Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE l Spectaculaire jubileumeditie tussen Rijnsburgse Boys en Quick Boys levert remise op

De derby’s binnen de gemeentegrenzen van Katwijk in 2022 leverden spektakel en veel goals op. De eerste in het kalenderjaar 2023 deed daar niet voor onder. Het werden er zes, eerlijk verdeeld over Rijnsburgse Boys en Quick Boys: 3-3.

Het bal dat Jack’s League heet werd heropend met het duel tussen de boys uit Rijnsburg en die uit Katwijk. De nummer vier tegen de nummer vijf en voor de 100e (!) keer in de geschiedenis. Op een slecht bespeelbaar veld maakten beide ploegen er ondanks pover en slordig voetbal toch een waar spektakel van.

Vroege rode kaart

Na elf minuten ontsnapt de rappe Delano Asante aan de aandacht van Nigel Ogidi Nwankwo. Net als eerder dit seizoen tegen Spakenburg wordt de aanvaller van de Uien na te zijn doorgebroken naar de grond gewerkt. Voor scheidsrechter Tunnissen geen andere consequentie dan de rode kaart voor de verdediger. Een beslissing die na afloop ook in de ogen van de oefenmeester van Quick Boys gewoon terecht was. Met een man meer zou de thuisploeg de bovenliggende partij moeten zijn, maar in de praktijk viel daar weinig van te zien. Zeker het behoudende spelsysteem van Rijnsburgse Boys lijkt minder beïnvloedbaar voor een overtal danwel een ondertal situatie.

Beide teams doen eigenlijk niet veel voor elkaar onder. Een onvervalste scrimmage voor de goal van Quick Boys ziet er uit als pupillenvoetbal, zoveel aanvallend als verdedigend, maar de goal voor Rijnsburg blijft uit. Dat gebeurt ook niet veel later als na klein halfuur topscorer van de Tweede Divisie Youssef el Kachati één-op-één met doelman Wesley Zonneveld de bal onzuiver naast de verre paal schiet. Tot dan toe de grootste kans van de middag.

Toch de goal voor rust

In het laatste kwartier is de ploeg van Wisman vaker te vinden op de helft van de tegenstander, maar het spel blijft slordig. Met name van de thuisploeg. Zelfs vanaf de tribune zie je de oplossingen op het veld, want de posities worden goed gekozen en de loopacties in de ruimte zijn goed. Echter wanneer de passing zo onzuiver is als Raymond van Barneveld op een darttoernooi, dan wordt het lastig scoren.

Toch is ook het uitverdedigen van Quick Boys onder de maat. Hierdoor belandt in minuut 41 de bal pardoes voor de boeten van Nino Klaver die een niet al te indrukwekkend schot aflevert. Doelman Paul van der Helm ziet er niet helemaal vlekkeloos uit en de bal belandt met een boog in de goal: 1-0. Van der Helm was op dat moment net opgelapt door de verzorging en zal na rust ook niet meer terugkeren onder de lat. Wellicht speelde deze blessure mee bij de eerste goal. Voor verdedigende middenvelder Klaver was het trouwens zijn eerste goal voor de Rijnsburgers.

2-0 lijkt genadeklap

Aan het begin van de tweede helft lijkt het krachtsverschil iets groter. Michael Fabrie is aanvoerder Van der Helm komen afwisselen. Nadat Jeroen Spruijt met een knal van afstand de bovenkant van de lat boven Fabrie heeft getart, krijgt ook Quick Boys een grote kans. Nick Runderkamp test voor de eerste keer deze middag de Rijnsburgse goalie serieus. Deze laatste pareert een inzet met moeite, maar voldoende.

In de 56e minuut wordt de score dan toch verdubbeld. Uit een corner weet Rob Zandbergen de bal achterwaarts te koppen in de verre hoek: 2-0. In een fase waarin Quick Boys met een man minder steeds minder gretig oogt, lijkt deze goal de genadeklap voor de bezoekers. Edwin Grünholz is ook niet van gisteren en brengt in één klap drie wissels om nog iets te forceren. Een meesterzet zo zal blijken.

Totale ommekeer

Van de wissels heet er één Sem van Duijn. De jonge eigen speler van de Katwijkers moet het met aanzienlijk minder speelminuten doen dan vorig seizoen. Toch moet het lekker zijn om in zo’n burenruzie in te vallen. De gretigheid straalt er vanaf en een paar minuten na zijn invalbeurt staat hij vrij bij de tweede paal om een voorzet in te koppen: 2-1. Een beter voorbeeld waarbij een aansluitingstreffer de wedstrijd doet kantelen is er afgelopen jaren niet te bedenken. Het publiek, formeel mochten er geen uitsupporters mee, dat opveerde bij de goal liet zien dat het publiek uiteindelijk toch niet 100% geel-zwart was.

De Rijnsburgers dachten er na 2-0 iets te makkelijk over en de slordige passing bleef overeind. Aanvallers Asante en Zeldenrust kwamen aanmerkelijk minder in het stuk voor dan de wedstrijden voor de winterstop. Het vertrouwen bij Quick Boys groeide en de naar IJsselmeervogels vertrekkende El Kachati was attent bij balverlies bij de Rijnsburgers. Een knappe goal van de spits zorgde voor de 2-2. Even had Quick Boys vleugels. Een kopbal van Jan-Willem Kamp werd ternauwernood door Roderick Gielisse van de doellijn gehaald, maar even later was het wel raak. Een puntgave voorzet van El Kachati werd door wederom Van Duijn in een doelpunt omgezet: 2-3. Met tien man was de ploeg van 2-0 achter naar 2-3 voor gekomen. Uiteraard werd de goal met verve gevierd. We leven dan in minuut 85.

Toch nog een puntendeling

Nadat alle wissels zijn verbruikt, en dat is anno 2023 een karrenvracht, volgt er toch nog een slotoffensief van de Rijnsburgers. Het besef dat deze derby met een numeriek voordeel niet verloren mag gaan, geeft de ploeg nog net een beetje energie voor een slotoffensief. Niet zonder resultaat, want in de voorlaatste minuut wordt de druk op het doel van Fabrie steeds groter. Invaller Anthony van Dongen laat de Middelmors toch nog even opveren met de gelijkmaker op de valreep: 3-3. In de extra toegevoegde tijd kan zelfs nog het gehele vege lijf worden gered. Een inzet van dichtbij wordt door invaller Ivalio Staal maar net voldoende van richting veranderd om geen winnende treffer op te leveren.

Beschouwing achteraf

Na afloop kunnen de conclusies worden getrokken. In beide kleedkamers blijft opzwepende muziek achterwege. Rijnsburgse Boys denkt vooral aan de tachtig minuten met een man meer op het veld en een 2-0 voorsprong na een uur voetbal. Een puntendeling achteraf voelt dan aan als een nederlaag. Ook geen houseklanken of Nederlandstalig Muziek-Feest-Op-Het-Plein deuntjes uit de kleedkamer van Quick Boys. De late gelijkmaker was toch een augurk in plaats van een kers op de taart geworden.

In de 100e clash tussen de twee rivalen hadden de Katwijkers een mooi rond getal van vijftig overwinningen kunnen maken, maar uiteindelijk gaan de statistieken voor de cijferautisten onder ons uit het lood: 25 keer winst voor de Rijnsburgers, 49 keer winst voor Quick Boys en dus 26 keer een puntendeling. Toch was de wedstrijd vermakelijk genoeg om een leuke middag te hebben.