Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Op stap met twee Spakenburgse BN-ers, én: ,,De jongens kunnen niets fout doen vanavond”

De redactie van Topamateurvoetbal.com wilde rondom de historisch halve bekerfinale van s.v. Spakenburg tegen bekerhouder PSV iets speciaals doen. Er werd een hengeltje uitgegooid naar “Spakenburg-watchers” Tijmen en Hille Beekhuis (geen familie) om hen op de wedstrijddag te volgen. De mannen, beide lid van het mediateam van Spakenburg hadden geen bezwaar, en wat een belevenis werd het.

Een kleine week voor de wedstrijd wordt uw reporter al gebeld door Tijmen Beekhuis. ,,We zitten weer bij Tijd voor Max dinsdag. Heb je zin om mee te gaan?” Uw reporter denkt dat hij zijn tv-debuut gaat maken maar wordt al snel uit de droom geholpen. ,,Nee je mag achter de coulissen meekijken”.

De aanloop naar de wedstrijd begint dus al redelijk vroeg deze dag. Om half vijf melden de heren zich in Studio 23 op het Media Park in Hilversum. Tijmen arriveert met de nodige merchandise een speciaal ontworpen vlag, wedstrijdshirt en koeken, gesponsord door Bakkerij ’t Stoepje, wat door de redactie als zeer welkom wordt ontvangen. De heren besluiten “all the way” te gaan en gebruik te maken van het aanbod voor een eigen kleedkamer. Tijdens de visagist vraag ik de heren hoe het staat met de zenuwen? Tijmen geeft aan dat hij zenuwachtig is en dezelfde (wedstrijd)spanning heeft in de tijd dat hij zelf nog speelde. Hille geeft aan dat hij alleen maar verheugd gevoel heeft en uitkijkt naar datgene wat komen gaat.

Kort voor de uitzending meldt een lid (PSV-supporter) van het social mediateam van omroep Max zich in de kleedkamer. Hij is bezig met een podcast over dialecten in Nederland. Of de heren mee willen werken aan een kort filmpje. ,,Kunnen jullie een uitspraak die typisch Spakenburgs is en redelijk ver weg staat van de Nederlandse taal? Tijmen komt met “Hé, hoe hēk ut?” Onze lezers mogen via de site de betekenis hiervan aan ons doorgeven.

Na het interview aan tafel bij Max, waar de heren door de bekerprestaties van Spakenburg inmiddels stamgast zijn geworden, gaat de reis weer terug naar Bunschoten-Spakenburg. Er wordt besloten de “romantische route” richting Sportpark Westmaat te nemen. In het centrum aangekomen blijkt de impact van deze wedstrijd. Dromen mensen op terrassen en lopend uitgedost in Blauw Wit richting de Westmaat. Een werkelijk prachtig gezicht om te zien.

Gedurende de dag komt een aantal malen ook de gigantische media-aandacht ter sprake die de club en ook het dorp heeft overspoeld de laatste dagen. Voor de wedstrijd waren maar liefst honderd (!) persaccreditaties aangevraagd. Zelfs de BBC had zijn correspondent die gehuisvest is in Amsterdam op de wedstrijd afgestuurd. Als voorbereiding had de beste man zaterdag alvast de wedstrijd tegen OFC bezocht. Het leek hem wel leuk om een item te doen met het oudste lid (91 jaar) van Spakenburg. In zijn enige en beste Engels had deze geantwoord: “NO WAY”.

Tijmen en Hille geven aan dat dit soort dingen je doen beseffen dat je getuige en onderdeel bent van een uniek stukje historie van de club. Op onze wandeling worden de heren ook regelmatig aangesproken door voorbijgangers. ,,He jullie waren net nog op TV en nu alweer hier?” Hille antwoordt gevat: ,,Ja we zijn ingevlogen met een helikopter.”

Gearriveerd op de Westmaat pakken de heren ook hun taak voor de wedstrijd op. Hille vult het Twitteraccount van Spakenburg met de opstellingen en zorgt gedurende de wedstrijd voor updates. Tijmen heeft het notitieboekje bij de hand voor het wedstrijdverslag. Wij zoeken onze plekken op de tribune op. Onderweg worden de heren weer aangesproken op hun Tv-optreden en willen mensen met hen op de foto! De Westmaat puilt uit. Tijmen en Hille geven aan dat dit natuurlijk niet nieuw is en dat dit tijdens de derby tegen IJsselmeervogels ook het geval is maar dat de sfeer nu anders is. ,,Van de rooien moet je winnen. Vanavond kunnen de jongens niets fout doen.” Een DJ op tractor brengt het publiek alvast in de juiste sfeer.


Voor het uitgebreide wedstrijdverslag verwijzen wij u naar een ander item op onze site. Tijmen en uw reporter komen al snel tot de conclusie dat het baltempo van PSV veel te laag is en dat Spakenburg zijn zaakjes uitstekend voor elkaar heeft. De (onnodige) tegentreffer vlak voor rust is dan ook een domper. Hille geeft in de rust aan dat ‘er een wonder nodig is” om de finale te halen. Vlak na rust scoort PSV voor de tweede keer. De angst voor een grote nederlaag bekruipt de Westmaat. Dwayne Green heeft daar andere gedachte over en brengt met een fantastische goal de Westmaat in extase. De ploeg van trainer Chris de Graaf krijgt net als het publiek weer geloof in een stunt. Die komt er echter niet.

Na afloop in het sponsorhome, waar wij veel oud-spelers tegen het lijf lopen, is de algemene stemming er eentje van trots maar ook een beetje teleurstelling. Trost op wat Spakenburg in deze bekercampagne heeft gepresteerd. Teleurstelling omdat de ploeg er tegen PSV 90 minuten een wedstrijd van heeft weten te maken en net dat kleine stukje tekortkwam. Tijmen en Hille zijn het wel over eens dat het veel mooier en intenser niet gaat worden voor de club. En dat ze deelgenoot zijn geweest van één van de blauwe hoogtepunten uit de historie.

Topamateurvoetbal wil Tijmen en Hille en de club Spakenburg bedanken voor de gastvrijheid en de samenwerking. Deze bekercampagne was zeker ook reclame voor het Topamateurvoetbal in Nederland.