Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VERSLAG | Twee momenten van onoplettendheid doen dapper strijdend Spakenburg de das om tegen PSV

Het mag duidelijk zijn dat het niet aan de supporters heeft gelegen. En ook niet aan de media-aandacht in aanloop naar de wedstrijd. Maar twee momenten van onoplettendheid, net voor en net na de rust, deden Spakenburg dinsdagavond de das om tegen PSV. Een wereldgoal van Dwayne Green was niet voldoende om Spakenburg naar De Kuip te sturen.

Aan alles merkte je dinsdag dat het geen normale dag was in Spakenburg. Op De Westmaat waren de voorbereidingen voor de bekerwedstrijd in volle gang en in het dorp zelf liepen talloze cameramensen rond om beelden te schieten. Bijvoorbeeld bij de vrachtwagen, waarbij je een foto kon late schieten naast de zilveren dennenappel. De dennenappel, die Spakenburg zo graag in de prijzenkast wil zetten.

Realisme onder clubmensen

Daarvoor moest het dinsdagavond langs PSV. Op straat en op de club was het vertrouwen in een resultaat wat wisselend. In het dorp waren de supporters positief gestemd, maar de clubmensen van Spakenburg waren wellicht wat realistischer. ,,We hebben misschien zes procent kans om te winnen.” Uiteindelijk bleek dat percentage wel wat hoger te liggen.

Het is niet zo dat Spakenburg tegen PSV veel kansen creëerde. Integendeel, het kwam in de eerste helft slecht één keer voor het doel van de bezoekers. Daartegenover konden de Eindhovenaren via Guus Til en Patrick van Aanholt wel goede doelpogingen noteren. Maar waar bijna het de hele eerste helft verdedigend goed stond bij Spakenburg, ging het vlak voor rust mis. Vanuit een hoekschop zorgde verdediger Erick Guttiérez voor de 0-1.

Green brengt Westmaat in extase

Het is zonder twijfel één van de vervelendste momenten om een doelpunt te incasseren. Dat geldt ook voor het moment dat de 0-2 viel: binnen de minuut na rust. Patrick van Aanholt zorgde voor een veilige Eindhovense marge en de wedstrijd leek toch wel gespeeld. Tot Dwayne Green De Westmaat met een absolute wereldgoal in extase bracht. Hij maakte gebruik van het feit dat Joël Drommel te ver voor zijn goal stond en zorgde voor een fenomenale aansluitingstreffer.

In de slotfase probeerde Spakenburg nog wat aan te zetten, maar verder dan een schot van Wimilio Vink kwam het elftal van Chris de Graaf niet. Dat komt mede door het tijdrekken van PSV, misschien wel het grootste compliment dat de amateurploeg had kunnen krijgen. De Eindhovenaren voorkwamen een blamage tegen Spakenburg, maar deden dat niet op de manier die je had mogen verwachten.

Tot het gaatje

Een oorwassing voor Spakenburg bleef uit. Iets wat gezien de buitengewone reeks in het bekertoernooi niet gek is. Zesduizend supporters zagen Spakenburg tot het gaatje gaan en na afloop merkte je dat het vooral de trots is die overheerst. Toch was trainer Chris de Graaf ook teleurgesteld. Twee momenten van onoplettendheid weerhouden Spakenburg van een nieuwe stunt tegen PSV en dus een reis naar De Kuip.