REPORTAGE | Orion verslaat UDI’19 na krankzinnig slot

Het einde van het seizoen zit er bijna op. Maar wat nog rest voor UDI’19 en voor Orion is de finale van de nacompetitie. De eerste ontmoeting vindt plaats in Nijmegen op sportpark Mariënbosch. Beide ploegen troffen elkaar ook al in de competitie. Toen won Orion allebei de keren met overtuigende cijfers. 4-0 en 2-4 werd het voor de Nijmegenaren. UDI was over de hele competitie wel beter. De ploeg uit Uden eindigde 3e, waar Orion 4e eindigde.

UDI moeten de meeste topamateurvoetbalvolgers wel kennen. In de oude hoofdklassen werden ze enkele malen kampioen in de hoofdklasse, onder andere met beste spits van het amateurvoetbal: Peter van den Heuvel. Orion zal men minder goed kennen. Duikend in de historie van de club is iets opvallends te zien. In het seizoen 2003/2004 stond men nog in de 5e klasse. Met 2 promoties in 2 jaar tijd stond men in 2005/2006 al in de 3e klasse. De opmars was ook ingezet, want inmiddels spelen nog maar 2 jaar op rij in de Hoofdklasse. Zonder daar ooit eerder uit te degraderen. Knappe prestatie in de omgeving waar ook TEC zal vissen.

UDI startte het duel sterker. Het eerste kansje was ook voor de uitploeg. Metin Alkir kon met een schotje / halve voorzet geen gevaar stichten. Niet veel later was het weer Alkir die kon schieten. Orion kon wel wat terug doen in de eerste 10 minuten, maar het schot / voorzet van Sam Huismans kwam in de handen van Ralph Vos. Zo’n 10 minuten later greep Vos weer goed in na een goed schot van Orion. De corner die volgde ging ver naast. Er brak even een aantal felle duels uit, maar scheidsrechter Johan Jensch kon deze in de kiem smoren na aduequaat reageren.

Ban gebroken

Een vrije trap voor UDI op de rand van het strafschopgebied werd in de oranje muur geschoten door Roald van Hout. Orion dreigde wat met een schot, evenals UDI, maar beide leverde niet echt veel gevaar op. Noud Jilisen kon niet veel later uit een counter gevaarlijk worden voor Orion, maar zijn schot bereikte de goal niet. Het was uiteindelijk verdediger Mick van de Voort die de ban brak vlak voor rust. Zijn solo door het centrum van Orion was succesvol en kon 1 op 1 koelbloedig afronden. Alkir kon nog schieten na een goede actie van Jeroen van Schoonhoven, maar zijn schot werd simpel opgepakt door Stan Bruijsten.

Cadeautje

De 2e helft begon Orion scherp. Na 2 minuten kon Mick Alberts, die in de rust inviel, de bal achter Vos werken. Zijn gejuich werd afgekapt omdat de grensrechter met de vlag omhoog stond. UDI schrok wakker en kon gelijk zelf gevaarlijk worden via van Hout, maar zijn schot ging via de keeper naast. Van Hout bleek net na de rust de gevaarlijkste man bij UDI, want niet veel later was het ook weer zijn schot die niet omgezet kon worden tot een doelpunt. Orion zocht de aanval, en kreeg een cadeautje van Jensch die floot voor een penalty. Overigens leek deze wel terecht. De bal kwam namelijk tegen de hand aan van een UDI-verdediger. Sam Huismans twijfelde niet en kon de 1-1 maken.

Ontlading

Ineens was er leven in het duel. Jilesen kon een corner binnen volleyen en de Nijmegenaren stonden plots voor. Het aanwezige publiek ontplofte en de ontlading was groots. Lang duurde dat niet, want Raoul Oomen viel in vlak voor UDI een corner mocht nemen. Met zijn eerste balcontact was het gelijk raak. 2-2 in Nijmegen en dat leek een redelijk juiste afspiegeling van de wedstrijd. Zowel UDI en Orion kregen kansjes, maar echt veel gevaar kwam er niet. Tot de laatste minuut. Orion kreeg tegen de 16 op de achterlijn een vrije trap. Deze werd ingeslingerd en Tijn Jellema stond goed en kopte raak. Orion wederom op voorsprong met een krankzinnig einde.

Zo eindigde een duel waar zeker de 2e helft leuk was in een overwinning voor de Nijmegenaren. Maar ze moeten nog flink aan de bak. Komende zondag staat de return op het programma in Uden. Als deze wedstrijd net zo spectaculair wordt als de eerste wedstrijd is een bezoek de moeite waard. UDI zal alles op alles zetten om weer de derby’s tegen Blauw Geel’38 en Gemert te kunnen spelen. Orion wil haar groei voortzetten en de Divisies halen.