REPORTAGE | OSS’20 droomt stiekem weer van titel na eclatante zege op Hercules

René van der Kooij, trainer van Derde Divisionist Hercules, was voor aanvang van het treffen tegen OSS’20 de positiviteit zelve:  “Ik ben de laatste weken een blij en tevreden man. We spelen goed voetbal en weten legio kansen te creëren. Ik mag eigenlijk wel stellen dat we in een flow zitten waarbij we wel zien waar dat eindigt na de laatste 4 wedstrijden”.

Bertran Kreekels, trainer van OSS’20, liet enkele weken geleden na het thuisduel tegen Gemert al doorschemeren dat het seizoen voorbij was. “We gaan er nog het beste van maken maar zowel de titel als de derde periode is voor ons niet meer haalbaar. Jammer”.

Hoe het in enkele wedstrijden kan verkeren in de voetballerij en dan met name in de Derde Divisie Zondag dit seizoen werd zondag op het Ossche sportpark de Rusheuvel bewezen. De inzet bij het duel tegen OSS’20 en Hercules was de belangrijke 3e plaats op de ranglijst, rechtgevend op het spelen van de nacompetitie. En daar had men bij OSS’20 niet meer op gerekend.

Hercules was op papier licht favoriet tegen een danig verzwakt OSS’20, waarbij clubtopscoorder Tim Waterink afwezig was wegens werkverplichtingen op Ibiza. Het betekende onder andere dat de 20-jarige Rick van de Waardt deze zondag in de basis mocht starten bij de thuisclub. Voor Waterink dus geen confrontatie met zijn nieuwe club Hercules, waar hij vanaf volgend seizoen zijn doelpunten zal gaan scoren.

Het aanwezige publiek viel van de ene in de andere verbazing deze middag te beginnen na 35 seconden toen Tom Pijnenburg de thuisclub op voorsprong zette: 1-0.

Dacht iedereen dat Hercules nu wel direct wakker geschud was; het tegendeel bleek waar.

Niemand was in het verdere verloop van de eerste helft bij de les in het Utrechtse team, men bleef ver verwijderd van hun normale niveau; passes kwamen opvallend veel bij de verkeerde kleur terecht terwijl in plaats van hun de voeten te laten spreken er onderling teveel tegen elkaar werd gepraat. Niet alleen tegen elkaar maar ook tegen de scheidsrechter. Vooral Tim Pieters had regelmatig aanvaringen met arbiter Roy Witlox.

OSS’20 bleef karakter tonen. Het legde een enorme werklust aan de dag die in de 15e minuut voor de tweede keer werd beloond. Weer was het Tom Pijnenburg die Hercules-doelman Pepijn Vonk kansloos liet: 2-0. Oss stond op zijn kop; waar ging dat eindigen.

Hercules faalde in optima forma. Terecht mocht in deze fase al gesproken worden van een totale offday. Voor rust was het doelpuntenfestijn nog niet ten einde. Ditmaal was het Tony de Goot die Vonk in de 38e minuut voor de derde keer deze middag de trieste gang naar het net liet maken: 3-0.

Dat de gifbeker nog niet leeg dat bewees Rob van Sonsbeek op slag van rust door Hercules op een schier onmogelijke achterstand te zetten: 4-0. Via de rechterflank bereikte een pass van Pijnenburg van Sonsbeek die geen moment aarzelde en scoorde. Volkomen geknakt en gedesillusioneerd zocht Hercules de kleedkamer op.

We hadden de moed nog niet opgegeven…

“In de rust hebben we de eerste helft doorgenomen alsmede wat wijzigingen aangebracht want we hadden nog steeds hoop op betere tijden”, aldus René van der Kooij.
Maar voor de zoveelste keer deze middag diende vlak na rust OSS’20 de bezoekers een verschrikkelijke vuistslag toe toen Tony de Goot in de 46e minuut zijn tweede doelpunt aan liet tekenen en Rob van Sonsbeek na een uur spelen een penalty benutte na een overtreding van Nathal Bijl in het strafschopgebied: 6-0. Toen pas kon Hercules wat terug doen.

Een vrije trap die via de onderkant lat het veld weer instuitte kon geen genade vinden in de ogen van zowel grens- als scheidsrechter, een schot van de ingevallen Rogier Benschop werd een prooi voor de foutloos keepende Rick van der Leest, die echter in de  83e minuut alsnog een tegentreffer moest toestaan.

Tegen het schot van de ingevallen Mohammed Himich was hij niet opgewassen: 6-1. Het werd tevens de eindstand, waarna het feest in de kleedkamer van OSS’20 kon beginnen; gepaard gaand met de nodige decibels van Hollandstalige krakers.

Nog nooit meegemaakt!

René van der Kooij had een dergelijke nederlaag bij Hercules nog nooit meegemaakt. “En ik loop hier toch al een aardig tijdje mee. Laten we het houden op een collectieve offday.
We hebben deze middag totaal niets geleverd. We verloren veel duels, waren niet balvast en ook verdedigend was het ronduit zwak. Dit was met afstand de slechtste wedstrijd van het seizoen. Nu moeten we maar eens na gaan denken hoe we groep optimaal gemotiveerd gaan krijgen voor de laatste drie belangrijke wedstrijden. Want deze nederlaag is natuurlijk iets dat het moraal een geduchte tik geeft”.

Soms win je, soms leer je…

De volgend seizoen naar Sparta Nijkerk vertrekkende Tyrone Fonville schudde zijn hoofd nog maar eens. Ook hij snapte er totaal niets. “Dit heb ik nog nooit meegemaakt in mijn carrière. Hij vatte het samen in tien woorden: “Soms win je; soms leer je. Vandaag was zo’n leermoment”.

In de tweede helft was Fonville dermate geblesseerd dat hij aan de kant bleef. Mede om geen enkel risico te nemen met het oog op de slotfase van de competitie.

“We hebben OSS’20 zeker niet onderschat maar misschien speelde in het onderbewustzijn van de ploeg wel zoiets als ‘we spelen zo goed de laatste tijd en we creëren zo veel dat we nauwelijks te verslaan zijn. Nou dus wel”, aldus de Hercules-aanvaller.

Het zal toch niet gebeuren…..

De meest blije en tevreden man op de Rusheuvel was zonder meer OSS’20-trainer Bertran Kreekels  ”We hebben Hercules aangepakt met 100% inzet en keihard werken. We hebben ze geen moment in de wedstrijd laten komen en van de eerste tot en met de laatste minuut gedomineerd.

Ik was bovendien blij verrast dat spelers die normaal niet scoren vanmiddag wel het doel wisten te vinden. De wedstrijd deed me denken aan het niveau dat we behaalden tijdens ons seizoen waarin we 17 punten los stonden en niet promoveerden…”

En wat nu donderdag a.s. als Tim Waterink weer terug is?

“Op de bank beginnen want het gezegde luidt niet voor niets: ‘Never change a winning team’.

Bertran Kreekels filosofeerde nog even door:

“Het zal toch niet gebeuren dat we in mijn laatste seizoen ook nog kampioen gaan worden in de Derde Divisie en gaan promoveren naar de Tweede Divisie?”.

Onrealistisch?

“Zeker niet; weliswaar heeft OSS’20 nog een zwaar programma voor de boeg (DEM uit op 26 mei, HSC’21 thuis op 29 mei en de laatste wedstrijd op 2e Pinksterdag in Heerlerheide tegen Groene Ster) maar in deze divisie is dit seizoen van alles mogelijk. Zelfs een titel voor OSS’20”, aldus de vertrekkende Ossche trainer.