REPORTAGE | Plots oplaaiend derbyvuurtje levert Katwijk geen directe schade op tegen Noordwijk

Dat Katwijk niet graag afreist naar sportpark Duinwetering (laatste overwinning van de oranjehemden in Noordwijk was 23 jaar geleden) is algemeen bekend. Het omgekeerde is echter ook waar. De laatste keer dat Noordwijk in Katwijk won, stamt nog uit de tijd voor de Topklasse. Sinds de hervorming van de voetbalpiramide bleven de punten altijd op sportpark De Krom. Daar kwam in deze editie van de kustderby geen verandering in, ondanks een door de bezoekers vakkundig opgepookt derbyvuurtje. Dankzij de 2-1-overwinning liep Katwijk geen directe schade op, maar omdat aanvoerder Robbert Susan ruim tien minuten voor tijd rood kreeg, kan er in de nabije toekomst toch nog verborgen schade opduiken.

Voetballend had Katwijk niet eens zoveel te vrezen van Noordwijk. Voor rust bleef de organisatie van de oranjehemden fier overeind. In de tweede helft wist de ploeg van Kees Zethof wat vaker door te komen langs de zijkanten, maar bleef dat, op één moment na, eigenlijk beperkt tot dreiging. Dat ene moment, tien minuten na rust, leverde wel direct de gelijkmaker op. Sander Bosma bewoog zich in het strafschopgebied net even slimmer dan Robin Schulte en “verleidde” de jonge middenvelder tot een hand op de schouder, waarna Emiel Wendt de ploegen weer naast elkaar schoot vanaf de strafschopstip.

Bekroning van jubileumduel

Het enige wat Katwijk zichzelf tot aan die gelijkmaker kon verwijten was het feit dat de voorsprong zo minimaal was. De thuisploeg controleerde het duel en wist een aantal keren goed door te komen via de rechterkant. Dat leidde in de openingsfase al tot grote kansen voor Ahmed el Azzouti en Kilian van Mil en halverwege de eerste helft tot de openingstreffer. Robbert Susan, die zijn 300e duel voor de Krombewoners speelde, werd in stelling gebracht door Bart Sinteur en liet doelman Lars Jansen kansloos. Het maken van de 1-0 was echter niet de volledige bekroning van het jubileumduel van de Katwijkse captain.

Een kleine vijf minuten na de gelijkmaker van Wendt liet Toer Bouwman zich in het andere zestienmetergebied door van Mil verleiden tot een sliding, waarbij hij de buitenspeler raakte en scheidsrechter Schaper wederom naar de stip wees. Susan faalde, oog in oog met Jansen, niet en scoorde daarmee niet alleen zijn tweede van de middag, maar ook zijn 100e doelpunt namens Katwijk.

Argentijns gif

Na de hernieuwde voorsprong pakte de thuisploeg voetballend weer de controle en zocht het geduldig, maar tevergeefs, naar de definitieve beslissing. Omdat die beslissing niet viel, bleef ook Noordwijk geloven in een punt. En beschikt de ploeg van Kees Zethof, met veel fysieke kracht en “Argentijns” gif, over verschillende wapens die ingezet kunnen worden tegen ploegen die voetballend beter zijn. Als je de kunst verstaat om de grenzen van het betamelijke onbestraft op te zoeken kun je een tegenstander, die de wedstrijd als nachtkaars wil laten uitgaan, verrassen met een plotselinge steekvlam.

Scheidsrechter Schaper bleek blind en grenzeloos als het om dat “gif” ging. Het onsportieve gedrag negeren zorgde er echter niet voor dat het vanzelf verdween. Chef “gif” Sander Bosma voelde perfect aan dat hij, zonder gevolgen, alles uit de kast kon halen om de tegenstander over het kookpunt te krijgen. Dat leidde tien minuten voor tijd tot de steekvlam.

“Virgil van Dijk-bodycheck”

Donovan Slijngard reageerde iets te traag op een actie van Kilian van Mil, zijn tackle eindigde op de enkel van de Hagenees. De charge zelf was al lont genoeg in het kruitvat, maar toen Bosma op z’n knieën vlak bij het gezicht van de geblesseerde van Mil hem van alles toebeet, ontplofte de boel. Robbert Susan gaf Bosma een heuse “Virgil van Dijk-bodycheck”, met dat verschil dat hij er niet mee wegkwam.

Ondanks het feit dat Katwijk ruim tien minuten met een man minder door moest, kwam de overwinning niet meer in gevaar. De vraag is wel hoe groot de “schade” is voor Susan. Met de competitiewedstrijd tegen Quick Boys en de bekerkraker tegen Spakenburg al heel snel op het programma heeft Katwijk het meeste gevaar te duchten uit de Zeister bossen.