Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Quick Boys speelt zich definitief veilig tegen tienkoppig GVVV

GVVV was de ploeg in vorm de laatste weken. In de drie meest recente wedstrijden werd maar liefst dertien keer gescoord, een aantal waar tegenstander Quick Boys de laatste twaalf wedstrijden voor nodig had. Om toch nog een beetje hoop te houden op direct lijfsbehoud, moest GVVV op sportpark Nieuw Zuid wederom laten zien dat het graag scoort. Deze kans kreeg het elftal van Gery Vink echter niet, omdat het al vroeg in de wedstrijd met tien man kwam te staan. Quick Boys profiteerde hier in de eerste helft van en zette met een 2-0 overwinning de verliesreeks van vijf wedstrijden stop.

Waar Edwin Grünholz de laatste weken startte met jeugdspelers, stond er tegen GVVV weer een ‘volwassen’ team aan de start. De enige uitzondering in deze is Levi van Duijn, die voor het eerst in zeven wedstrijden weer vanaf het startsignaal mee kon doen. Ivailo Staal was voor het eerst weer beschikbaar na de kaakbreuk die hij op 15 maart opliep tegen Katwijk. Gery Vink zag geen reden om zijn elftal te wijzigen en startte in dezelfde formatie als tegen ASWH, een wedstrijd die met een 6-0 overwinning werd afgesloten door de Veenendalers.

Vroege rode kaart

Op Nieuw Zuid werd gehoopt op een interessant duel tussen twee ploegen die in totaal verschillende flows zitten. De wedstrijd zou echter geen kwartier een echte wedstrijd zijn. Een rode kaart van doelman Jan van Willige zorgde al vroeg in de wedstrijd voor veldoverwicht van de thuisploeg. De rode kaart was extra zuur, als je de eerdere reddingen van de doelman in het achterhoofd hield. Van Willige liet zich zien door een dreigende voorzet van Tommy Bekooij uit de lucht te plukken, maar pakte echt de spotlights met een uitstekende redding op een inzet van Youssef El Kachati in de dertiende minuut. Een goede pass van Levi van Duijn bereikte twee minuten later Darren Maatsen, maar de aanvaller zag zijn lobje gekeerd worden door Van Willige. Wederom een prima redding, ware het niet dat de doelverdediger deze buiten het strafschopgebied verrichtte. Scheidsrechter Vereijken kon op dat moment niet anders dan een rode kaart trekken.

Meerdere kansen

Gery Vink werd door de rode kaart gedwongen Adham El Idrissi te wisselen voor reservedoelman Johan Jansen. De doelman mocht in het verdere verloop van de eerste helft laten zien wat hij waard was en deed dat niet onaardig. Quick Boys creëerde in de eerste helft meerdere kansen, maar het schortte bij de Katwijkers aan effectiviteit. Een bekend probleem voor Edwin Grünholz, zo blijkt ook wel uit recente statistieken van de Blauw-Witten. Levi van Duijn schoot over uit een hoekschop van Jeffrey Ket, Bekooij miste een kans van binnen het strafschopgebied, Levi van Duijn probeerde Jansen met een omhaal te passeren en Bekooij schoot wederom van dichtbij naast. Deze kansenvlaag vond plaats tussen de 27e en de 34e minuut, maar werd overleefd door de bezoekers uit Veenendaal.

Quick Boys neemt snel afstand

Het had er alles van weg dat de brilstand ook in de rust op zou lichten, maar Quick Boys nam binnen twee minuten afstand van GVVV. Drie minuten voor rust opende Lorenzo van Kleef de score, door doelman Jansen vanaf zestien meter in de verre hoek te verschalken. Niet veel later tekende El Kachati voor de ruststand van 2-0.

Was GVVV dan kansloos in de eerste helft? Zeker niet, sterker nog: het had na 36 minuten zelfs op voorsprong kunnen komen via Jordi Bitter. De spits werd één-op-één gezet door Byron Burgering, maar schoof de bal naast het doel van Paul van der Helm. De goalie van Quick Boys zag na een half uur ook al een voorzet van Tom Oostinjen aan zijn goal voorbij gaan.

Mindere tweede helft

Een 2-0 voorsprong bij rust tegen tien man betekent over het algemeen dat de wedstrijd gespeeld is. Het was voor de wedstrijd alleen jammer dat een aantal spelers van de thuisploeg ook met deze gedachte aan de tweede helft begonnen. Slordig balverlies was na rust geen vreemde van Quick Boys, dat geluk had dat GVVV hier met een man minder niet van kon profiteren. Veel noemenswaardige kansen zijn er in de tweede helft niet geweest van de Katwijkse kant, maar de meeste doelpogingen kwamen van de voeten van El Kachati, Bekooij en Levi van Duijn. Doelman Jansen kon het merendeel van deze kansen naast of over kijken, maar liet zich ook een paar keer goed zien. Zowel een kopbal van El Kachati als een schot van invaller Sem van Duijn werden aardig gekeerd door de keeper.

Kansen GVVV

Gery Vink bracht Mats Grotenberg en Joshua Patrick na rust, in een poging om toch nog een punt te versieren in Katwijk. Ondanks het brengen van verse krachten bleek het al snel een onmogelijke opgave om met tien man resultaat te behalen op Nieuw Zuid. Vlak na rust zorgde Patrick met een aardige opmars overigens nog wel voor een opvallend opstootje tussen Jan Willem Kamp en Nick Runderkamp, die het beide niet eens waren met elkaars manier van verdedigen. GVVV werd in de tachtigste minuut voor het eerst echt gevaarlijk in de tweede helft. Oostinjen legde de bal goed terug op Lars ten Teije, maar de invaller schoot hoog over. Zes minuten later volgden er nog twee kansen voor de bezoekers: Burgering schoot op aangeven van Taoufik Adnane hard tegen Van der Helm aan en Patrick kopte een voorzet van Steven Theunissen rakelings voorlangs. Ook in de laatste minuut van de wedstrijd kreeg Patrick nog de kans om te scoren, maar opnieuw fungeerde Paul van der Helm als sta-in-de-weg.

Het aandringen van GVVV in de slotfase creëerde meer ruimte voor Quick Boys. Er ontstonden meerdere kansen, maar mede dankzij Johan Jansen is de eindstand hetzelfde als in de rust; 2-0. Een terechte uitslag van een wedstrijd, die dankzij de vroege rode kaart van GVVV, eigenlijk nauwelijks een echte wedstrijd is geweest. De Veenendalers wisten dat er een overwinning nodig was om de nacompetitie nog te kunnen ontlopen. Dat zal ze waarschijnlijk niet meer lukken, maar Gery Vink zegt met een positief gevoel aan de nacompetitie te gaan beginnen. Ook Edwin Grünholz is in een goede bui na de wedstrijd. Niet alleen omdat de verliesreeks stop is gezet bij vijf wedstrijden, maar ook omdat Quick Boys zich met deze overwinning definitief veilig heeft gespeeld.

Quick Boys – GVVV 2-0 (2-0): ’42 Van Kleef 1-0, ’44 El Kachati 2-0. Bijzonderheden: ’15 Rode kaart Van Willige (GVVV)

Quick Boys: Van der Helm, Staal (46. Runderkamp), Kamp, Mahmoed (71. Van Haaren), Bekooij, Maatsen (71. Sem van Duijn), Ket, Van Kleef, El Kachati (83. Zwanenburg), Bosman, Levi van Duijn (83. Koster)

GVVV: Van Willige, Adnane, Oostinjen (73. Ten Teije), Bitter, Nejmi (46. Grotenberg), De Leeuw (46. Patrick), Burgering, Potjes (73. Theunissen), Spies, De Jong, El Idrissi (16. Jansen)