REPORTAGE | Quick gaat ook tegen De Graafschap ten onder aan het “Willem II-scenario”

Trainer Paul van der Zwaan gaf het nog duidelijk aan in de Broodje Bal Podcast in aanloop naar Quick – De Graafschap. ,,We moeten er alles aan doen om het Willem II-scenario te voorkomen.” De Tilburgers kwamen in 2019 in de eerste ronde van de KNVB Beker op bezoek bij de Haantjes, die goed partij boden, maar door twee tegengoals in de eerste 25 minuten de mogelijkheid op een stunt wel konden vergeten en uiteindelijk met 0-4 verloren. In tegenstelling tot andere boerderijdieren stoten Haantjes zich wel vaker aan dezelfde steen. Na 17 minuten spelen leidde De Graafschap met 0-2, eindstand: 1-4.

Na twee minuten spelen was het al raak voor De Graafschap, Siem de Jong promoveerde de eerste, afgemeten, voorzet direct tot doelpunt. Toen een klein kwartier later Robin Schouten de rode loper uitgerold zag worden door de defensie van Quick, dribbelde hij door het gapende gat en verdubbelde hij de score. Van der Zwaan was woedend op zijn verdedigers, maar zal tot dan toe ook wel gezien hebben dat de doelpunten slechts een bevestiging waren dat de gedroomde stunt onbegonnen werk was. De Graafschap was in de eerste twintig minuten heer en meester op sportpark Nieuw Hanenburg. De Superboeren lieten de bal goed rondgaan en wisselden regelmatig van kant. Quick was overal een stapje te laat en leek al vroeg in het duel het geloof te verliezen.

Wondergoal

De langzaam groeiende groep “afvalligen” kregen halverwege de eerste helft precies datgene wat ze nodig hadden om het geloof te hervinden: een wondergoal. Na een afgeslagen corner kreeg Lennaert Massar de bal rechts in het strafschopgebied voor zijn voeten en wist hij de bal op briljante wijze achter doelman Mees Bakker te schieten.

Hoewel het kwaliteitsverschil groot bleef, knokte Quick zich toch wat terug in het duel. De Derde Divisionist ging wat meer met het hart spelen. Quick wist wat vaker in de duels te komen en kreeg kort na de aansluitingstreffer twee goede mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Frank van der Heiden kon schieten vanaf de rand van het zestienmetergebied, maar zag zijn inzet gekeerd worden door Bakker. Nog geen minuut later tikte hij een voorzet bij de eerste paal net voorlangs.

De gemiste kansen waren een wake up-call voor De Graafschap, dat langzaam maar zeker het heft weer in handen nam en nog voor rust de marge weer naar twee kon brengen. Basar Onal schoot zijn ploeg onberispelijk naar 1-3, na een goed lopende aanval over de rechterkant en zorgde ervoor dat De Graafschap met een goed gevoel kon gaan rusten.

In de kleedkamer achtergebleven

Dat goede gevoel bleek na rust in de kleedkamer te zijn achtergebleven. Waar De Graafschap voor rust dominant speelde en liet zien dat het kwaliteitsverschil tussen de Eerste en de Derde Divisie behoorlijk groot is, liet de club uit de Achterhoek na rust vooral zien dat datzelfde kwaliteitsverschil als sneeuw voor de zon verdwijnt als de Eerste Divisionist een tempo lager gaat spelen.

De Superboeren verkozen controle boven dominantie, maar deden dat zo erbarmelijk dat het ze bijna fataal werd. De thuisploeg gooide in een zoektocht naar een nieuw wonder alle schroom van zich af en liep zich het snot voor de ogen om druk te houden op de bal. De verdediging van De Graafschap was daar niet tegen bestand en gaf een aantal keren de bal, even knullig als nerveus, weg. Zo verloor Jeffry Fortes de bal aan van der Heiden, maar kon hij dat herstellen, omdat de spits van de Haantjes niet bepaald de snelste is. Na het herstel leverde Fortes de bal nog knulliger voor een tweede keer in en moest Bakker redding brengen op een harde inzet van de aanvoerder van Quick. De goalie van de bezoekers kreeg het schot vol in het gezicht en moest zich kort daarna, groggy, laten vervangen.

Beslissing

Halverwege de tweede helft kreeg het hartstochtelijk spelende Quick dan toch de definitieve nekslag. Niet geheel toevallig voorafgegaan door een goedlopende aanval, waarbij De Graafschap weer het tempo bepaalde. Philip Brittijn was het eindstation en zorgde via een volley met een stuit voor de definitieve beslissing, 1-4.

Daarmee verzekeren de Superboeren zich van een plek in de achtste finale. En zal bij Paul van der Zwaan wellicht gaan slapen met het knagende gevoel dat er meer in had gezeten als zijn ploeg de waarschuwing vooraf ter harte had genomen. De toekomst zal misschien wel uitwijzen of een waarschuwing voor het “De Graafschap-scenario” beter beklijft.