REPORTAGE | Kozakken Boys vergeet te scoren; ADO bekert door via 1-3- overwinning

Er was iemand zielsgelukkig dinsdagavond op Sportpark de Zwaaier na afloop van het bekerduel tussen Kozakken Boys en ADO Den Haag. Wie dat was? “De kleine Generaal” Dick Advocaat, na de winterstop trainer van ADO Den Haag. Zijn ploeg had zojuist Kozakken Boys, met 3-1 uitgeschakeld voor de KNVB-Beker.

,,Dat Kozakken Boys heeft een prima ploeg, waar we de grootste moeite mee hadden” zei Advocaat na afloop om zich vervolgens tussen zijn blije spelers te mengen. ADO kreeg de zege niet bepaald cadeau deze avond.

Knallend begin

Sterker nog, in de beginfase waren de beste kansen voor Kozakken Boys. Niemand had dan ook raar staan te kijken als de thuisclub een voorsprong had genomen. Nadat de wedstrijd met een kwartier vertraging (oorzaak: voor de poort wachtende bezoekers) en een oorverdovend vuurwerk gestart was, ging iedereen er eens goed voor zitten.

Al in de derde minuut moest ADO-doelman Luuk Koopmans redding brengen op een schot van Hutten. Gwaeron Stout kreeg enkele minuten later nog een mooiere kans. Een foutje van verdediger Finn van Bremen bracht hem in ideale scoringspositie, maar het beslissende schot om op voorsprong te komen bleef uit.

De ploegen waren met name in de eerste 25 minuten prima aan elkaar gewaagd. De openingstreffer viel dan ook volkomen onverwacht.

Severina maakt zijn eerste

Terwijl ADO nog geen potten had kunnen breken kreeg Xander Severina het na een half uur op zijn heupen. Vanaf de rechterflank passeerde hij een Boys-verdediger om vernietigend en kansloos voor Bryan Janssen uit te halen (0-1).

De vreugde in het Haagse kamp leek echter van korte duur toen Finn van Breemen Lowie van Zundert onderuit haalde en er voor scheidsrechter Rob Dieperink niets anders op zat dan de bal op de stip te leggen. Voor Kozakken Boys een unieke gelegenheid om op gelijke hoogte te komen.

Routinier Lars Hutten zette zich achter de bal om vervolgens te zien dat de bal niet in het net verdween maar hoog over.

Advocaat: Het missen van die penalty was de ommekeer

ADO-trainer Dick Advocaat zei na afloop het volgende over de strafschop: ,,Het missen van de penalty door Kozakken Boys betekende de ommekeer. Wij hadden het in die fase lastig, kwamen weliswaar op een voorsprong maar als ze die 1-1 gescoord hadden, had het nog best een lastig avondje kunnen worden voor ons.”

In de tweede helft kwam Thomas Verheijdt de voorhoede van de Hagenezen versterken; Scott Calderwood wisselde Hutten voor Ugur Altintas en Kevin Vermeulen voor Rick Mulder in een poging de bakens te verzetten. Dat lukte aanvankelijk niet.

Sven van Ingen moest ondertussen geel incasseren; Altintas schoot naast terwijl ADO bleef loeren op een tweede en wellicht beslissende treffer. Die kwam er na 70 minuten. Opnieuw was Severina de doelpuntenmaker; hij scoorde zijn tweede treffer van deze avond op aangeven van Amir Absalem

(0-2).

De strijd leek beslist met nog een kwartier op de klok. Er ontspon zich in die laatste vijftien minuten een  strijd waarin Kozakken Boys alles of niets ging spelen. Stout zag zijn schot hoog over gaan terwijl aan de andere kant Verheijdt verzuimde om de 1-3 te scoren. Het foutje van Gino Creutzburg, waardoor hij plots alleen voor Janssen verscheen, had geen gevolgen.

Hoop en geloof na tegentreffer

Hoop en geloof op de Zwaaier ontstond er toen aanvoerder Kaj Ramsteijn in de 80e minuut de achterstand verkleinde en de wedstrijd weer geheel opengooide. Nadat Calderwood al eerder Johnny Lommers had ingebracht bracht hij in de slotfase ook nog Timo Regouin en Daniel de Silva Mendes in.

De spanning bleef waarbij het merendeel van het publiek weer geloof kreeg in een verlenging en een herhaling van het bekerduel tegen Vitesse.

Rood & doelman mee naar voren

Die kans werd verkleind toen de ingevallen Silva Mendes ook weer snel de kleedkamer op kon gaan zoeken. Een dubieuze overtreding werd door leidsman Rob Dieperink bestraft met rood waardoor de thuisclub de laatste minuten met tien dapper strijdende leeuwen verder moest.

Doelman Janssen ging zelfs mee naar voren, maar het mocht niet baten. Toen ADO in blessuretijd succesvol counterde via Joél Zwarts was het over en sluiten voor de Werkendammers.

ADO gaat zaterdag in de koker voor de loting van de derde ronde; Kozakken Boys kan zich weer volledig gaan focussen op de competitie, die op zaterdag 21 februari van start gaat met een thuistreffen tegen FC Lisse.