Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Scott Calderwood: Een bevlogen-, tevreden-, bloedserieuze trainer met een visie

Praten met de kersverse trainer van Tweede Divisionist Kozakken Boys is praten met een voetballiefhebber puur sang. Ook een trainer die de tijd neemt om haarfijn uit te leggen hoe hij en zijn team het trainerschap bij “the Boys” zien. Bovendien, een trainer die een wat andere invulling geeft aan het woord “trainer”. Het grootste verschil met vele anderen? Wat te denken van de benadering van wedstrijden? Het begon zaterdag met de ergste oefenwedstrijd (na een weekje met drie trainingen) op het eigen Sportpark de Zwaaier tegen Derde Divisionist Blauw Geel’38 (5-0 overwinning via treffers van Diego Snepvangers, Niek Hoogveld, Lars Hutten, Eon Herman en een eigen doelpunt).

Calderwood: “Ik werk graag met doelstellingen per wedstrijd.”

“Ik werk graag elke wedstrijd met doelstellingen die we vooraf aan elke wedstrijd bespreken met het team. Zo heb ik veel tijd gestopt in het bekijken van diverse video’s van tegenstander Blauw Geel’38, waarbij we tot de conclusie kwamen dat in de eerste helft een tweetal zaken centraal gesteld moesten worden: vastzetten en drukzetten. Dat deden ze verdienstelijk. Toen het bij rust 2-0 was, hebben we ook voor de tweede 45 minuten, waarin een aantal nieuwe jongens speelminuten kregen, opnieuw een doelstelling bepaald. Met name voor de defensie: “De 0” vasthouden en ook dat lukte. Om dat te bereiken moeten de jongens zich voor de volledige 100% inzetten, maar het betekent tevens dat je ook in vriendschappelijke wedstrijden een doel hebt waarvoor je speelt.”

En als die doelstelling nu niet bereikt wordt?

“Niet erg, als je maar de ware inzet toont en je stinkende best doet. Alles lukt niet altijd maar op deze manier krijg je wel een betere teamvorming”.

Wat ga je verder nog doorvoeren dit seizoen ?

“De insiders zijn ongetwijfeld al een tweetal zaken opgevallen; wij gebruiken vanaf zaterdag de rechterdugout, terwijl ook het inschieten op de rechterhelft van het veld gebeurt.”

Maar daar win je toch geen wedstrijd mee?

“Dat klopt, maar door deze twee wijzigingen door te voeren komen wij wel dichter bij het publiek. We streven er naar om herkenbaar voetbal te gaan spelen waarin het publiek ons weer herkent. Het moet zo zijn dat het publiek weer graag naar de Zwaaier komt, omdat daar wat gebeurt.”

Een week aan de gang bij Kozakken Boys. En wat is je eerste indruk?

“Ik kan niets anders zeggen dan dat de eerste week goed bevallen is. Ik ben zeer tevreden over de selectie die Johan van de Werff heeft neergezet en verder doet de club er alles aan om een perfect werkklimaat te creëren voor mijn staff en spelers.”

Wat zijn de verwachtingen voor het komende seizoen?“

“Je hoort ons niet zeggen dat we even kampioen gaan worden. Zeker niet. Ons streven is om Kozakken Boys terug te brengen in de top-5 van de Tweede Divisie en ik voeg hier gelijk aan toe dat dat niet binnen één seizoen gebeurt. We blijven uiterst kritisch als trainersteam. We hebben een stel goede en goedwillende spelers en daar begint alles mee.”

Een nieuwe start betekent ook keuzes maken. Wie gaat de eerste doelman worden?

“Ja, een aantal keuzes zullen we dit seizoen zeker moeten gaan maken met een aantal spelers. Om te beginnen met het trio keepers. Mike van de Meulenhof, Bryan Janssen (overgekomen van ASWH, red.) en Angelo Mathilda zijn stuk voor stuk klasse keepers. Dat gaat nog een lastige keus worden om te bepalen wie eerste doelman wordt, maar we hebben veel deskundigheid in eigen huis om daar naar ieders tevredenheid uit te komen. En ook voorin eenzelfde probleem met Johnny Lommers en Lowie van Zundert. De tijd zal het leren en concurrentie is gezond, toch?”