Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Solide Katwijk toont veerkracht bij hekkensluiter OFC

Hoe zou Katwijk zich presenteren na 120 midweekse minuten en een teleurstellende penaltyserie in de KNVB Beker? Tegen een ploeg, die wellicht onderaan staat, maar juist tegen de betere teams uit de Tweede Divisie vaak goed voor de dag komt. Het antwoord wat de Krombewoners in Oostzaan tegen OFC gaven was tweeledig: solide en veerkrachtig. Na een 1-0-achterstand wonnen de oranjehemden met 1-3.

Het spel van Katwijk was solide, omdat de nummer vier van de ranglijst enerzijds weinig weggaf achterin en anderzijds zelf voetballend tot meerdere mogelijkheden en kansen wist te komen. Trainer Anthony Correia liet aanvoerder Robbert Susan en topscorer Ahmed el Azzouti op de bank: eerstgenoemde was te geblesseerd om te starten, de tweede was vanwege tactische redenen. Met Tim Freriks in de punt van de aanval hadden de Krombewoners meer body in de punt en dat kwam de diepgang in het aanvalsspel ten goede. Dat leverde alleen al voor rust een handvol kansen en twee doelpunten op.

Vrije trap zeilt binnen

Katwijk moest veerkracht tonen, omdat OFC – ondanks een sterk eerste kwart van de bezoekers – de ploeg was die als eerste een doelpunt op het bord wist te zetten. Na 22 minuten spelen werd een scherp indraaiende vrije trap van Niels Butter door niemand getoucheerd en zeilde pardoes achter de verraste, Jean Paul van Leeuwen. Katwijk moest even herstellen van die tik, maar boog nog voor rust de achterstand om in een voorsprong.

Acht minuten voor de thee werd Robin Schulte na een prima combinatie vrijgespeeld op zo’n twintig meter van de goal. Zijn uithaal was keeper Ischa Bouwman te machtig en ging via de binnenkant van de paal in de touwen. Een goede vijf minuten later wist Bouwman het één-op-één duel met Mukhtar Suleiman nog wel in zijn voordeel te beslissen, maar toen de buitenspeler op slag van rust, na wederom een goede combinatie, voor de tweede keer voor Bouwman opdook was het wel raak, 1-2.

Kort na rust had aanvoerder Rick van der Meer zijn ploeg een prima dienst kunnen bewijzen door na een foutje in de defensie van OFC de derde Katwijkse treffer achter Bouwman te schieten, maar zijn poging verdween naast het doel. Na een goed uur spelen begonnen de 120 midweekse minuten tegen Spakenburg langzaam maar zeker hun tol te eisen bij de Krombewoners.

Assist doelman Van Leeuwen

Katwijk zakte wat in en liet OFC komen. Echt heel gevaarlijk kon de thuisploeg echter niet meer worden. Aan de andere kant liet invaller Ahmed el Azzouti zien dat hij wel degelijk een levensgevaarlijke spits kan zijn, mits de ruimtes iets groter zijn. De kleine spits dook een aantal keren op achter de laatste linie van OFC en zorgde zeven minuten voor tijd voor de beslissing na een geweldige uittrap van doelman Van Leeuwen.

De 1-3 betekende niet alleen de vijfde competitieoverwinning op rij voor Katwijk, het zorgde er bovendien voor dat de Krombewoners optimaal profiteerden van het puntenverlies van de top drie. De reeks moet, na een week rust, vervolg gaan krijgen in het thuisduel met koploper AFC. Een wedstrijd waarin veerkracht wellicht nodig zal zijn, maar solide niet goed genoeg is.