REPORTAGE | Sparta Nijkerk heeft tegen Rijnvogels aan één strafschop voldoende voor de overwinning

Sparta Nijkerk ging in de openingsronde van dit seizoen hard onderuit tegen promovendus SV Urk (5-1) en wellicht was daarbij sprake van enige onderschatting. Die fout maakte de ploeg van Eric Speelziek tegen een andere promovendus niet nog een keer. Op de Kooltuin tegen FC Rijnvogels was Sparta Nijkerk zeker niet de betere van de twee, maar een gegeven strafschop pakte de ploeg als een waar kerstgeschenk uit. De penalty werd benut en de driepunter zakelijk over de streep getrokken. Met zes uit drie heeft Nijkerk weer wat lucht. Opponent FC Rijnvogels zag zich tegen een zekere titelkandidaat meer dan uitstekend meevoetballen, maar meer dan alleen wat complimenten leverde dat niet op.

De nieuwbakken Derde Divisionist FC Rijnvogels opende het bal in speelronde één met een verdiende overwinning thuis op het grotendeels Belgische Hoek (1-0). Vorige week kwam de nieuwe realiteit hard binnen na een, weliswaar wat geflatteerde, 4-1 verliespartij bij SteDoCo. Vandaag zou een goede testcase zijn voor de ploeg van Thomas Duivenvoorden. Sparta Nijkerk deed immers vorig seizoen lange tijd mee voor de titel en kent op papier een uitstekende selectie die ook dit jaar weer hoge ogen zou moeten kunnen gooien. Sparta Nijkerk had zich vorige week goed hersteld van de blamage op Urk. De derby tegen DVS ’33 werd met 2-1 gewonnen.

Rijnvogels en Sparta Nijkerk legden een intensieve pot voetbal met veel tempo en dito inzet op de kunstmat van De Kooltuin. Zoals bekend deed Duivenvoorden niet al teveel concessies met zijn grotendeels bij elkaar gebleven ploeg. Aan de aftrap verscheen slechts één nieuweling, te weten Edin Bibuljica.

Het spel in de eerste helft speelde zich grotendeels op de helft van Sparta Nijkerk af en voetballend gezien was de thuisploeg de betere. Er was echter wel één grote “maar”. Namelijk tot echte kansen leidde dit overwicht niet. Slechts een kopbal van Dennis Bakker na een kwartier kan het stempel “kans” meekrijgen, maar tot daadwerkelijke doelkansen kwam Rijnvogels nauwelijks. Bakker, door het ontbreken van de nog altijd niet blessurevrije Maarten Reyneveld, speelt vooralsnog in de punt van de aanval, maar is feitelijk een middenvelder. Misschien hadden de Katwijkers toch nog even moeten shoppen op de valreep van de transferperiode.

Tegenstander Nijkerk leek zich niet heel druk te maken om het overwicht van de thuisploeg. Hoewel veel minder aan de bal, bleef de ploeg wel het koppie erbij houden en gokken op de omschakeling. Dit lukte zo nu en dan, maar ook voor de bezoekers gold dat hier nauwelijks kansen uit voortkwamen. Een opvallend moment in de eerste helft was verder een sprintduel tussen Julian Dobbe en aanvoerder Janic Makizodila, waarbij laatstgenoemde op een afstand van 20 meter de middenvelder van de Rijnvogels er 10 meter uitliep. Al met al dus voetballend een redelijk schouwspel, maar zonder kansen, geen goals. En dat gaat de toeschouwers toch opbreken.

Na rust lange tijd een zelfde beeld, al was Rijnvogels iets minder dominant. En wederom bleven kansen voor beide goals grotendeels uit. Wat op een gelijkspel had moeten uitdraaien, veranderde op slag in minuut 70. Leonard de Beste ging de fout in na een passeeractie van Mark van der Weijden. Geen keiharde overtreding, maar in de ogen van de scheidsrechter wel een strafschop in een tot dan toe sportieve en kaartloze wedstrijd. Na afloop was er wel wat geklaag bij de thuisploeg, maar de penalty kon gewoon gegeven worden. Je kunt ook stellen dat Van der Weijden dankbaar gebruik maakte van de situatie. Misschien toch net dat beetje extra geslepenheid van de titelkandidaat. Mike Ahrens stuurde doelman Yannic Augustinus de verkeerde hoek in en verzilverde de strafschop tot de gouden, want winnende, goal: 0-1.

In de slotfase ging de thuisploeg vanzelfsprekend vol op de aanval en eindelijk kwam de wedstrijd los. In deze fase had het nog zomaar 1-1 kunnen worden, maar zeker ook 0-2 of 0-3. Eerst was invaller Tyrone Fonville dicht bij de beslissing, maar zijn wippertje ging net voorbij de tweede paal. In een counter kwamen Nijkerkers nog een keer één-op-één te staan met de Katwijkse doelman, maar te gehaast geschoten in plaats van koelbloedigheid deed de wedstijdbal over de goal verdwijnen.

Aan de andere kant zorgden een aantal corners nog bijna voor de gelijkmaker. Zelfs doelman Augustinus kwam nog in de buurt van een heldenrol met een kopbal, maar Sparta Nijkerk bleef overeind en was vastbesloten tegen de tweede promovendus in 15 dagen tijd wèl gewoon drie punten mee naar huis te nemen.