REPORTAGE | IJzersterk HHC Hardenberg zet Quick Boys terug in de realiteit

Zowel Pascal Diender als Edwin Grünholz kunnen terugkijken op een goede opening van het nieuwe seizoen. Beide trainers zijn de eerste twee speelrondes ongeslagen doorgekomen, maar aan die statistiek zou na het treffen tussen HHC Hardenberg en Quick Boys hoe dan ook een einde komen. Op papier leek het er dan ook op dat de wedstrijd erg interessant zou worden, maar de Hardenbergers besloten tegen Quick Boys één van hun beste wedstrijden in jaren op de mat te leggen. Het gevolg: De Katwijkers werden met een 4-0 nederlaag terug naar de kust gestuurd.

De eerdere resultaten gaven de trainers weinig noodzaak om de basisopstellingen te wijzigen ten opzichte van de voorgaande wedstrijd, maar toch gebeurde dat bij beide ploegen wel; HHC Hardenberg mocht Danny Bouws verwelkomen in de basis, ten koste van Mike Reuvers, en bij Quick Boys stonden Nick Runderkamp en Chima Bosman aan de aftrap. Grünholz besloot Dyllandro Panka op de bank te zetten en kon niet beschikken over Tyrone Owusu.

De teams moesten in de openingsfase nog een beetje aan elkaar wennen, maar HHC Hardenberg had niet langer dan een kwartier nodig om voor het eerst dreigend te worden. Vijf minuten nadat Paul van der Helm een openingstreffer van Ashwin Manuhutu in de weg stond, pakten de Hardenbergers alsnog de leiding. Jesper Drost profiteerde van een defensieve fout bij Quick Boys en gaf de bal vervolgens voor op Gersom Klok, die op zijn beurt de 1-0 op het scorebord zette. In de drie minuten die volgden kregen Matthijs Hardijk en Drost grote kansen op een nieuwe treffer, maar de sluitpost van Quick Boys stak daar een stokje voor.

Hardenberg domineert

Quick Boys had veel moeite met HHC Hardenberg en kwam er niet aan te pas in de eerste helft. De thuisploeg speelde verdienstelijk en creëerde genoeg mogelijkheden om de score uit te breiden. Na een klein half uur spelen gebeurde dit ook en opnieuw was het Klok wiens naam op het scorebord te lezen viel, ditmaal op aangeven van Danny Bouws. Na de 2-0 besloot de ploeg van Diender het wat rustiger aan te doen, zonder dat het Quick Boys daarmee meer aan voetballen toe liet komen. In het laatste kwartier voor rust werden er dan ook weinig kansen gecreëerd, met als gevolg dat de teller in de eerste helft zou blijven steken op twee doelpunten.

In een poging om toch nog een resultaat te behalen, bracht Grünholz in de rust twee nieuwe spelers in het veld: Dyllandro Panka en Bram Franken. Franken tekende recentelijk een contract bij Quick Boys, dat loopt tot het einde van dit seizoen. De dubbele wissel zou echter niks uithalen tegen een stabiel HHC Hardenberg, dat rustig verder ging met waar het in de eerste helft gebleven was. In de vijf minuten na rust kreeg Hardijk twee kansen om te scoren, maar beide keren stuitte hij op Van der Helm. De doelman hield Quick Boys enige tijd in leven, maar moest na een uur spelen toch de 3-0 uit het net vissen. Jurjan Mannes schoot vanaf de rand van het strafschopgebied richting de korte hoek en was de sluitpost van de Katwijkers daarmee te slim af.

Ongeregeldheden

Het sterke spel van HHC Hardenberg zette zich voort in de slotfase van de wedstrijd. De enige kans voor de bezoekers kwam op naam van Panka, maar hij zag zijn inzet van de lijn gegleden worden door Serge Fatima. De Katwijkers raakten kennelijk gefrustreerd en begonnen naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer geniepige overtredingen te maken, met een aantal opstootjes als gevolg. De sfeer langs de lijn werd langzaam maar zeker ook minder gemoedelijk en vlak voor het einde van de wedstrijd ging het toch nog fout. De supportersgroepen zochten elkaar op en omdat er met voorwerpen werd gegooid, besloot scheidsrechter Thomas Hardeman de wedstrijd even stil te leggen. De wedstrijd werd hervat nadat de stewards van beide clubs de ‘fans’ weer uit elkaar hadden gehaald.

De ongeregeldheden zorgden voor een smet op een indrukwekkende wedstrijd van HHC Hardenberg. Gelukkig zorgde invaller Rob van der Leij er na het incident nog voor dat de wedstrijd met een voetballend hoogtepunt werd afgesloten. De spits werd in het strafschopgebied naar de grond gewerkt door Van der Helm en besloot de penalty zelf te nemen. In de laatste minuut van de wedstrijd benutte Van der Leij de strafschop en de 4-0 tegen Quick Boys zal de spits wel even bijblijven; Het is namelijk zijn honderdste doelpunt in dienst van HHC Hardenberg. Quick Boys had geen antwoord op het goede spel van HHC Hardenberg, dat een zeer terechte overwinning bij kan schrijven.

De Hardenbergers speelden misschien wel hun beste wedstrijd in jaren en mogen zich nu lijstaanvoerder van de Tweede Divisie noemen. De overwinning tegen Rijnsburgse Boys zorgde voor een goede sfeer op Nieuw Zuid, met hier en daar wat hoogmoedige gedachtegangen als gevolg. Eén ding is zeker: HHC Hardenberg heeft Quick Boys terug de realiteit in gevoetbald.