REPORTAGE | Ervaren aanvalsleiders van groot belang bij gelijkspel TEC & AFC

In het slotstuk van speelronde 3 in de Tweede Divisie hebben TEC en AFC allebei een punt overgehouden aan de onderlinge ontmoeting. In een voor de neutrale kijker aantrekkelijke wedstrijden waren het vooral de ervaren rotten voorin die belangrijk waren voor de ploegen. Bij AFC was Melvin Platje twee keer op aangeven van Raily Ignacio en bij de thuisploeg tekende Marciano Mengerink in de eerste helft voor de gelijkmaker. Ook Bo van Essen meldde zich voor de Tielenaren op het scorebord en zodoende eindigde de wedstrijd in een verdiend 2-2-gelijkspel.

De bekende namen
Het was prima toeven, zondagmiddag op De Lok in Tiel. De zon liet zich goed zien en ook het spel op het veld zorgde er voor dat de mensen die aan het Formule 1-geweld ontsnapt waren, waar voor hun keuze kregen. TEC kende een matige start van het seizoen en haalde uit de duels tegen Quick Boys en OFC slechts één punt. Ook AFC startte niet optimaal, want in speelronde 1 kreeg debuterend coach Benno Niholm meteen de deksel op de neus bij De Treffers (2-1). Vorige week revancheerde de ploeg van de 35-jarige coach zich door IJsselmeervogels met een 3-0-nederlaag aan de broek terug naar Spakenburg te sturen. Beide coaches zagen geen reden om de basiself om te gooien en startten daarom ook in deze wedstrijd met dezelfde namen als vorige week. Dit betekende o.a. dat bij TEC het duo Basil Camara en Ramon Leeuwin de poorten gesloten moesten houden en dat bij AFC aanvoerder Milan Hoek en Splinter de Mooij weer op het middenveld stonden. Beiden ontbraken in de basisopstelling tegen De Treffers in de eerste wedstrijd.

Déjà vu
Ergens in de Nederlandse taal is er een spreekwoord over een bekende ezel en een nog bekendere steen. Vorige week was het tegen OFC al na 3 minuten raak en ook tegen AFC stond de ploeg van Hans van de Haar al weer snel op achterstand. Linksback Guido van Rijn leek nog niet geheel bij de les en hefte de buitenspelval voor Raily Ignacio op. De 35-jarige spits maakte hier gretig gebruik van en bood aan collega Melvin Platje een uitgelezen kans om de 0-1 op het bord te zetten. Uiteraard benutte de ex-prof dit vroege buitenkansje en zodoende beleefde de thuisploeg een déjà vu. De vroege tegengoal zorgde nou niet meteen voor een veel beter TEC. De oranjehemden kregen via Adham El Idrissi (kopbal van dichtbij) en Bo van Essen (één-op-één met keeper Gijs van Zetten, na een slippertje van de AFC-defensie) goede kansen om al snel weer terug in de wedstrijd te komen, maar het vizier stond nog niet op scherp. Het scheelde niet veel of de score werd aan de andere kant uitgebreid toen rechtsback Dalian Maatsen geen spaanbreedte in de weg werd gelegd en zichzelf daarmee een goede schietpositie kon verschaffen. Keeper Nick van den Dam kon ternauwernood redden en zag tot zijn geluk dat Ignacio nét te laat was om de rebound te verzilveren.

Droge knal
In de eindfase van de eerste helft herpakte TEC zich en kreeg het wat meer grip op de wedstrijd. Beide ploegen zaten in een slordige fase en sinds die schotkans van Maatsen was AFC niet meer aan aanvallen toegekomen. AFC werd gemakzuchtig en dit leidde vlak voor rust de tegentreffer van Marciano Mengerink in. Aanvoerder Hoek werd kinderlijk eenvoudig van de bal gelopen door El Idrissi. Waar Hoek rekende op een fluitsignaal van leidsman Sam Droge, kwam dit er niet en belandde de bal via een paar tussenstappen bij de van Katwijk-overgekomen-aanvaller. Met een droog schot in de linkerbenedenhoek liet de veteraan keeper Van Zetten kansloos en was de vroege tegentreffer tenietgedaan.

Sterkere thee
In de tweede helft startte TEC dit keer wél uitstekend, want ook nu was het binnen vier minuten raak. Dit keer was het de thuisploeg wat mocht juichen en Bo van Essen was de gevierde man. Via een ingooi van rechtsback Doriano Kortstam kwam de bal bij middenvelder Anass Aamri terecht. Via een fraaie steekpass. en een dito overstapje van Mengerink, stond Van Essen nu opnieuw oog-in-oog met Van Zetten, maar dit keer was de vleugelaanvaller de winnaar van het onderlinge duel; 2-1. AFC moest weer aan de bak, maar zag hoe het daardoor nog meer ruimte in de verdediging weggaf. Na een uur had Mengerink dé kans op de ploeg uit zijn geboorte stad de nek om te draaien, maar de spits stifte de bal met te weinig kracht over Van Zetten heen en daardoor kon de bal voor de lijn worden weggehaald.

Toch wéér Platje
Nog geen vijf minuten na de reuzekans van Mengerink kreeg TEC de rekening betaald voor het niet benutten van deze kans. De verdediging van de Tielenaren gaf veel te veel ruimte weg aan het aanvalsduo van de Amsterdammer en via een panklare voorzet van Ignacio kon een geheel vrijstaande Platje zijn tweede van de middag binnenkoppen. In de slotfase van de wedstrijd was het de ploeg van Van de Haar die nog het meeste kans maakte op de overwinning. El Idrissi was daarin het grote gevaar voor de Amsterdammers, want de kleine aanvaller kreeg nog twee goede mogelijkheden. Vlak voor tijd zag hij zijn kopbal (na een goede rush van Van Rijn) uiteenspatten op de lat en in de aanval daarna moest Van Zetten zich tot het uiterste rekken om een vlammend schot uit de hoek te tikken. Het mocht niet zo zijn en zo bleef de stand in evenwicht; 2-2. Een uitslag waar beide ploegen niet tevreden mee hoeven te zijn.