Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Spakenburg nog niet klaar met stunten en wint bij koploper AFC

Waar Spakenburg na een schitterende bekercampagne vol stunts uiteindelijk afgelopen dinsdag de finale miste, is de club meteen doorgegaan met stunten in de competitie. Koploper AFC werd zaterdag op eigen sportpark Goed Genoeg in Amsterdam met 1-2 pootje gelicht.

De vraag of de zege verdiend was had veel te maken met de vraag of de kaart die rechtsback Gladwin Curiel van de Amsterdammers kreeg voorgehouden door scheidsrechter Erwin Blank wel rood had moeten zijn. Curiel ging veel te hard door op tegenstander Dwayne Green en raakte daarbij geen bal maar wel een enkel. Was dat geel of was het rood?

Blank koos voor het rode exemplaar en daarmee draaide de wedstrijd om ten voordele van de bezoekers, die mede vanwege de inspanningen van dinsdag startten met een voorzichtige 4-5-1 opstelling. Het gedwongen vertrek van Curiel speelde Spakenburg uiteraard in de kaart.

Snelle 0-1

Het was Spakenburg dat al heel snel de leiding nam. Met medewerking van de Amsterdamse achterhoede, dat wel. Doelman Gijs van Zetten werd bij een te kort teruggespeelde bal in problemen gebracht en moest een hoekschop weggeven. Vince Gino Dekker legde deze voorbij de tweede paal vanwaar Koos Werkman de bal weer voor het doel bracht. Masies Artien kon van dichtbij ongestoord scoren: 0-1.

AFC in de achtervolging

AFC had enige tijd nodig om van deze tegenvaller te herstellen, maar het tweede kwartier van de wedstrijd was nadrukkelijk voor de thuisclub. Het eerste gevaar kwam van Cody Klaver, die een hoekschop voor het doel bracht waar echter geen hoofd of voet aanwezig was om het laatste zetje te geven. De bal werd vlak voor de doellijn weggewerkt. Even later was het alsnog raak toen Tim Linthorst een afvallende bal voor zijn voeten kreeg en keihard uithaalde; 1-1. Beide teams kregen binnen het eerste halve uur nog een kans maar de beide doelverdedigers waren attent.

AFC was in deze fase de boven liggende partij, maar alles werd in de dertigste minuut anders. Hero van Lopik moest een linie zakken om de honneurs achterin waar te nemen met als gevolg dat AFC via de rechterflank nauwelijks meer tot opbouwen van aanvallen kwam. Via links probeerde met name Mathijs Jesse de achterhoede van Spakenburg nog wel te ontregelen. Aan de andere kant probeerden Dekker met een vrije schop en Luuk Admiraal met een vliegend schot de man meer situatie voor de gasten ook in de score tot uiting te brengen. Dat lukte voor de rust niet meer. Met 1-1 gingen de mannen rusten.

Beslissing kort na rust

Kort na rust viel de beslissende goal. Wimilio Vink kreeg de ruimte voor een flinke uithaal. Doelman Van Zetten kon het schot weliswaar keren, maar moest een rebound toestaan. Daar wist centrumspits Floris van der Linden wel raad mee: 1-2. AFC kreeg vervolgens het initiatief, op zoek naar alsnog een punt, maar moest steeds bedacht zijn op de snelle counters van de gasten. Zo kreeg Dekker een schietkans, echter hij vond het zijnet. Aan de andere kant stuurde Benno Nilom Gervano Markiet naar de frontlinie en bracht hij ook Raily Ignacio voor verdediger Klaver.

Het zorgde nog voor de nodige onrust bij Spakenburg, met name omdat AFC de gelijkmaker probeerde te bewerkstelligen met hoge ballen richting de grote jongens. Doelman Damen was echter alert bij enkele kansen van bijvoorbeeld Markiet, Ignacio en Kevin Visser. Aan de andere kant flitste Luuk Admiraal langs de gehele Amsterdamse verdediging inclusief doelman van Zetten, maar nu wist Tillema op de doellijn te redden. Het hielp de thuisclub uiteindelijk niet, want met 1-2 leverde AFC de wedstrijdpunten in bij Spakenburg en de koppositie in de Tweede Divisie bij Katwijk.