Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Koninklijke HFC doet futloos Rijnsburgse Boys pijn in titelstrijd

Soms heb je van die dagen. Dat het er even niet uitkomt. Dat je een beetje futloos bent. Dat, ondanks je beste intenties, niet al te veel lukt. Dat er weinig venijn is. Dat je handelingssnelheid ver onder peil is. Dat je weet dat er een grote stap kan worden gezet, maar je er vervolgens niet aan toe komt. Zo’n dag had Rijnsburgse Boys zaterdag tegen Koninklijke HFC.

Misschien kwam het door de prachtige lentedag op De Middelmors. Voor het eerst in lange tijd was de winterjas op de tribune geen vereiste meer en was het na afloop niet meer nodig om op te warmen in de kantine. Of misschien was het toch dat zure puntenverlies tegen een tienkoppig Katwijk van een week eerder. Rijnsburgse Boys haalde het eigen niveau in ieder geval bij lange na niet.

“Zuid-Hollands Catenaccio”

Niet om de ploeg van Gertjan Tamerus te kort te doen, want de Haarlemmers speelden energiek en toonden wél de wil om te winnen. In de voorbeschouwing op de clubsite van Koninklijke HFC werd teruggeblikt op de heenwedstrijd, waarin Rijnsburgse Boys voor het eerst “Zuid-Hollands Catenaccio” toepaste en uiteindelijk met 1-3 won aan de Spanjaardslaan.

Er stond het volgende: ,,Ik maak me daar niet zoveel zorgen over. Met Gertjan als trainer is de kennis van het spel van de Uien goed bekend en zal er een geslepen antwoord worden gevonden.” De beste man had gelijk. De voorwaartse impulsen van de Rijnsburgers werden binnen de kortste keren in de kiem gesmoord en aan de andere kant van het veld ontstonden mondjesmaat wat mogelijkheden.

Uien ondermaats

Desondanks kwamen de bezoekers vrij vroeg op achterstand. Na achttien minuten werkte Furhgill Zeldenrust doelpunt nummer negentien tegen de touwen en leek het “Zuid-Hollands Catenaccio” toch te gaan werken. Maar in het restant van de eerste helft zou blijken dat het eerder een toevalstreffer was. Rijnsburgse Boys voetbalde sloom en speelde simpelweg ondermaats.

Daarnaast kwam het ook nog eens bijzonder slap uit de kleedkamer. Binnen vijf minuten zette Joas Kors weer een gelijke stand op het scorebord en niet veel later was het spits Sietse Brandsma die maar net voor het doel van Wesley Zonneveld langs schoot. Aan de overkant moest Rijnsburgse Boys genoegen nemen met een voorzet die per ongeluk op de lat eindigde.

Haarlemmers

Ruim twintig minuten voor tijd kregen de Haarlemmers eindelijk wat ze verdienden. Een voorzet van Brandsma werd in eerste instantie op de paal gekopt door John Hilton, maar de back reageerde attent op de rebound: 1-2. Het zorgde ervoor dat de Uien meer druk moesten gaan zetten, maar daar zou Gertjan Tamerus niet wakker van liggen. Tot op dat moment lukte het de Rijnsburgers simpelweg niet.

Wel raakte het een kwartier voor tijd voor de tweede keer het aluminium. Een afstandsschot van Bram de Bruijn was goed op weg om de mooiste goal van de speelronde te worden, maar werd een paar centimeter te hoog geplaatst. Niet veel later zorgde Zacharia Eddahchouri voor de beslissende 1-3. Jeffrey Jongeneelen werkte nog een tweede Rijnsburgse treffer binnen, maar Koninklijke HFC wist dat de voorsprong niet meer in gevaar zou komen.

Geen motivatie

Je kan je het zure gevoel in de kleedkamer voorstellen, toen de Rijnsburgers erachter kwamen dat AFC ging verliezen. Het was echter al tijdens de wedstrijd, dat Rijnsburgse Boys via het scorebord op de hoogte werd gebracht van de eventuele misstap. En toch lukte het niet om vervolgens de motivatie op te brengen om er toch nog vol voor te gaan. Daarom speelde op De Middelmors een leuke ploeg, maar geen kampioensploeg.