Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Excelsior Maassluis pakt eerste (doel)punt van het seizoen bij FC Lisse

Na twee nederlagen, waarbij de voorhoede van de club ook twee maal de nul hield, heeft Excelsior Maassluis alle nullen uit de ranglijst geschoten door op Ter Specke met 1-1 gelijk te spelen. Een eindstand waar achteraf iedereen wel mee kon leven. Zo kon de thuisclub wijzen naar de langere periodes waarin het de overhand op het veld had, maar kwamen de Lissenaren in de slotfase enkele keren heel goed weg bij fraaie kansen voor de Tricolores.

Het was zaterdagmiddag goed toeven op Ter Specke. Het was nog niet eens dat het een kwalitatief geweldige wedstrijd was, maar wel steeds onderhoudend en spannend tot de laatste minuut. Dat alles onder de uitstekende leiding van Sander de Brito Roque en zijn team.

Beide teams speelden in de voor hen gebruikelijke veldbezetting hetgeen betekende dat Raymond Bronkhorst zijn team in een 4-3-3-formatie liet spelen terwijl Dogan Corneille ondanks de twee eerdere nederlagen vasthield aan zijn gebruikelijke 5-3-2-opstelling.

FC Lisse begon het meest voortvarend aan de ruim 90 minuten, al kon het in de beginfase geen gaatje vinden in de Maassluizer defensie. Ergo, het was Excelsior dat de eerste kans liet noterennen daarmee meteen ook het eerste doelpunt. Na een aanval over de rechtervleugel vond Calvin Turaeij aanvaller Carlito Fermina. Die kreeg te veel tijd van de Lisser verdedigers, legde aan en vond het net achter de in de basisteruggekeerde Erik Cummins; 0-1.

De voorsprong van de gasten werd enkele minuten daarna bijna uitgebreid, toen Kevin Ringeling de bal op een haar na een corner met het hoofd miste. Pas kort daarna kon FC Lisse voor de eerste keer gevaarlijk worden. Een vrije trap van Max Hudepohl eindigde na een scrimmage in de handen van doelman Tom Boks. Net voor het halve uur om was zette Lisse nog enkele keren goed aan. Wout Heemskerk zorgde met een harde lage voorzet voor wat paniek in de Excelsiorverdediging en was er een knappe redding van Tom Boks nodig om de doorgebroken Jaap Zwetsloot van scoren af te houden. Met 0-1 ging de rust in.

kwam na de pauze niet meer terug, want geblesseerd, en zag zijn broer Toon voor hem invallen. Het betekende ook een kleine omzetting, want Jeffrey Klijbroek zakte een stukje naar achteren terwijl Toon Zwetsloot de vleugelpositie innam.

Het eerste in het oog springende feit namens de Tricolores was het debuut van het talent Jorn Ringelberg in de Tweede Divisie. Hij nam na 53 minuten de positie van wingback Luivienno Statia over. Het zat Excelsior in deze minuten niet echt mee, want dat Statia er af moest was vanwege een blessure en de spelhervatting leverde direct de 1-1 op. Tom Noordhoff plaatste een hoekschop uitstekend naar Jeffrey Klijbroek die Tom Boks in de korte bovenhoek versloeg.

Het markeerde een periode waarin Lisse tot meerder kansen kwam om op voorsprong te komen. De mooiste daarvan werd niet door de kanshebber als zodanig herkend. Toon Zwetsloot werd in de diepte aangespeeld op een moment dat daar geen dekking werd gegeven. De aanvaller had kennelijk zijn omgeving niet gescand want nam de bal aan alsof er iemand in zijn rug stond en verspeelde daarmee zijn vrijheid om 1 op 1 met Boks te komen. Aan de andere kant verspeelde Redouan Omar Ouali de mogelijkheid te scoren uit een vrije trap.

De wedstrijd was ondertussen in het laatste halve uur beland en dus werd er het nodige gewisseld. Bronkhorst bracht bijvoorbeeld eerst Lewis aan de linkerkant, en Verwey voor Koene. Even later kwam ook Bas Gozeling binnen de lijnen en dat was dan weer het moment waarop Verwey bij wijze van stormram in de spits van FC Lisse kwam te spelen. Maar ook Corneille wisselde met de intentie de drie punten alsnog binnen te halen. Zo bracht hij van Delft en Wennekers na 73 minuten en in het

laatste kwartier leidde dat nog tot een zeer vermakelijke slotfase. Dat was overigens kort nadat Maassluis enkele kansjes bij elkaar had gespeeld. Dercks zag zijn inzet in de korte hoek bij Cummins echter knap gestopt worden en Fermina werd in extremis geblokt bij het afdrukken.

Op het moment dat het scorebord op de 90e minuut stond vielen de grootste kansen te noteren. Bram Wennekers ramde de lat boven Cummins en de rebound van Deve van Delft werd door Kevin van der Zwet uit de doelmond weggewerkt. Even later had Wennekers bijna nog succes met een kopbal.

Aan de andere kant bezorgde de 31 jaar geworden David Verwey zichzelf bijna het ultieme verjaarscadeau, maar zag zijn lob over Boks ook net achter de lat neervallen. Het zou ook te veel zijn geweest. Beide teams konden wijzen op periodes dat ze de betere waren en beiden hadden hun kansen op de zege gehad. Die uiteindelijk niemand verdiende en niemand ook kreeg.