Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Minimale nederlaag verbloemt kansloze missie van Scheveningen tegen Katwijk

Als je een 1-0 eindstand ziet staan bij een voetbalwedstrijd is de kans behoorlijk groot dat je daar een spannende wedstrijd op het scherp van de snede bij bedenkt. In het geval van Katwijk – Scheveningen verwacht je dat de bezoekers het de regerend kampioen in eigen huis enorm lastig hebben gemaakt en Katwijk heel diep moest gaan om de punten in huis te houden. De realiteit is echter dat het beeld van de “vissersderby” in het geheel niet in de buurt kwam van het geschetste beeld. Scheveningen was op De Krom negentig minuten lang aan een kansloze missie bezig, die werd verbloemd omdat Katwijk niet vaker dan één keer de trekker overhaalde.

Katwijk-trainer Anthony Correia had zijn ploeg op drie plaatsen gewijzigd ten opzichte van het gelijkspel tegen Noordwijk. Dat Mukhtar Suleiman mocht starten in plaats van Tim Freriks zal niet de boeken ingaan als een revolutionaire tactische vondst. Het doorschuiven van Kay Blokland naar het middenveld, ten koste van Robin Schulte, pakte wel prima uit. Raoul Esseboom nam centraal achterin de honneurs waar en Blokland kreeg de schone taak om Lex Immers onschadelijk te maken.

Smoel

Samen met aanvoerder Robbert Susan gaf Blokland het middenveld smoel. Het leeuwendeel van de duels werd gewonnen, bovendien bleek de tandem ook nog eens doel te kunnen treffen. Blokland schatte, kort voor rust, een prima diepe bal van Susan op waarde en kopte Katwijk beheerst op een 1-0 voorsprong. Het was een voorsprong die al veel eerder in het eerste bedrijf had kunnen, en misschien wel moeten, vallen. De grootste kans was na acht minuten voor Killian van Mil, hij schoof de bal, oog in oog met Sven van der Maaten, naast.

Katwijk zette Scheveningen continu vroeg vast en gaf de bezoekers geen seconde rust in de opbouw. De Schollenkoppen werden daardoor gedwongen de bal diep te spelen, maar de ballen die niet over de zijlijn vlogen waren vrijwel allemaal een prooi voor de defensie van Katwijk. Ook pogingen om via de crosspass snel van kant te wisselen waren matig tot slecht, waardoor Scheveningen voetballend geen moment poot aan de grond kreeg op De Krom.

Daarbij wilde het ook niet lukken om dan maar collectief de mouwen op te stropen en fysiek de strijd aan te gaan. Dat had enerzijds te maken met het duo Susan/Blokland, dat pogingen van Mitchell de Vlugt en Maarten Rieder om het vuurtje op te stoken vakkundig in de kiem smoorde. Daarnaast liet Katwijk in fasen de bal dusdanig goed rondgaan dat Scheveningen simpelweg niet in staat was om in de duels te komen.

Vruchteloos druk zetten

Tekenend hiervoor was een fase na rust, kort nadat de bezoekers een eerste storm van de oranjehemden ongeschonden door waren gekomen. Onder aanvoering van Lex Immers probeerde Scheveningen wat naar voren op te schuiven en druk te zetten op de laatste linie van de Krombewoners, maar die combineerden zo rustig en geroutineerd onder de druk uit, dat de vruchteloze pogingen vrij snel weer gestaakt werden. Omdat de voorhoede van Katwijk het vizier verre van scherp had en bij kansrijke doelpogingen telkens op van der Maaten stuitte, bleef het duel qua score tot het eind toe spannend.

Maar ook het opportunistische slotoffensief van Scheveningen had niet veel om het lijf. Verder dan een kopbal hoog over en naast het doel van Jean Paul van Leeuwen kwam de ploeg van John Blok niet. Vermoedelijk zal deze poging terug te zien zijn in de samenvatting, zodat er ook nog aanvallend spel van Scheveningen terug te zien is.

Het zegt eigenlijk alles over de kansloze missie van de bezoekers om tot de eerste overwinning, of zelfs maar het eerste doelpunt van het seizoen te komen. Omdat Katwijk ook zeer zuinig was met het maken van goals staat er in ieder geval nog een uitslag in de boeken die de kansloze missie van de Schollenkoppen succesvol verbloemd.