Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Sportlust ’46 over rug van Sparta Nijkerk terug in kampioensrace

Op bezoek bij Sparta Nijkerk greep Sportlust’46 in de laatste tien minuten de spreekwoordelijke strohalm, absoluut noodzakelijk om weer aan te sluiten in de strijd om de eerste plaats. Door de 0-1 overwinning reduceerden de Woerdenaren de achterstand op Sparta tot één punt, terwijl het wel winnende FC Lisse op vijf punten nog niet definitief uit zicht lijkt. Temeer omdat in de topploegen in de Derde Divisie er de laatste maanden een sport van maakten om punten te morsen.

Als het om punten morsen gaat dan laat Sparta Nijkerk zich sowieso niet onbetuigd. Inclusief het reultaat tegen Sportlust ’46 bedraagt de karige oogst uit de laatste vier wedstrijden slechts twee punten. Coach Eric Speelziek hield zich er na afloop manmoedig aan vast dat de concurrentie in andere competitiefasen ook heel wat punten lieten liggen. En dat dit ongetwijfeld opnieuw zal gebeuren. “Zeven keer winnen en we zijn kampioen, te beginnen volgende week bij FC Lisse,” klonk het krachtig. Om daar direct realistisch aan te toe te voegen dat zo’n reeks een verre van eenvoudige zaak zal zijn voor zijn ploeg. “Je ziet alleen al aan ons doelsaldo dat wij een gebrek aan scorend vermogen hebben, eigenlijk het hele seizoen al. Omdat wij hebben geen spelers hebben die eventjes drie man uitspelen en daarmee het verschil maken, moeten wij het hebben van combinatievoetbal. De laatste weken is het qua effectiviteit voorin steeds verder achteruit gegaan, en ook vandaag creëerden we zo goed als niets. We hadden wel uren kunnen voetballen zonder te scoren.”

Een typische 0-0 wedstrijd

De analyse van Speelziek paste inderdaad naadloos op de topper tegen Sportlust ’46. Het gemis aan creativiteit liet zich zwaar voelen. Maar gebrek aan balvastheid zorgde er net zo goed voor dat de Woerdense verdeding een gemakkelijke middag beleefde. “Het leek in alles een typische 0-0 wedstrijd,” en ook daarin had de Sparta-coach het gelijk aan zijn zijde. Voor neutrale toeschouwers was het niet om aan te zien, zo weinig gebeurde er. De Spartanen bouwden vanaf eigen helft op, niet erg gehinderd door de afwachtende tegenstanders, waarna de aanvalsopzetten steevast strandden door balverlies en onzorgvuldige passing. Sportlust ’46 bracht het er in de eigen opbouw nauwelijks beter vanaf, al oogde het spel van de ploeg van coach Patrick Loenen net iets zelfverzekerder. In tegenstelling tot de werkeloos toekijkende Sportlust-doelman Roberto Antonioli moest zijn collega Wouter Beukers wel een enkele keer handelend optreden. Maar voor het overige kwam de aanvalslinie van Sportlust ’46 evenmin tot aansprekende daden. Ook topschutter Mark van der Weijden, volgend seizoen voor Sparta Nijkerk spelend, kwam geen moment in het spel voor.

Eric Speelziek: “Fijn dat Maurice de Ruiter weer terug is”

De tweede helft was lange tijd een kopie van het eerste bedrijf. Geen van beide opponenten wist een vuist te maken, of zelfs maar iets dat daar een beetje op leek. Eric Speelziek wisselde een kwartier voor tijd aanvallend, door Ricardo Fransberg en de van een blessure terugkomende Maurice de Ruiter, maar ook dat deed het tij niet keren. Wel constateerde Speelziek dat De Ruiter meer energie in de aanvallen bracht. “Wat dat betreft is het heel fijn dat Maurice weer terug is.”

Met nog tien minuten te spelen voltrok het nootlot zich, althans vanuit Nijkerks perspectief bezien. Zakaria Issarti zag kans om in een vol Nijkerks doelgebied de bal hard op zijn slof te nemen. Het lage schot kreeg een venijnige stuit mee waardoor Beukers kansloos was. De voorsprong zorgde voor een spontane ontlading van vreugde rond de Sportlust-dug out. Sparta restte niets anders dan de rug rechten en alles op de aanval te gooien. Ook centrale verdediger Janoc Makizodila trok nu naar voren, als vijfde man in de aanvalslinie. In het verleden leverde dit vaak genoeg succes op. Deze keer echter was en bleef alle inspanning tevergeefs, Sportlust hield het hoofd koel en bleef gemakkelijk overeind.

Volwassen gespeeld

Patrick Loenen stond de pers na afloop glunderend te woord: “Ik weet dat het vanmiddag niet groots was, maar dat maakt nu even niets uit. Wij móesten hier winnen. Ik heb mijn ploeg zojuist gecomplimenteerd met hoe volwassen zij deze wedstrijd speelden. Dat is niet altijd zo geweest dit seizoen, een aantal keer gaven wij wedstrijden onnodig weg door verkeerde keuzes, maar nu stond de ploeg er. En of we nu wel of niet kampioen worden of wel of niet promoveren, ik ben er trots op hoe we vandaag speelden tegen een echt goede ploeg. We wilden Sparta pijn doen, en dat is gelukt. Ons geduld werd beloond. We waren dit seizoen al minstens 2x dood en begraven, maar dankzij de punten verliezende concurrentie zijn we er weer bij voor de bovenste plaats.” Tegelijk besefte de Sportlust-coach dat zijn ploeg nog steeds een fikse inhaalrace heeft te lopen. “We staan er weer bij ja, maar ook nog wel een stuk vanaf.”

Sparta Nijkerk – Sportlust ’46 0-1(0-0 )

Doelpunten: 81. Zakaria Issarti 0-1

Scheidsrechter: F.R. de Winter