REPORTAGE | Swingende Marijnissen loodst Kozakken Boys na rust langs Sportlust’46

Kozakken Boys heeft de eerste ronde in de play-offs overleefd. In de strijd om lijfsbehoud in de Tweede Divisie rekenden de Werkendammers zaterdag af met uitdager Sportlust’46. De club uit Woerden pakte in de eerste helft nog brutaal de voorsprong, maar zag na rust hoe de thuisploeg de schade herstelde. Grote man aan de kant van Kozakken Boys was linksbuiten Thomas Marijnissen. De verdediging van Sportlust had maar amper grip op de grillen van de technisch vaardige linksbuiten en moest toezien hoe Marijnissen bij alle goals een hoofdrol had. Ook het aandeel van spits Johnny Lommers mag benoemd worden. Het jeugdproduct scoorde, net als Marijnissen, twee maal en was van groot belang in de uiteindelijke 4-1 zege.

Weinig wijzigingen
Na de 0-0 van afgelopen woensdag in Woerden was de strijd in de kwartfinale van de Play-offs nog helemaal open. Tweede Divisionist Kozakken Boys had niet kunnen overtuigen op het veld van de Woerdense uitdager en moest het nu thuis zien te beslissen. Sportlust’46 had woensdag de grotere kansen, maar lukte het niet om met een voorsprong af te reizen naar Werkendam. Voor trainer Patrick Loenen was er echter geen reden om zijn opstelling te veranderen en daarom startten de Woerdenaren ook weer met de bekende elf in het 5-3-2-systeem wat er door de aankomend trainer van Spakenburg fijntjes is ingeslepen. Aan de andere kant had Michel Langerak wel één noodgedwongen wissel doorgevoerd. Voorin nam Tarik Fagrach de plaats in van Leandro Resida. De rechtsbuiten was woensdag al na een kwartier spelen geblesseerd geraakt en moest daardoor ook de return verschiet laten gaan. Voor de rest speelden ook bij Kozakken Boys dezelfde namen.

Daar gaan we weer…
Het lijkt dit seizoen wel standaard te zijn, maar het blijft toch een doorn in het oog van de voetballiefhebber; gedoe met de supporters. Ook bij deze wedstrijd was het weer raak en werd de wedstrijd weer in een negatief daglicht geworpen. Het begon al voorafgaand aan de wedstrijd, toen er al een grimmig sfeertje hing tussen de beide kernen, die slechts door een hekje werden gescheiden. Toen er van het ene naar het andere vak vuurwerk werd gegooid sloeg de vlam in de pan en moesten de aanwezige veiligheidsmensen er alles aan doen om dit brandje te blussen. Het leek even goed te gaan, maar we waren nog geen twee minuten met de wedstrijd bezig of scheidsrechter Frank de Winter moest het spel alweer noodgedwongen stilleggen doordat de onrust zodanig oplaaide dat de veiligheid van de spelers op het veld in het gedrang kwam. Eerst hadden de fans van Sportlust nog een fraaie pyro-actie, waarin het hele vak roodkleurde, maar toen deze fakkels waren opgebrand en de restanten ervan in het naburige Kozakken Boys-vak werden gedeponeerd, waren de poppen aan het dansen. Na een afkoelperiode van een paar minuten was de rust gelukkig weer wedergekeerd en kon De Winter het spel weer hervatten. Gelukkig voor de clubs en de aanwezigen voetballiefhebbers was het na dit incident afgelopen met het gedoe en gedroegen de beide supportersschare zich tijdens de gehele wedstrijd weer zoals het zou moeten.

Moeizaam schaakspel
Ook in het begin van deze wedstrijd was het weer vooral aftasten van de beide teams. Net zo als afgelopen woensdag, waren beide ploegen extra voorzichtig, want een achterstand in een wedstrijd zoals deze kon wel eens dodelijk zijn. Kozakken Boys leek al na een kwartier op voorsprong te komen toen oudgediende Leon Bot scoorde, maar de middenvelder deed dit in buitenspelpositie en dus ging het feestje niet door. Het was dus vooral aftasten, maar na 23 minuten spelen was de eerste échte grote kans van de wedstrijd voor Sportlust. Uit een scherpe corner dook spits Mark van der Weijden ineens ongedekt op bij de eerste paal, maar keeper Mike van de Meulenhof reageerde attent en voorkwam daarmee een zekere achterstand voor zijn ploeg. Kozakken Boys leek dus gewaarschuwd en wist dat het zelf ook weer eens richting de goal van Sportlust-keeper Romero Antonioli moest. Tien minuten later lukte dat ook en moest Antonioli voor het eerst écht aan de bak. Ook nu kwam het gevaar weer door de lucht, want na een goede actie en dito voorzet van linksbuiten Thomas Marijnissen, kwam de bal op het hoofd van de mee opgekomen aanvoerder Kaj Ramsteijn. Ook op de kopbal van de verdediger was niet aan te merken, maar de 32-jarige doelman had een uitstekende redding in huis en voorkwam daarmee dat de thuisploeg aan de leiding kwam. De eerste helft leek voort te kabbelen en in 0-0 te gaan eindigen. De spanning was aanwezig, maar beide ploegen konden elkaars code nog niet kraken. Tot dat, één minuut voor rust, Sportlust ineens de ban brak. Na een snelle opbouw vanaf achteruit kwam de bal terecht bij aanvaller Mo Bendadi. Bendadi kreeg de tijd en ruimte om, vanaf een meter of 20,  een schot te lossen en zag hoe Van de Meulenhof geen antwoord had. Zodoende deelden de gasten daarmee een flinke klap uit op een heel belangrijk moment. De 0-1 was dan ook meteen de ruststand.

Knallend uit de rust
Na rust wist Kozakken Boys dus wat het er moest gebeuren, want bij de 0-1 stand zou het virtueel gedegradeerd zijn naar de Derde Divisie. Echter kwamen de Werkendammers uitstekend uit de kleedkamer. Coach Langerak had in de rust al een dubbele wissel toegepast (Tarik Fagrach en Sven van Ingen er uit, Gijs van de Louw en Mark Veenhoven er in) en hoopte hier iets mee te forceren. Zoals al gezegd, was de hervatting van de wedstrijd uitstekend voor de thuisploeg, want binnen drie minuten lag de gelijkmaker al in het net. Marijnissen probeerde de bal vanaf rand zestien over Antonioli te werken en zag dit succesvol uitpakken. De doelman verkeek zich wel lelijk op deze bal en leek de gedachte te hebben dat de poging van de linksbuiten over/naast zou gaan. Niets was minder waar, want het balletje van de technicus daalde precies op het juiste moment om  “the Boys” de gelijkmaker te mogen laten noteren. Zodoende was de opgelopen schade voor de thuisploeg al weer heel snel hersteld en kon er jacht worden gemaakt op meer.

Niet de middag van Antonioli
Kozakken Boys leek verlost te zijn van de spanning en pakte de wedstrijd in handen. Sportlust leek de gelijkmaker nog niet verwerkt te hebben en had nog even geen antwoord op de hernieuwde aanvalsdrift van de thuisploeg. Vlak na de 1-1 van Marijnissen was het al bijna 2-1 toen spits Johnny Lommers net wat lengte te kort kwam om een goede voorzet vanaf rechts binnen te koppen. Het zou voor Lommers echter niet lang duren voordat hij zijn eerste doelpunt van de middag mocht noteren, want twee minuten na deze gemiste kans was het wél raak en opnieuw zag keeper Antonioli er daar niet goed uit. Zoals bij zowat alles deze middag was Marijnissen weer de architect van deze aanval en mocht de linksbuiten andermaal vanaf links naar binnen komen en het doel met rechts onder vuur nemen. Het schot van Marijnissen leek niet heel gevaarlijk, maar Antonioli had hier alle moeite mee en verwerkte de bal afdoende. De doelman werkte de bal zo voor de voeten van de instormende Lommers en bood hiermee een niet te missen kans op de 2-1. Dit gebeurde dan ook niet en Lommers pakte het aangeboden cadeautje maar wat graag uit. In een tijdsbestek van nog geen tien minuten zag de wereld er ineens heel anders uit en was Kozakken Boys weer helemaal terug in de strijd en was die virtuele degradatie, waar bij rust nog spraken van was, alweer verleden tijd. De thuisploeg leek ontketend en had vleugels gekregen. Invaller Van de Louw had zijn ploeg nog binnen het uur in veilige haven kunnen schieten, maar de 19-jarige rechtsbuiten zag zijn poging net aan de verkeerde kant van de paal voorlangs gaan. Sportlust was het even helemaal kwijt en was alle grip op de wedstrijd verloren.

Foto; Hans Kieboom

Marijnissen masterclass
Trainer Patrick Loenen zag dat zijn manschappen het aan het afleggen waren en probeerde met wissels het tij te keren. Een domper voor Sportlust was een blessure bij spits Van der Weijden. De aanvalsleider leek last te hebben van het hoofd en moest voortijdig de strijd staken. De wissels van Loenen brachten echter maar weinig verandering in het spelbeeld en Kozakken Boys bleef heer en meester. Na rust had de ploeg van Langerak echt orde op zaken gesteld en straalde het uit dat het niet meer fout zou gaan. Ook in de score werd dit uitgedrukt, want een kwartier voor tijd was de beslissing daar door opnieuw Johnny Lommers. De spits kopte de bal strak in de touwen en bekroonde daarmee een fraai uitgespeelde aanval en schitterende voorzet van Marijnissen. De 3-1 maakte aan alle illusies bij Sportlust een einde. Het feest voor de thuisploeg was echter nog niet ten einde, want vlak voor tijd mocht ook Marijnissen zijn tweede treffer van de middag noteren en bepaalde hij de eindstand op 4-1. Met twee goals, één assist en een schot waar de rebound voor de goal van Lommers uitkwam, was de linksbuiten dé absolute uitblinker bij Kozakken Boys. De verdediging van Sportlust had geen grip op de snelheid en techniek van de 23-jarige Bredanaar.

De 4-1 werd uiteraard met groot gejuich gevierd in Werkendam. Waar de spelers van Sportust teleurgesteld afdropen en de fans bedankten voor hun steun, vierden de Kozakken het feestje met de supporters. De eerste ronde van de play-offs is overleefd door de “herkanser”, maar mochten de manschappen van Langerak ook volgend jaar op Nederlands hoogste amateurniveau willen blijven acteren, dan moeten er nog minimaal 4 wedstrijden met een positief resultaat worden afgesloten. Aanstaande woensdag volgt de volgende horde. In Ermelo staat het duel met uitdager DVS’33 gepland. De derdedivisionist uit het zaterdagvoetbal kende maar weinig problemen met Hercules en zette de Utrechters eigenlijk al in de heenwedstrijd aan de kant (5-2, 1-1). Aanstaande zaterdag is dan De Zwaaier weer het strijdtoneel voor de beslissingswedstrijd.