Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Verrassend HSC’21 is niet alleen qua uitslag Sparta Nijkerk de baas

Bij de bespiegelingen vooraf werd Sparta Nijkerk als grote favoriet gezien in de tweestrijd met HSC’21. Toch gaat de nummer 9 van de derde divisie zondag verder in de strijd om een felbegeerd ticket voor de tweede divisie en op de dubbele overwinning op Sparta viel bovendien niets af te dingen.

Wat een goede vorm allemaal niet teweeg kan brengen. HSC’21 moest kort voor de paasdagen nog angstvallig achterom kijken naar de degradatieplekken, maar vanaf dat moment begon het te lopen. In de laatste weken van de competitie kwam er af en toe weer wat zand in de machine, maar toch mochten de Haaksbergenaren na een tumultueuze ontknoping als nummer 9 van de rangschikking de nacompetitie in.

Moeten of willen

Het verschil tussen HSC’21 en Sparta Nijkerk zat wellicht ook in het verschil tussen ‘moeten’ en ‘willen’. Sparta stond in het afgebroken coronajaar fier aan kop in de derde divisie en ook dit seizoen deed de club, die zo graag weer de degens wil kruisen met de buren uit Spakenburg, heel lang mee om de hoofdprijs. Er stond dus best wat druk op bij de ploeg van Eric Speelziek.

Hoe anders is dat bij HSC’21, waar iedere wedstrijd extra als een mooie bonus wordt gezien. De laatste jaren was handhaving het hoogst haalbare, strijden om een plekje in de tweede divisie klinkt dan bijna surrealistisch. Onbevangenheid troef dus.

Dat was zaterdag ook te zien in het veld. Sparta Nijkerk begon meteen te stormen, om zo snel de donderdag opgelopen 1-0 achterstand ongedaan te maken, maar toen die storm was gaan liggen kwam het voetballende surplus van de ploeg uit Haaksbergen aan het licht. Soepel combinerend en vol zelfvertrouwen hielp HSC’21 zichzelf in de wedstrijd, gesteund door een snelle treffer. Weer was Cenk Uguz – die de laatste tijd nogal eens op de bank moest plaatsnemen – belangrijk. Hij rondde een knappe één-twee met Wessel Witbreuk af.

De 0-2 nog binnen het half uur was nog fraaier. Stef Ottink werd diep gestuurd en die liet een perfecte krulbal van zijn voet vertrekken die Wouter Beukers kansloos liet. In die fase van een klein half uur legde HSC’21 de basis voor de overwinning.

Opportunistisch

Sparta Nijkerk zette daar een opvallend opportunistisch spelletje tegenover. Vaak werd al heel snel voor de lange bal richting kapstok Jesse van Nieuwkerk gekozen, maar de aanvaller was ongelukkig. Kort voor rust had hij de spanning al terug kunnen brengen, maar zijn kopbal miste richting.

Hoewel het er allemaal weinig verfijnd uitzag, wist Sparta met die powerplay HSC’21 na rust toch in verlegenheid te brengen. Gesteund ook door een vrij snelle aansluitingstreffer van de ingevallen Maurice de Ruiter kwam er weer even geloof terug bij de thuisclub. Maar ook verdedigend had HSC’21 de zaakjes prima op orde, de vermoeidheid en de moed zakten Sparta gaandeweg steeds meer in de schoenen.

Klemvast

Eén moment had nog voor de ommekeer kunnen zorgen. Een handsbal van Kars Zwiers werd bestraft met een penalty, maar Mike Ahrens schoot de bal zo hopeloos in, dat Bob Peterman hem zelfs klemvast kon pakken. In plaats van nog tien minuten stormen, sijpelde daarmee juist het laatste restje hoop weg bij de thuisclub. In de counter kreeg HSC’21 nog een aantal heel beste kansen om de score verder op te voeren, onder meer via de invallers Sjoerd Overgoor en Mo Iallouchen, maar dat was al niet meer nodig.

Bij Sparta was de pijn tastbaar na afloop. Een mooi seizoen eindigde wel heel ongelukkig op een bijveld. HSC’21 mag tegen GVVV nog minimaal twee hoofdstukken toevoegen aan het sprookje. En dat in de wetenschap dat het deze zaterdag twee vakantiegangers moest missen, die de laatste maanden ook niet bepaald onbelangrijk waren: zowel Yannik de Vries als topscorer Diego van der Weide ontbraken. Maar HSC’21 kon ook in de breedte de strijd met de nummer 2 van de derde divisie op zaterdag dus prima aan.

De teleurstelling was groot bij Sparta-trainer Eric Speelziek na afloop. Beluister hier zijn reactie.