REPORTAGE | Sportlust ’46 heeft geen kind aan Volendam en klimt naar plek drie

In de Derde Divisie Zaterdag stond nog één inhaalduel op de rol. Het op 3 december wegens trieste omstandigheden afgelaste duel tussen Sportlust ’46 en Volendam werd zaterdagmiddag op een nat en winderig Sportpark Cromwijck ingehaald. De ploeg van Jochem Twisker ondervond weinig tegenstand van Volendam en won eenvoudig met 3-0.

De thuisploeg schoot uit de startblokken. In de eerste minuut was het spits Remco de Weerd die doelman Dominique Witte van de gasten aan het werk zette. Kort daarna was het wél raak. Mo Bendadi werd diep gestuurd en mocht alleen op doelman Witte af om deze vervolgens kansloos te laten: 1-0.

Kwaliteitsverschil

Trainer Berry Smit van de gasten liet zijn ploeg over het hele veld één tegen één spelen. Na afloop moest hij erkennen dat Sportlust ’46 voetballend over te veel kwaliteit beschikte.

De thuisploeg kreeg voor de thee nog voldoende kansen om de score verder op te voeren, maar liet dit na. Ondanks het overwicht was trainer Jochem Twisker niet tevreden over het vertoonde spel, zo vertelde hij na afloop. ,,Wij waren slordig in balbezit, mijn verdedigers kregen te weinig opties omdat onze wingbacks te hoog stonden en de middenvelders op één lijn.”

Nachtkaars

Na de thee kwam Volendam vol goede moed en energie uit de kleedkamer. Het leek erop dat het weer een echte wedstrijd ging worden. Totdat Volendam in de 53e minuut Sportlust ’46 de reikende hand bood. Een vrije trap voor Volendam zo’n 15 meter van de achterlijn werd pardoes in de voeten van Wessel Meiring geschoven. De aanvaller bleef koel, omspeelde keeper Witte en deponeerde de bal in het lege doel: 2-0.

Nog voor het uur verstreken was, stond de eindstand op het scorebord. Bendadi mocht vanaf de stip zijn tweede van de middag aantekenen na een overtreding op Meiring. Na dit doelpunt kabbelde de wedstrijd naar het einde. Sportlust ’46 kreeg nog voldoende mogelijkheden, maar liet na de bezoekers nog meer pijn te doen. Volendam bracht nog wel een kwartet aan wissels, maar de wijdbroeken wisten geen enkele uitgespeelde kans te creëren.

Spanning

Door de overwinning stijgt Sportlust ’46 naar de derde plek op de ranglijst op twee punten achterstand van de koplopers ACV en GVVV. Twisker: ,,Wij blijven week voor week kijken. Volgende week Urk, dat wordt een ervaring op zich. Leuk om Gert Jan ook te zien na alles wat hij heeft meegemaakt de afgelopen weken. Dit elftal kan lang meedoen denk ik. Er gaat ook iets leven binnen de groep dat merk je. Misschien zijn wij wel beter dan we gedacht hadden”, aldus de winnende trainer.

Zijn collega Smit heeft hele andere problemen. Door de nederlaag staat de promovendus op een P/D plek. “Wij hebben nu twintig punten. Dat is de helft van het aantal wat er nodig is om ons te handhaven. Ik verlies liever van Sportlust ’46 dan van een ploeg uit het rechter rijtje. Dat zijn de ploegen waar wij de punten tegen moeten halen”, aldus Smit. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat dit ons gaat lukken ondanks de jeugdige groep die wij hebben en de ups en downs die daarbij horen.”