Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Kevin Winter boetseert nieuw team voor FC Lisse

Voor de iets gevorderde liefhebber van het top amateurvoetbal zou hij een zekerheidje op het middenveld van een “all time star team” kunnen of misschien wel moeten zijn. Kevin Winter. De fantastische middenvelder bij FC Lisse, IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys. De man van de demarrage, de splijtende pass en de vele fraaie goals. Winter beheerste het allemaal en werd volkomen terecht opgenomen in Henk Kasius’ Galerij der groten. We gaan nog even terug, dwars door zijn loopbaan, maar kijken vooral ook naar het heden. Want het spelletje heeft Kevin Winter nooit meer los gelaten.

De kleine Winter scoort zijn eerste doelpuntjes op de velden van VVV Westzaan in de Zaanstreek, tevens zijn geboorteplaats. De tweede pleisterplaats voor het talent is SVH uit het naburige Assendelft, waar hij tot zijn vijftiende in de hoogste jeugdelftallen speelt. Scouts van AZ hebben hem dan ontdekt en in Alkmaar zal hij tot 2002 blijven.

Een doorbraak naar de hoofdmacht blijft uit en daarom maakt hij de overstap (terug) naar het amateurvoetbal. Hij sluit zich aan bij FC Lisse. Hij draait hier vijf seizoenen mee en mist op een haar na een kampioenschap met de club. De titel moet in 2006 in de laatste competitiewedstrijd aan het naburige Rijnsburgse Boys worden gelaten.

De kwaliteiten van Winter worden alom herkend en erkend en IJsselmeervogels slaat dan ook toe. Hier wordt de technicus alsnog kampioen. Een seizoen later is Winter weer terug in de plaats waar hij ondertussen ook woont, Lisse. Hij draait een legendarisch seizoen op Ter Specke en wordt nu algeheel landskampioen van Nederland.

Record

Hij vertrekt nogmaals naar IJsselmeervogels voor enkele seizoenen, waarvan het eerste andermaal een landskampioenschap oplevert. Drie kampioenschappen op rij; nog altijd een record in het topamateurvoetbal. In de periode 2010 – 2014 speelt Winter op de Middelmors in Rijnsburg om zijn actieve loopbaan als voetballer in stijl te eindigen, op Ter Specke in Lisse.

Het is dan ondertussen 2016 en Winter volgt in 2017 de cursus TC 3 om met dat in de hand jeugdtrainer te worden. Een logisch vervolg zou de cursus TC 2 zijn, maar daar gaat het niet van komen. Want voorzitter Leon Annokkee hangt aan de telefoon. Of Winter denkt dat de club een technische man aan gaat stellen? Als Winter na een nachtje slapen vindt dat dat een goede zaak zou zijn legt Annokkee meteen vraag twee aan Winter voor. Of hij zelf die man zou willen zijn? Na ampel beraad stemt Winter in met het plan en heeft FC Lisse een technisch manager.

Winter over die beginperiode: ,,Ik was pas een jaar eerder gestopt en met een groot deel van de selectie had ik nog samen gespeeld. Dat was wat onwennig natuurlijk, zeker toen de contractbesprekingen eenmaal begonnen. Soms willen spelers niet met de club door, maar natuurlijk komt het ook andersom voor. En dan krijg je te maken met lastige gesprekken. Dat is iets dat je jezelf eigen moet maken.”

Je doet het ondertussen ook niet alleen meer.

,,Nee, als je de technische commissie volledig omschrijft dan doe ik met Robin Stolp en Marcel Bremmer het voetbaltechnische deel en worden wij ondersteund door Rob van Amsterdam en Guillaume Pocorni. Als we (contract)besprekingen voeren met spelers dan zit ik daar altijd bij samen met Ben óf Marcel. En vanuit de TC houd ik ook contact met het bestuur, c.q. Leon Annokkee. Er zit niemand van de TC in het bestuur. Wij zijn niet zo van die vergaderdieren en zoals het nu functioneert is iedereen tevreden. En ook binnen de groep loopt het prima. We vullen elkaar goed aan, luisteren naar elkaars argumenten en kennen onze verantwoordelijkheid naar de club, bestuur, staf en spelersgroep.”

Een belangrijke beslissing die jullie namen was het aanstellen van een nieuwe trainer na het afscheid van Robbert de Ruiter. Raymond Bronkhorst is een schot in de roos?

,,We zien in Raymond inderdaad de ideale trainer voor FC Lisse. Ik kende hem al want heb nog met hem gevoetbald. Ik wist dus al hoe zijn denkwijze met betrekking tot voetbal was. En hoe hij als mens in elkaar stak. Hij ontwikkelt zich nog steeds bij ons, maar ondertussen ontwikkelt hij onze selectie ook weer. De promotie van afgelopen jaar was niet een mazzeltje, net zo goed als dat onze plaats in de middenmoot van de Tweede Divisie nu ook niet op toeval berust. Waarbij ik dan ook nog wil wijzen op de vele blessures waarmee Bronkhorst en het team te maken hebben gekregen. Hij heeft daar uitstekend mee gedeald in het maken van opstellingen, strijdwijze en mentale instelling van de groep. We hebben met hem verlengd tot medio 2024. De aanwezigheid van Raymond wordt breed gedragen binnen de vereniging.”

Jullie raken vier spelers uit de as van het team kwijt komende zomer. Cummins gaat stoppen, Noordhoff koos voor Spakenburg, daarna Klijbroek die terug naar Egmond gaat en deze week kwam de afmelding van Bas Gozeling. Maar jullie hebben ondertussen ook niet stil gezeten.

,,Met Joost Meendering hebben we ingespeeld op het vertrek van onze keeper. Wij beschouwen het als een open strijd wie er straks onder de lat staat. Richard (de Groot) en ook Lars kunnen zich op training en in wedstrijden net zo bewijzen als Joost en et is aan de trainer om zijn beslissingen te nemen. In de middenlinie raken we Jeffrey Klijbroek en Tom Noordhoff kwijt. Ik heb zolang Remi van Ekeris in Emmen voetbalde steeds contact met hem gehouden en ben blij dat hij weer bij ons terugkeert. Ik denk dat hij bij ons de ruimte gaat krijgen om in zijn kracht te gaan spelen. En daarnaast hebben we Tim Brinkman bij Spakenburg kunnen halen. Hij is natuurlijk al gepokt en gemazeld in de top van het amateurvoetbal. Tot slot hebben we met Rowdy van der Putten onze aanval nog kunnen versterken.”

Nog niet iedereen heeft bijgetekend. Gaat dat alsnog gebeuren denk je en zijn er nog posities onderbezet?

,,We gaan nog met zo’n vier á vijf spelers van de huidige selectie in gesprek. Afhankelijk van wie we binnen boord houden, gaan we nog verder kijken. Mede vanwege de blessure van Kevin van der Zwet en het vertrek van Tom zullen we sowieso nog goed moeten kijken naar de posities van de centrale verdedigers. Daar moet nog wat mee gebeuren. Nee, nerveus word ik daar niet van. Rustig blijven, kijken en luisteren. We hebben een prachtig vernieuwd complex, daar gaat volgend seizoen ook een mooi team voetballen.”