REPORTAGE | Sterk Sportlust ’46 laat Sparta Nijkerk gedesillusioneerd achter

Ze deden vorig seizoen allebei lange tijd mee in de titelrace, maar na het onderlinge treffen van zaterdag moet Sparta Nijkerk voorlopig in de wachtkamer. Sportlust ’46 zegevierde voor eigen publiek met 4-2 en steeg naar plek vier. De Nijkerkers zakten juist weg naar plek dertien.

Het was voor beide ploegen vooraf een kwestie van aanhaken of afhaken bij de kopgroep. De toeschouwers die te laat van huis waren vetrokken, zullen hier achteraf spijt van hebben. Binnen twee minuten stond de 1-0 voor Sportlust ’46 al op het bord. Het was middenvelder Zakaria Issarti die een slecht verwerkte corner vanaf de rand van de 16 meter hard tegen de touwen schoot. Dit was de opmaat voor een knotsgekke openingsfase. In de achtste minuut was het opnieuw raak en weer voor Sportlust. Zoals bijna de hele wedstrijd kwam ook nu het gevaar weer van de linkerkant. Het was Wessel Meiring die vanaf links naar binnen kwam en met een schot in de verre hoek doelman Johan Janssen kansloos liet.

Voordat Sparta Nijkerk goed en wel besefte dat de wedstrijd was begonnen moest de ploeg van trainer Eric Speelziek al in de achtervolging. Eén minuut na de 2-0 was het alweer raak, ditmaal voor de gasten uit Nijkerk. De van Hercules overgekomen spits Tyrone Fonville wist met een fraaie kopbal uit een corner voor de aansluitingstreffer te zorgen: 2-1. Binnen twee minuten had dezelfde Fonville zijn tweede treffer in het net liggen. Het vol op de aanval spelende Sportlust ’46 werd geslacht op de counter en het was Fonville die met een slimme loopactie zichzelf vrijspeelde om zo de 2-2 aan te tekenen. Er waren welgeteld tien minuten gespeeld in Woerden en reeds viermaal gescoord.

In het verloop van de eerste helft waren de ploegen wat meer aan elkaar gewaagd, al moet gezegd dat Sportlust ’46 aan de bal de betere ploeg was en ook meer kansen wist te creëren..

Na de thee toonde de ploeg van trainer Jochem Twisker veerkracht. Ondanks dat zijn ploeg een voorsprong had weggegeven, bleef Sportlust ’46 met volle overtuiging en met gevarieerd aanvalsspel op zoek gaan naar de overwinning. En die strijdwijze werd beloond. In de 52e minuut besloot de verdediging van Sparta Nijkerk niet in te grijpen en mocht Mohammed Bendadi op zijn gemak Kesly den Haag bedienen om de 3-2 aan te tekenen. Niet lang daarna leek Ahmed Abdallah al Mahdi de wedstijd te gaan beslissen: als winnaar van een sprintduel kwam de aanvaller van de thuisploeg in een één tegen één duel met doelman Jansen. Op dat moment besloot de grensrechter te vlaggen voor buitenspel. Iets waar vooral op de bank van Sportlust ’46 sterk aan getwijfeld werd gezien de reacties.

Halverwege de tweede helft bezegelde Sportlust ’46 via Mohammed Bendadi het lot van Sparta Nijkerk deze middag. Met een fraaie treffer bracht hij de stand op 4-2. Sparta Nijkerk probeerde nog wel de bakens te verzetten en door middel van wat wissels het tij te keren. Dit lukte echter niet. De van Sportlust ’46 overgekomen spits Mark van der Weijden was onzichtbaar en kon zijn oude ploeg geen pijn doen. Gezien het spelbeeld en de gecreëerde kansen was de overwinning van Sportlust ’46 verdiend.