REPORTAGE | DOVO weet achterstand in tweede helft om te buigen naar zege op Excelsior’31

DOVO mag zich een week na de nederlaag in de derby tegen GVVV weer lijstaanvoerder noemen van de Derde Divisie in het zaterdagvoetbal. De ploeg van trainer/coach Florian Wolf boekte een zwaarbevochten zege op het vooral in de eerste helft sterk spelende Excelsior’31 (2-1) en profiteerde daarmee van de nederlaag van de aartsrivaal tegen ACV.

Het verschil tussen DOVO en GVVV was na de derby vier punten in het voordeel van laatstgenoemde ploeg en weinig volgers van de competitie zullen hebben gedacht dat dit verschil binnen een week al weggepoetst zou zijn door de rooien. DOVO herpakte zich echter uitstekend na de nederlaag tegen de buren met een zege op Urk en zaterdag moest het dan weer gebeuren tegen Excelsior’31 dat gezien de recente resultaten naarstig op zoek was naar de juiste vorm.

DOVO was de ploeg die als eerste gevaar wist te stichten voor het doel van de tegenstander. Een fraaie pass kwam terecht bij Lulinho Martins die daardoor op de keeper af kon gaan, Amos Wesseh wist door snel uit te komen redding te brengen met een van zijn voeten. Acht minuten later was het de beurt aan de gasten uit Rijssen, de inzet van Rick Hemmink verdween echter over het doel van Jeroen Vrolijk. Het was even later aan doelman Wesseh te danken dat DOVO niet aan de leiding kwam, hij wist eerst een schot van afstand van Shaquille Prijor te stoppen en hij kwam even later ook als winnaar uit de strijd toen er sprake was van een mogelijkheid in de rebound. Na deze kans werd Excelsior’31 sterker, Steff Kaptein draaide op de rand van het zestienmetergebied fraai weg van zijn directe tegenstander en schoot de bal daarna op de bovenkant van de lat. Twee minuten later appelleerde Excelsior’31 tevergeefs voor een strafschop, maar die werd niet toegekend door de scheidsrechter. In de 25ste minuut was het daarna toch raak. Rick Hemmink kreeg de mogelijkheid om de bal ongehinderd binnen te koppen en deze buitenkans liet hij niet liggen (0-1).

DOVO kreeg na de openingstreffer nog wel twee mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen met Excelsior’31, maar Prijor wist deze niet te verzilveren. De voorsprong van 0-1 voor de uitspelende ploeg was na iets meer dan 45 minuten spelen niet onterecht te noemen. DOVO speelde beduidend minder dan in de voorgaande thuiswedstrijden en met name de vleugelspelers Martins en Prijor hadden het lastig met de directe tegenstanders. Dit terwijl Martins in veel eerdere wedstrijden zijn opponent de baas was. Trainer Florian Wolf greep dan ook in en liet na de pauze Yannick Zeeman en Ebbe Wenting in de ploeg komen voor Oktay Öztürk en Dennis Hettinga.

In de 49ste minuut leken de omzettingen in de ploeg al resultaat op te leveren toen de bal na een scrimmage in het doel verdween bij Excelsior’31. De vreugde op het Sportpark Panhuis was slechts van korte duur, omdat de treffer geannuleerd werd door de scheidsrechter. DOVO kreeg in het eerste kwartier twee mogelijkheden, maar Martins schoot eerst uit een lastige hoek op doel waarbij de keeper het schot tot hoekschop kon verwerken en even later raakte Martins de bal verkeerd waardoor deze naast het doel verdween. Excelsior’31 kreeg een fraaie mogelijkheid vanuit een counter die opgezet werd door Jasper Veltkamp en Steff Kaptein, maar de eindpass ontbrak.

DOVO werd sterker en dat was mede te danken aan Anil Mercan die met enkele fraaie acties gevaar wist te stichten op de helft van de tegenstander. In de 66ste minuut kwam de thuisploeg terecht op gelijke hoogte. Een voorzet van Lulinho Martins leverde een kans op voor Guido van Dijk, maar even later was het Wenting die de bal in het net wist te leggen (1-1). Zes minuten later was het weer raak in het voordeel van DOVO. Martins leverde vanaf de rechterzijde van het veld weer een fraaie pass af die op de ‘Bep Bakhuys’ manier binnengekopt werd door Guido van Dijk (2-1). In de 77ste minuut moest Jeroen Vrolijk nog handelend optreden om de drie punten in eigen huis te houden. Givan Werkhoven wist zich te ontdoen van zijn tegenstander, maar de doelman van DOVO wist zijn daaropvolgende inzet te stoppen. Excelsior’31 probeerde het wel, maar de thuisploeg was in de slotfase nog dichtbij de 3-1, maar het schot van afstand werd uit de kruising getikt door Wesseh waardoor de eindstand 2-1 was.

DOVO – Excelsior’31 was duidelijk een wedstrijd met twee gezichten. De gasten uit Rijssen speelde een goede eerste helft, maar DOVO had duidelijk het betere van het spel in de tweede helft. Dit had mede te maken met het feit dat Mercan en Martins steeds beter in de wedstrijd kwamen en daarmee het verschil wisten te maken.

Foto’s: Jeroen van den Berg