REPORTAGE | Bekend Maassluizer concept laat zekere driepunter HHC Hardenberg in rook opgaan

HHC Hardenberg is er voor de derde wedstrijd op rij niet in geslaagd om te winnen. Na verlies tegen Rijnsburgse Boys en een gelijkspel tegen AFC, werd er zaterdagmiddag, op bezoek bij Excelsior Maassluis, opnieuw gelijkgespeeld. Een gelijkspel wat eigenlijk geen moment in de lucht hing, want de Hardenbergers stonden na 90 minuten nog met 0-2 voor. Via ‘last minute’ goals van Pieter Langedijk en Gabri Urbanus verrichten de Tricolores (voor de zoveelste keer) het onmogelijke en bleef de ploeg van afscheidnemend trainer Dogan Corneille voor de achtste wedstrijd op rij ongeslagen. Eindstand; 2-2.

Afscheidstournee
Wie het affiche tussen Excelsior Maassluis en HHC Hardenberg ziet, kan ongetwijfeld terugdenken aan de editie van vorig seizoen. Een knotsgekke wedstrijd waarin de Tricolores een 3-1 voorsprong in blessuretijd uit handen gaven, maar in de 90+6e minuut tóch nog de zege op het eigen sportpark Dijkpolder hielden. De Maasluizers lijken patent te hebben op dit concept; hierover kunnen bijvoorbeeld Quick Boys, De Treffers en, sinds afgelopen woensdag, ook Spakenburg over meepraten. De ploeg van Dogan Corneille leek tijdens het bezoek aan de Westmaat geen recht te hebben op meer dan een punt en mocht van gelukspreken dat de Spakenburgse formatie de opgelegde kansen niet verzilverden. Toch was daar weer de befaamde Maasluizer eindsprint en prikte de man die in de laatste weken telkens terug te vinden is op het wedstrijdformulier, Pieter Langedijk, de bal in het net. Een belangrijke zege, want op deze manier neemt Excelsior Maassluis steeds meer afstand van het moeras der degradatie. De competitie is nog lang, maar toch is de ongeslagen reeks van de Tricolores een fijne opsteker voor trainer Dogan Corneille. De 48-jarige Venlonaar kondigde deze week aan bezig te zijn aan zijn laatste seizoen als hoofdtrainer en wil zijn tijd als eindverantwoordelijke natuurlijk zo zorgeloos mogelijk afsluiten.

Zand in de molen
De man aan de andere kant, Pascal Diender, kende een redelijk zorgeloze start bij HHC. De oranjehemden startten uitstekend en leken zich te mogen gaan rekenen tot één van de titelkandidaten dit seizoen. Echter is er de laatste tijd wat zand in de Hardenbergse motor geslopen en is er werk aan de winkel. Na eerder al de 5-2 zeperd tegen De Treffers, kreeg HHC vorige week zaterdag een genadeloos pak slaag van Rijnsburgse Boys (1-6) en moesten de koppies allemaal weer even bij elkaar worden gestoken. Ook midweeks tegen AFC werd niet gewonnen (0-0), maar toch was dit voor Diender geen reden om zijn elftal om te gooien. Tegen Excelsior Maassluis startte de 40-jarige coach met dezelfde namen die hij ook in Amsterdam had opgesteld. Dit betekende o.a. dat Joerie Church weer op het middenveld stond opgesteld op de positie waar normaalgesproken Glenn Kobussen zou staan. De aanvoerder is echter nog steeds geblesseerd en moest in Maassluis zijn ploeg vanaf de tribune steunen. Diender zag dat de thuisploeg wél één wijziging had doorgevoerd ten opzichte van de zege op Spakenburg; middenvelder Giovanni da Fonseca was geblesseerd en werd vervangen door Redouan Omar Ouali.

Verkeershinder
Het was door de diverse werkzaamheden aan de weg rondom Maassluis nog maar de vraag of iedereen op tijd aanwezig zou zijn voor de aftrap die om 14:30 gepland stond. Scheidsrechter van dienst, Frank de Winter, was nog maar net op tijd aanwezig om ook daadwerkelijk om dat aangewezen tijdstip voor het begin van de wedstrijd te kunnen blazen. Het begin van de wedstrijd was aftastend en hield beide ploegen in balans. Aanvoerder Kevin Dercks mocht na zo’n tien minuten spelen, op aangeven van Kevin Ringeling, het eerste gevaar van de wedstrijd achter zijn naam schrijven, maar zag hoe Serge Fatima zijn poging van dichtbij blokkeerde en dat er geen vroege voorsprong te noteren was. De wedstrijd verliep stroperig en HHC gunde de thuisploeg verassend veel balbezit. De Tricolores hadden in de persoon van Redouan Omar Ouali iemand die wel telkens de actie wilde maken en als één van de weinige spelers van de thuisploeg een constante dreiging vormde. Echter zat de kleine middenvelder in de laatste fase steeds in de tang bij zijn directe tegenstanders en werden de pogingen van de handenbinder vroegtijdig de doofpot ingestopt.

In het mes
De wedstrijd kabbelde voort en kwam qua entertainment niveau niet heel hoog in de ranking. HHC speelde heel afwachtend en creëerde maar zelden kansen. De eerste kans die de Hardenbergers kregen, was er wel gelijk één van formaat, want uit een corner van Jesper Drost kwam de bal uiteindelijk terecht bij de tweede paal waar middenvelder Jurjan Mannes ongehinderd de bal op goal kon koppen. Gelukkig voor de thuisploeg kon doelman Tom Boks de bal, vanaf een meter of vijf van de goal, nog redden en zo werd deze defensieve fout niet afgestraft. Dit leek een generale repetitie te zijn voor de gasten, want één minuut na deze reuzekans was het wél raak en kwamen de Hardenbergers op voorsprong. Excelsior Maassluis liep zich stuk op de verdediging van HHC en via middenvelder Church counterden de Hardenbergers razendsnel. Church zag linksbuiten Matthijs Hardijk vanaf eigen helft een sprint aangaan en bezorgde de bal panklaar in de loop van de buitenspeler. Belager Gabri Urbanus was niet in staat om Hardijk bij te benen en zodoende lag de weg naar Boks compleet open. Hardijk verschalkte de keeper met een geplaatste bal in de korte hoek en maakte daarmee alweer zijn zesde competitiegoal van het seizoen. Zo liep Excelsior Maassluis tóch in het mes en counterde HHC zich naar de voorsprong die ook bij rust nog op het bord stond.

“Dit kan alleen in Maassluis. Het spookt hier.”

Gabri Urbanus

K.O.
In de tweede helft weinig veranderingen. HHC was niet met de intentie naar Maassluis gekomen om er een voetbalshow van te maken en had de wedstrijd aardig doodgemaakt. Excelsior Maassluis leek niet in staat te zijn om zich voetballend langs het defensieve Hardenbergse blok te spelen en zo kelderde de amusementswaarde naar een bedenkelijk niveau. Gelukkig waren de weersomstandigheden goed op Sportpark Dijkpolder en was dat één van de weinige hoogtepunten voor de aanwezige toeschouwers. Die toeschouwers zagen vooral hoe de thuisploeg met wissels probeerde terug te komen in de wedstrijd, maar het effect bleef uit. De wissel die Pascal Diender had doorgevoerd, Mike Veenstra voor Church, had een stuk meer impact. De beer van een spits maakte die andere reuzen achterin bij de thuisploeg (Tobias Kleijweg en Gabri Urbanus) het leven zuur en kon met zijn imposante fysiek de beren van verdedigers van repliek dienen met hun eigen wapen. Na een uur spelen leek het game, set and match voor HHC, want het werd 0-2 door een kopbal van Serge Fatima. Fatima profiteerde andermaal van een slechte defensieve organisatie bij corners en troefde zijn directe belager, Kevin Ringeling, makkelijk af. Ook doelman Boks zat compleet verkeerd en daardoor was het inkoppen een koud kunstje voor de centrale verdediger. 0-2 na 65 minuten; de zege leek heel comfortabel in de tas te zitten. Even later herstelde Boks zijn fout nog enigszins, toen hij Van der Leij van de definitieve K.O. afhield en een poging van dichtbij keerde.

Spookhuis Maassluis
De wedstrijd leek beslist en in de tas te zitten richting Hardenberg. Leek, ja. Want toen eigenlijk helemaal niemand meer rekende op ook maar iets van Maasluizer succes, tekende Pieter Langedijk –weer hij — in de eerste minuut van de blessuretijd tóch nog voor de 1-2 en was het compleet uitgedoofde vuur ineens weer opgelaaid. Een treffer die redelijk uit de lucht kwam vallen en waarbij ook hier weer een keeper zeker niet vrijuit ging. Langedijk kreeg de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten, nadat de actie van Kevin Dercks onschadelijk werd gemaakt door Fatima. Langedijk schoot de bal op doel en zag tot zijn vreugde hoe Nick Borgman deze bal compleet verkeerd inschatte en over de bal heen dook; 1-2. Deze goal bracht het geloof in een resultaat weer compleet terug en deze minuten in blessuretijd lijken wel een bepaalde superkracht bij de Tricolores op te wekken. Telkens lukt het weer in de absolute slotfase van een wedstrijd en ook deze wedstrijd mocht weer aan dat rijtje worden toegevoegd, want nog geen minuut na de 1-2 werd het toch nog 2-2 en was het feest op Dijkpolder. Na een voorzet van Omar el Baad op Kleijweg kwam de bal terecht bij invaller Calvin Tureaij. Hij controleerde de bal niet heel lekker, maar behield wel het overzicht om de bal, halfhoog, naar de meegekomen Gabri Urbanus te passen. Urbanus controleerde de bal en volleyde de bal in de korte hoek en sleepte zodoende, in minuut 92, een punt uit het vuur voor zijn team. Een punt wat er ruim 91 minuten lang totaal niet in zat voor de thuisploeg. HHC liet zich dus voor het tweede jaar op rij, op dezelfde manier, de kaas van het brood afeten. Ditmaal leverde het nog wel één punt op, maar zal het gelijkspel voelen als een nederlaag. Doelpuntenmaker Urbanus kon zijn geluk na afloop niet op en sprak de volgende woorden: “Dit kan alleen in Maassluis. Het spookt hier.” Door deze Houdini-act blijven Corneille en zijn team nu al voor de achtste wedstrijd op rij ongeslagen en wordt de tiende plaats op de ranglijst bezet. HHC zag concurrent Quick Boys wél winnen en staat nu twee punten achter op de koploper.