Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Ter Leede boekt geflatteerde zege op Urk

Op het zonovergoten sportpark de Roodemolen lukte het vv Ter Leede om de vierde zege op rij in de Derde Divisie Zaterdag te boeken. SV Urk werd met 3-0 terug naar het voormalige Zuiderzee-eiland gestuurd. 

Wie daaruit de conclusie zou willen trekken dat de mannen van coach Niek Oosterlee een gemakkelijke middag hadden, komt evenwel bedrogen uit. Er was over en weer een karrenvracht aan kansen te zien. Dat maakte de wedstrijd het aanzien meer dan waard maar het had ook zomaar kunnen betekenen dat de rust niet werd bereikt met 1-0 voor de Sassemers, maar met pakweg 3-3.

De eerste kans was meteen raak. Na amper vijf minuten kopte Tomas Arroyo een hoekschop terug voor de voeten van Dirk Hoekstra, die Urk-doelman Richard Strijker van dichtbij geen kans gaf: 1-0. Dit steuntje in de rug leidde niet tot de nodige rust in het thuisteam. Oosterlee moest op het laatste moment zijn kapstok Rowdy van der Putten aan de kant laten en heeft ook al tijden problemen met de invulling van de linksbackpositie. Het was dan ook vooral over die zijde dat Urk de gaten in de Sassenheimse defensie zocht. Dat leverde Lucas Tol al snel een kans op de gelijkmaker op maar zijn schot werd in extremis geblokt.

Hoge intensiteit

Het spel golfde snel op en neer, de intensiteit was hoog en meerdere kansen dienden zich aan beide zijden aan. Zo kon Luc de Kruijs alleen op Strijker af maar wist laatstgenoemde te redden en schoot eerstgenoemde net voor het half uur wild over in kansrijke positie. Aan de andere kant vuurde Lucas Schraal net voorlangs en moest Mark de Vries de doorgebroken Hessel Snoek afstoppen bij een doorbraak.

Voor trainer Gert Jan Karstens was het een tegenvaller dat hij zijn captain Bennie Dunnink geblesseerd in moest ruilen voor Dick Hakvoort. Het gaf even wat afstemmingsproblemen en bijna profiteerde Luc de Kruijs daarvan. Strijker wist zijn van richting veranderde schot spectaculair uit zijn doel te houden.

De slotfase was nadrukkelijk voor Urk. Nadat Iede Nentjes met een geplaatste vrije trap de kwaliteiten van De Vries nog eens had getest, liet Urk nog even een regen aan hoekschoppen in de zestien meter van Ter Leede neerdalen. Met name De Vries wist daar wel raad mee, zodat de beide teams met een magere 1-0 de rust in gingen.

Opnieuw redding van De Vries

Ook in de tweede helft hoefde het publiek geen vijf minuten te wachten op de eerste kans. Nentjes kwam na een klutsbal oog in oog met De Vries te staan maar zag de doelman met een reflex redden.

Na een uur spelen nam het grote wisselen van spelers een aanvang. Oosterlee bracht in een poging meer balvastheid voorin te krijgen Bart van der Weijden voor Noah Marti, Karsten bracht nieuwe energie in het team door Jelle de Boer, Pieter Brands en Klaas Romkes tegelijk te brengen voor Kramer, Nagel en Snoek. Urk bleef vooral via haar rechtervleugel steeds gevaarlijk. Een harde voorzet van Lucas Schraal werd door meerdere spelers op een haar na gemist en even later kon Nentjes net niet afmaken door een Sassemer blok.

Na 69 minuten leek de 1-1 er dan toch te komen. Schraal ging in de zestien over de knie van Tomas de Louw en daarom ging de bal terecht op de stip. De verwachtte nemer Riekelt Jan Brands liet zijn schietbeurt over aan invaller De Boer. Diens schot ging hard naar de benedenhoek, maar De Vries was razendsnel onderweg naar de bedreigde hoek.

In het laatste kwartier van de wedstrijd kwam Wesley Goeman de gelederen van Ter Leede versterken. Nino Roffelsen nam de positie van linksback in, terwijl Goeman de stofzuiger voor de verdediging werd.

De wedstrijd naderde haar einde en het bij elkaar voetballen van kansen bleef gewoon in hetzelfde tempo doorgaan. Zo was Pieter Brands aan de ene kant van het veld tweemaal gevaarlijk, maar gold hetzelfde aan de overzijde voor Van der Weijden.

Wéér een gemiste strafschop

De absolute eindfase bracht uiteindelijk de definitieve beslissing. Urk kreeg eerst nogmaals de kans om vanaf elf meter te scoren na een handsbal in de zestien meter bij Ter Leede. Brands ging nu wél achter de bal staan maar verontrustte met zijn pegel alleen de bemanning van een toevallig overvliegende Airbus van KLM. Even later was het aan de andere kant wél raak nadat Ter Leede vlot naar voren had gecombineerd en Melvin van Stijn het laatste tikje kon geven. Marc de Kruijs maakte er met een afstandsschot zelfs nog geflatteerd 3-0 van.

De druiven waren daarmee zuur voor Urk, dat eigenlijk een prima wedstrijd speelde maar wel voor de vijfde keer op rij met lege handen stond. Ter Leede incasseerde voor de vierde maal op rij de drie punten en haakt daarmee aan bij de middenmoot.