REPORTAGE | RKAV Volendam nieuwe slachtoffer van slotfase(s) FC Rijnvogels

FC Rijnvogels heeft wederom gebruik gemaakt van het geheime wapen: de slotfase. Waar het slachtoffer vorige week nog Harkemase Boys heette, was het zaterdag RKAV Volendam dat in de val trapte. De ploeg van Berry Smit stond bijna een uur op voorsprong, maar eindigde dankzij late doelpunten van Tom Bijen en Dennis Bakker, respectievelijk zeven en vijf minuten voor tijd, alsnog met lege handen.

FC Rijnvogels kwam dinsdagavond niet verder dan een 3-3 gelijkspel tegen VVOG. De Katwijkers creëerden veel kansen, maar waren niet effectief genoeg. Volendam won diezelfde avond met 2-1 van Harkemase Boys, met dank aan twee doelpunten van Lennart Tol.

Vorige week ontsnapte FC Rijnvogels aan een nederlaag tegen diezelfde tegenstander, door tweemaal te scoren in de laatste drie minuten. Sieb Rutgers tekende toen voor het winnende doelpunt op De Kooltuin.

Kansen over en weer

De bezoekers begonnen goed aan de wedstrijd en hadden al snel de overhand. De eerste kansen waren dan ook voor FC Rijnvogels. Via Leonard de Beste en Sieb Rutgers eindigde de bal voor de voeten van Virgil Tjin-Asjoe, die vervolgens naast het doel schoot. Aanvoerder Dirk Jan van den Oever was de volgende die de trekker overhaalde, maar hij werd gestuit door doelman Sander Binken. Volendam kwam wat meer in de wedstrijd en creëerde nog kansen via Jens Kras en Patrick Plugboer. Eerstgenoemde kopte de bal bovenop het doel en de inzet van Plugboer werd gekeerd door Yannic Augustinus.

Trefzekere Tol

Na 27 minuten kwam de thuisploeg op voorsprong. Een mooie aanval vanaf de rechterkant was de basis van een doelpunt van Lennart Tol, die een scherpe voorzet vanaf rechts binnen kon lopen: 1-0. Zes minuten later volgde er nog een mogelijkheid voor de Volendammers via Roy Tol op aangeven van Kras, maar zijn kopbal was niet verrassend genoeg voor doelman Augustinus. FC Rijnvogels was de bovenliggende partij in de eerste helft, maar het ontbrak bij de Katwijkers aan de laatste pass. Met één uitzondering: via Tjin-Asjoe en Roy van Leeuwen belandde de bal voor de voeten van Dennis Bakker, maar de middenvelder miste de grootste kans die de bezoekers hadden in de eerste helft.

Jacht op gelijkmaker

Volendam hielp de bezoekers vlak na rust bijna in het zadel met een zwakke terugspeelbal. Rutgers zette de achtervolging in, maar werd ternauwernood gestuit door doelman Binken. De tweede helft zouden de Katwijkers de regie in handen nemen, maar dat weerhield de Volendammers niet van een doelpoging. Doelpuntmaker Tol probeerde Augustinus te verrassen, maar slaagde er niet in om de voorsprong te verdubbelen. Twaalf minuten voor tijd begon FC Rijnvogels voorzichtig aan een offensief, ingeluid door een grote kans van invaller Julian Dobbe. Vanaf de rand van het strafschopgebied werd de bal fraai richting de verre hoek gekruld, maar slechts de vingertoppen van Binken werden gevonden. De doelman hield zijn ploeg met een prachtige redding in leven.

Ommekeer in slotfase

Vervolgens ging FC Rijnvogels de slotfase in. Met negen minuten te gaan miste Tjin-Asjoe een vrijwel identieke kans als in de eerste helft, maar een doelpunt van de bezoekers hing in de lucht. Zeven minuten voor tijd lukte het de Katwijkers wél om het net te vinden via Tom Bijen, op aangeven van Roy van Leeuwen. De aanvaller drukte fraai af.

Het elftal van Thomas Duivenvoorden zou het er niet bij laten. En weer, net als tegen Harkemase Boys, scoorde de ploeg vrijwel direct ook een tweede treffer. Bakker kogelde een doorgeschoten hoekschop in de korte hoek tegen de touwen en bezorgde zijn ploeg hiermee de overwinning: 1-2.

De laatste kans was voor het elftal van Smit, dat met een schot van Kras nog tergend dichtbij een punt kwam. De inzet scheerde echter langs de verkeerde kant van het aluminium.

Er bleef een zuur gevoel hangen in Volendam. Lang had de thuisploeg uitzicht op een resultaat tegen FC Rijnvogels, maar wederom maakten de Katwijkers gebruik van het wapen dat de slotfase heet. De ploeg van Duivenvoorden wordt gekenmerkt door fitheid en karakter en behaalde voor de vijfde keer dit seizoen een resultaat in de laatste minuten. Het was dus bepaald niet de eerste keer dat FC Rijnvogels een wedstrijd in extremis naar zich toe trok, maar wennen zal het gevoel nooit.