REPORTAGE | Ter Leede niet sterker maar wel doeltreffender dan Excelsior ’31

Excelsior ’31 heeft na een wedstrijd waarin de verschillen voetballend nooit groot werden de punten aan Ter Leede moeten laten. De thuisclub maakte twee kansen af, waar de Rijssenaren (weer) niet aan scoren toekwamen: 2-0.

De driepunter geeft de Bollenstreekbewoners de lucht die Excelsior ’31 nadrukkelijk zocht. Voetballend zag het er goed uit, maar in de buurt van het Sassemer doel stokten de goede intenties bij gebrek aan doeltreffendheid. Ter Leede won met de zege drie plaatsen op de ranglijst.

Vliegende start voor de thuisploeg

Ter Leede had een vliegende start en dat leverde meteen twee kansen op. Met name een direct op de pantoffel genomen bal die Marc de Kruijs van zijn broer Luc ontving was fraai om te zien, maar viel vlak achter de deklat van doelman Anthony van Zaltbommel.

De achterhoede van de Rijssenaren herstelde al snel de orde en beide teams kwamen in het restant van de eerste helft nog maar aan één goede kans toe.

Bal geopend door Van der Weijden

De 18-jarige behendige vleugelspeler Joel Baan wist zich na een rush knap vrij te spelen, maar zag doelman Mark de Vries op tijd naar de bedreigde hoek gaan en aan de andere kant kwam Bart van der Weijden vrij voor Van Zaltbommel. Daar ging een fraaie pass van Mike van den Steenhoven aan vooraf die Marc de Kruijs de vrije ruimte in lanceerde. Diens voorzet op Van der Weijden was op maat bij de eerste paal. De middenvelder miste dit buitenkansje niet, zodat de ruststand 1-0 werd.

Het spelbeeld werd er na de rust niet anders op. Beide teams bleven op zoek gaan naar treffers, maar misten voldoende creatieve ingevingen om het spel in kansen om te zetten. Ter Leede dacht na precies een uur de ideale kans te gaan krijgen toen Carlos Tomas da Silva een bal ongelukkig tegen zijn eigen hand tikte, maar de uitstekende scheidsrechter Martijn Kieft ging niet in op de smeekbedes van de thuisclub. Datzelfde deed hij later overigens ook niet aan de andere kant bij een schot dat tegen een Sassenheimse rug aankwam.

Opnieuw assist De Kruijs, Hoekstra knikt binnen

Halverwege de tweede helft gooide Ter Leede de wedstrijd op slot. Van der Weijden zette op rechts een aanval op die Marc de Kruijs in staat stelde uit te halen. Dat leverde eerst geen doelpunt op, maar toen de aanvaller twee tellen later weer in balbezit kwam was zijn voorzet richting tweede paal een prooi voor de inlopende Dirk Hoekstra, die dankbaar binnen knikte: 2-0.

Excelsior ’31 voetbalde ondertussen volop mee voor een beter resultaat, maar zoals coach Jurjan Wouda onlangs al aan Topamateurvoetbal.com uitlegde; het probleem is niet het voetballen tot aan het strafschopgebied van de tegenstander, het probleem ontstaat als het team daar is aangekomen.