REPORTAGE | Terechte puntenverdeling bij Spakenburg-Kozakken Boys

In de wedstrijden tussen Spakenburg en Kozakken Boys valt er altijd wel wat te beleven; dat is van oudsher zo en dat was ook zaterdagmiddag het geval op de Westmaat, waar de supporters van de Boys niet welkom waren en het uiteindelijk in een gelijkspel eindigde: 1-1.

De supporters van Kozakken Boys zaten niet voor een gat gevangen; togen toch met een aantal richting Spakenburg waar zij midden op de rotonde bij binnenkomst in Bunschoten-Spakenburg de spelersbus verraste met een roodwit rookgordijn. Een hartverwarmende ontvangst voor de ploeg van trainer Calderwood.

Maar dat was niet de enige opsteker. Wat te denken van de uitspraak van Spakenburg-trainer Chris de Graaf in de lokale pers afgelopen week. ,,Ik ben er honderd procent van overtuigd dat we van Kozakken Boys gaan winnen”, liet hij optekenen. Een uitspraak die werkte als de welbekende rode lap op een stier.

Wedstrijd met twee gezichten

Het werd een wedstrijd met twee gezichten aan de Westmaat. Kozakken Boys met in de basis twee van de drie nieuwelingen. Philippe van Arnhem en Dilivio Hoffman startten vanaf het begin. Timo Regouin kreeg in de tweede helft een aantal speelminuten. Spakenburg – duidelijk uit op de eerste competitiezege in 2023 – ging furieus van start. Sven van Ingen kon Spakenburg in deze openingsfase in de vijfde minuut van een vroege voorsprong afhouden door redding te brengen op de doellijn.

De beste kansen kreeg Kozakken Boys, waarbij Ugur Altintas zich ontpopte tot een van de gevaarlijkste spelers. toch was het Lowie van Zundert die de 0-1 scoorde. Een prima voorzet van Keukens belandde op het hoofd van Van Zundert die de te vroeg naar de grond gaande Alessandro Damen het nakijken gaf.

Altintas had voor de rust nog een tweetal fraaie kansen om de voorsprong te verdubbelen, maar in beide gevallen stond Damen wel op de goede plaats. Vlak voor rust mocht Kozakken Boys van geluk spreken dat het de wedstrijd met elf spelers kon vervolgen. Natrappen van Hoffman ontging scheidsrechter Verbeke waardoor het bij slechts geel bleef voor het maken van een overtreding.

Kaartenfestival…

In de tweede helft mocht ex-Kozak Mark Steenhoven in de kleedkamer blijven; zijn plaats werd ingenomen door  Dwayne Green. De ex-Kozak had al geel op zak en in het heetst van de strijd is voorkomen beter dan genezen moet De Graaf gedacht hebben.

Kozakken Boys begon onveranderd aan het tweede gedeelte. Naarmate de strijd vorderde werd Spakenburg sterker en moesten de Boys langzaam toezien dat hun krachten opraakten.

In deze fase van de strijd waren er veel overtredingen en irritaties. Had Verbeke voor rust al drie spelers op geel getrakteerd: Keukens en Hoffman van Kozakken Boys en Mark Veenhoven (Spakenburg). In het verdere verloop ging hij gewoon door met uitdelen en schrijven terwijl er toch niet echt sprake was van een harde en unfaire wedstrijd.

Calderwood zag het Spakenburg-gevaar al aankomen en verstevigde zijn verdediging door Julian Geelhoedt, Rick Mulder en Kay Ramsteijn in te brengen. Voorin moesten Van Zundert en Altintas plaats maken voor Johnny Lommers en Regouin.

Het was niet echt een verrassing dat Spakenburg zijn offensief in de 77e minuut beloond zag met de gelijkmaker, gescoord door Wilmilio Vink: 1-1.

Vlam slaat in de pijp

In het laatste kwartier gebeurde er van alles. Kozakken Boys verdedigde met alle kracht die nog over was. Bij een aanval van Spakenburg sloeg de vlam in de pijp.

Uit een onduidelijke situatie ontstond een relletje dat Verbeke oploste door Maurice de Ruiter geel te geven en doelman Bryan Jansen van Kozakken Boys rood. In het tumult dat volgde liep ook assistent-trainer José de la Fuente Poze tegen geel op, evenals Lommers.

Sven van Ingen mocht zich in de resterende tien minuten ontpoppen als stand-in voor Janssen. Iets dat hij ook al eens deed in 2018 in het thuistreffen tegen AFC toen twee doelmannen geblesseerd raakten.

De Graaf ‘te gretig’

Spakenburg rook weliswaar kansen maar zover kwam het niet. Van Ingen hield zijn doel schoon en zorgde er mede voor dat Kozakken Boys een punt uit het treffen sleepte.

De Graaf had inmiddels al spijt van zijn opmerking van vorige week. ,,Ik had die uitspraak gedaan in mijn fanatisme maar kan dat beter in de toekomst niet meer doen. Ik was te gretig. Kan gebeuren, al blijf ik wel van mening dat we vandaag de drie punten hadden moeten pakken.”