REPORTAGE | UNA laat JOS na comfortabele voorsprong langszij komen

UNA heeft zondagmiddag het predicaat “Kampioen der gelijke spelen” onbedoeld weer waargemaakt tegen het bezoekende JOS Watergraafsmeer. UNA wil al enkele seizoenen meedoen om de bovenste plaatsen, maar telkens lukt dat niet voor de ploeg van Harrie Gommans, die uitstekende wedstrijden aflost met duels waarin men onnodig punten laat liggen. Dat was ook ditmaal het geval: 2-2.

JOS Watergraafsmeer, de ploeg van Cor ten Bosch, doet het – behoudens een septemberdip waarin men van Baronie (7-1) en HSC(6-0) verloor – niet slecht dit seizoen. Men wil dan ook geen genoegen nemen met een seizoen dat zich afspeelt in de onderste regionen. De doelstelling is om zo hoog mogelijk te eindigen in het linkerrijtje.

Raymond Fafiani speelt als een “jonge God”…

UNA gaf dit seizoen al verschillende malen een zeker lijkende overwinning weg. Ook in deze wedstrijd ging het mis. In de eerste 45 minuten was er eigenlijk geen vuiltje aan de lucht. UNA domineerde volledig. JOS Watergraafsmeer bleek over een technisch vaardige ploeg te beschikken met als speerpunt Tim Plemper, die hoog op de topscorerslijst van de Derde Divisie prijkt.

Maar ook ‘de slimme, sluwe vos’ Raymond Fafiani speelde als een jonge God terwijl aan de linkerkant Richie Owusu-Ansah aantoonde aardig te kunnen ballen. Maar tot echt gevaar voor het doel van Petar Stoskovic leidde dat niet. Tot de 34 minuut toen Owuso-Ansah als een duiveltje uit een doosje voor Stoskovic opdook. Gelukkig voor UNA kreeg de JOS-speler de bal voor de verkeerde voet en werd het een achterbal.

Daarvoor had de thuisclub toch al aardig wat mogelijkheden gehad om de score open te breken. Aan de rechterkant deed Abdiasis Eenow Dahir bij tijd en wijlen leuke dingen, maar rendement leverde het niet op.

Dat lukte en passant wel bij de laatste aanval voor de thee van de thuisclub. Noël van Gerven pikte de bal op het middenveld op en passte op de goed meegekomen Juul Respen, die zijn eerste treffer in UNA-dienst liet aantekenen (1-0).

Het was een voorsprong die op het goede moment kwam, voor de thuisclub een stimulans betekende en voor de Amsterdammers een forse tegenvaller. De bezoekers hadden gehoopt de rust met 0-0 te halen.

Het is niet altijd wat het lijkt!

In de 47e minuut leek de strijd definitief beslist toen Juul Respen wederom doel trof. Ditmaal uit een penalty (2-0). Het aanwezige publiek ging er eens goed voor zitten, maar kwam bedrogen uit. Terwijl iedereen zich ging verheugen op een score van 4 of 5-0 had JOS Watergraafsmeer daar andere gedachten over.

Dat bleek vooral in de 57e minuut toen de tegentreffer uit de lucht kwam vallen. Bij een fraaie combinatie van JOS was topscorer Plemper de man die er weer een wedstrijd van maakte en en passant zijn zesde competitietreffer liet noteren: 2-1.

Dat gaf JOS kracht en vleugels; trainer Ten Bosch kon het amper aangeschreeuwd krijgen.

UNA werd steeds verder achteruit gedrongen en waar men bang voor was gebeurde ook. Toen Luoisben Jagt een JOS-aanvaller onderuit liep was er voor scheidsrechter Wim Bronsvoort slechts één beslissing mogelijk: penalty. Fafiani zette zich achter de bal; Stoskovic koos wel de juiste hoek maar het schot was te hard om de gelijkmaker te voorkomen (2-2).

UNA zette nog wel aan, was soms ook nog wel gevaarlijk, maar tot een beslissing kwam het niet. Het zesde gelijke spel was een voldongen feit. Met zes remises blijft men voorlopig “De Kampioen van de gelijk spelen”.