Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Voor het eerst in de Tweede Divisie een winnaar in ‘De Derby’

Op volgepakte en sfeervolle rode kant van de Westmaat wist het IJsselmeervogels van trainer Gert Jan Karsten voor het eerst sinds het seizoen 2015-2016 weer een thuisderby te winnen. Op basis van geleverde arbeid en spelaandeel met name helft in de tweede helft een verdiende overwinning. Een belangrijke overwinning ook want het gat naar de veilige plek veertien werd verkleind tot drie punten.

Wervelwind
Nadat de rookpluimen van het vuurwerk waren opgetrokken en scheidsrechter Sander de Brito Roque de wedstrijd op gang had gefloten, kwam er een wervelwind aan aanvallen over Spakenburg heen. De Vogels begonnen furieus aan het duel. Binnen tien minuten kreeg de ploeg via Junior van der Velden (kopbal over) en Gino Bosz via een vrije trap en een schot welke nog net door Alessandro Damen gekeerd kon worden, kansen op de openingstreffer.

Die treffer viel echter aan de andere kant. Floris van der Linden zette via een slim passje door het hart van de verdediging Luuk Admiraal alleen voor invaller-doelman List. Via een omweg deponeerde de aanvaller de bal in de goal (0-1). Nog geen twee minuten later een identieke situatie nu chipte Admiraal de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Het was voor Spakenburg de uitgelezen kans om de wedstrijd vroegtijdig in het slot te gooien.

IJsselmeervogels was het na de openingstreffer even helemaal kwijt. Trainer Karsten zei hierover na afloop: ,,Tegenslag en dan stop je met goede dingen doen die je daarvoor wel deed. Tot aan de rust waren wij het daarna ook helemaal kwijt.”

Plan B

Gezien de stand op de ranglijst speelde IJsselmeervogels met het mes op de keel. Na rust schakelde de thuisploeg over op “plan B”. Met Santiago Montoya en Morad El Haddouti als verse krachten op de vleugels voor Afaker en Sterling. ,,Wij moesten hen verrassen met een ander plan. Je weet na de bekerwedstrijden dat zij zich goed voorbereiden. Op donderdag hadden wij dit al uitgedacht om hen zo te verrassen”, aldus Karsten van IJsselmeervogels na afloop over zijn wissels.

Het nieuwe elan zorgde voor nieuwe energie in de wedstrijd wat ook al snel vertaald werd in doelpunten. In een tijdsbestek van vijf minuten wist de thuisploeg de wedstrijd volledig om te draaien. Eerst was het verdediger Junior van der Velden die uit een corner van Bradley Martis bij de tweede paal de 1-1 op het scorebord kopte.

Voor de winterstop speelde Van der Velden nog zijn potjes in de Tweede Klasse bij Sporting ’70 in Utrecht. Nu bracht hij met zijn kopbal zijn ploeg terug in de wedstrijd. ,,Dit zijn wel de potjes waar je het voor doet”, aldus de verdediger na de wedstrijd. Niet veel later was het Bradley Martis met zijn tweede assist van de middag, ditmaal op invaller El Haddouti die met een volley de 2-1 op het bord bracht.

Niet thuisgegeven voor Spakenburg

Spakenburg stelde hier zo goed als niets tegenover. Een schot van verdediger Nick Verhagen verdween nog wel via een verdediger naast de goal van List. Maar daar bleef het grotendeels ook wel bij. De ploeg van Chris de Graaf gaf totaal niet thuis de tweede helft. Zowel op voetbaltechnisch als mentaal vlak stelde de ploeg teleur.

In de 71e minuut was het good-old Mike van der Laar die met een hoekschop die in één keer bij de tweede paal binnenviel de wedstrijd op slot gooide. De Westmaat ontplofte want dit was het de eerste 45 minuten totaal niet naar uitzag. ,,Een van de variaties met corners die wij spelen en één daarvan is zo dicht mogelijk en ver mogelijk achterin, en deze viel in één keer binnen”, aldus Karsten na afloop.

Kers op de taart

De tweede treffer van Morad El Haddouti in de slotminuut was de kers op de taart voor de Vogels. Voor het eerst sinds het seizoen 2015-2016 wist de rooien weer eens een thuisderby te winnen. ,,Dit is vooral mooi voor alle mensen binnen de club. Dit helpt alleen maar mee in positivisme, steun vanuit de club”. Na Koningsdag gaat de focus echter volledig op Jong Volendam” aldus Karsten.