REPORTAGE | Koninklijke HFC sust Katwijk in slaap en pakt een punt

Kun je een tegenstander de wil opleggen zonder de bal te hebben? Koninklijke HFC liet in de uitwedstrijd tegen Katwijk zien dat het antwoord daarop “ja” is. De Haarlemmers gunden Katwijk, met name voor rust, een optisch overwicht, maar zorgden er wel voor dat het tempo van het duel laag bleef. Zo laag dat de Krombewoners in slaap gesust werden en na negentig minuten ontwaakten met een 1-1 eindstand op het bord.

Katwijk begon nog wel energiek, maar was niet of nauwelijks in staat om tot kansen te komen. Behoudens een inzet van Paul Kok, die vanuit een corner uit kon halen en Michael Michaelis tot een redding van grote klasse dwong, kon de thuisploeg nauwelijks echt gevaarlijke kansen creëren. Een ijzersterk georganiseerd Koninklijke HFC zoog de energie uit het spel van Katwijk en bepaalde het tempo zonder de bal te hebben. De ploeg van Gertjan Tamerus legde een warme deken over sportpark De Krom en wachtte rustig af tot het moment dat de Katwijkse ogen dichtvielen.

Eddahchouri opent de score

Toen dat, halverwege de eerste helft, gebeurde was het de beurt aan de Haarlemmers. De eerste grote kans was voor Zakaria Eddahchouri, die goed werd vrijgespeeld in het zestienmetergebied, maar zijn poging tegen de paal zag gaan. Tien minuten voor rust was het wel raak. Wederom was het Eddahchouri die aangespeeld kon worden in het strafschopgebied van Katwijk. Dit keer trok hij naar binnen en liet hij Jean Paul van Leeuwen kansloos, 0-1.

Katwijk ontwaakte wel na de openingstreffer, maar was niet bepaald wakker geschrokken. De Krombewoners kropen kort na rust door het oog van de naald, toen Guus Offerhaus van afstand schoot en de paal naast de kansloze Van Leeuwen raakte. Even later bracht Anthony Correia, met Ahmed el Azzouti en Joey Ravensbergen, extra energie in het veld. De kleine spits zorgde met zijn loopacties, het afjagen van de bal en het aangaan van elk duel wat hij kon aangaan dat de defensieve organisatie van Koninklijke HFC foutjes ging maken.

Gelijkmaker van Kunst

Na 72 minuten was het Des Kunst die maximaal profiteerde van één van die foutjes. Een matige voorzet vanaf de linkerkant werd slecht verwerkt door de centrale verdediging van de “Koninklijke” en schoot door in de voeten van Kunst. De Katwijkse winterversterking hield vervolgens het hoofd koel en schoot de gelijkmaker achter Michaelis.

De koploper wilde daarna nog wel meer, maar kon zich nooit ontworstelen aan de warmte van de deken die in de eerste helft over de ploeg was gelegd. De beste kans op de overwinning was zelfs aan de andere kant, waar Eddahchouri oog-in-oog kwam te staan met Van Leeuwen, na een knap balletje van Cas Dijkstra. Zijn schot werd gered door Van Leeuwen, het engeltje op de lat boven van Leeuwen zorgde ervoor dat de Katwijk-goalie de bal uiteindelijk onder controle kreeg.

Weekje pauze

De puntendeling bevestigde de goede prestaties van Koninklijke HFC tegen de hoog geklasseerde clubs in de Tweede Divisie. Koploper Katwijk ziet Rijnsburgse Boys wel dichterbij komen, maar blijven door het gelijkspel van AFC tegen Noordwijk bovenaan staan. De Krombewoners hebben twee weken om weer helemaal wakker en fris aan het slot van de competitie te beginnen.