REPORTAGE | HHC neemt tweede plaats over na overwinning tegen Quick Boys

Het contrast tussen HHC Hardenberg en Quick Boys kan eigenlijk niet groter zijn. Het elftal van Bert van Hunenstijn is bezig aan een goede reeks en won zes van de laatste zeven wedstrijden. Van datzelfde aantal wedstrijden wonnen de Katwijkers er slechts één. Edwin Grünholz zal een einde willen maken aan de zwakke reeks, maar moet zijn zoektocht voortzetten. HHC Hardenberg was namelijk met 3-1 te sterk voor Quick Boys.

HHC Hardenberg kon tegen Quick Boys niet beschikken over Serge Fatima en Joost van de Belt, maar daartegenover stond de terugkeer van Jurjan Mannes op de bank. Edwin Grünholz kon nog steeds niet beschikken over zijn volledige selectie en miste voor dit duel onder meer Runderkamp en Van Haaren, respectievelijk geschorst en geblesseerd. Naast reguliere schorsingen hadden de Katwijkers ook te maken met een aantal principiële schorsingen, wat betekende dat de bank van de Blauw-Witten nog steeds grotendeels gevuld was met jeugdspelers. Levi van Duijn was na zijn blessure tegen Scheveningen op 9 april voor het eerst weer te bewonderen op het wedstrijdformulier. Nigel Ogidi Nwankwo keerde terug in de basisopstelling.

Eerste kansen HHC Hardenberg

In de openingsfase viel op dat Quick Boys aantrad in een 5-3-2-formatie met Kees Zwanenburg en Nwankwo op de flanken. Beide ploegen probeerden naar voren te voetballen in de openingsfase, maar al snel bleek dat HHC Hardenberg sterker was dan de bezoekers. De eerste grote kans van de wedstrijd kwam op naam van aanvoerder Rob van der Leij, die een zwakke terugspeelbal van Mohamad Mahmoed onderschepte. Doelman Paul van der Helm reageerde adequaat en kon een vroeg doelpunt van de spits voorkomen. Quick Boys probeerde bij het doel van Nick Borgman te komen, maar vrijwel alle voorzetten werden weggehaald door de verdediging van de Hardenbergers.

Na achttien minuten drukte de thuisploeg het speloverwicht ook uit op het scorebord. Op aangeven van Rutger Etten werkte Jesper Drost de 1-0 binnen. Etten was bij de openingstreffer dus de aangever, maar ging daarna zelf op zoek naar een doelpunt. Geen minuut later leek het er even op dat hij de voorsprong zou verdubbelen, maar zijn schot ging vanaf de rand van het strafschopgebied rakelings langs het doel van Quick Boys. Na 25 minuten leidde balverlies van Zwanenburg een nieuwe poging van Etten in, maar wederom vond de middenvelder het doel niet.

De bal is lava

Quick Boys speelde een voorzichtige eerste helft en dat leverde soms enige slordigheidjes op. Iemand van wie je niet hoopt dat hij slordigheden gaat vertonen is de doelman, maar Van der Helm maakte het zichzelf tweemaal erg moeilijk. De bal leek in de dertigste minuut even op lava voor de keeper, die moeite had met een schot van Etten en een voorzet vanaf de zijkant. Beide keren was de aanval van Hardenberg niet scherp genoeg om te reageren op het balverlies. Zeven minuten voor de rust kreeg Etten een gouden kans om te scoren toen hij op aangeven van Matías Jones vrij voor de goal kon inschieten. De onfortuinlijke Etten trapte echter in de grond.

De bezoekers konden de eerste helft niet afmaken met de elf waarmee ze startten. Kees Zwanenburg gaf aan gewisseld te moeten worden en werd vervangen door Kevin van Kippersluis. Dit zorgde ervoor dat de formatie van Grünholz van 5-3-2 naar 4-4-2 wijzigde. In het eerste bedrijf werd duidelijk dat het elftal van Bert van Hunenstijn de betere ploeg was, maar ook dat het veel effectiever om moet gaan met kansen. Een ruststand van 2-0 of 3-0 had namelijk niet misstaan.

De Katwijkers stonden al vroeg op het veld, ruim vier minuten voordat de tweede helft van start zou gaan. Borg Knijnenburg bleef achter in de kleedkamer en werd in de rust vervangen door Matthijs Koster. In de eerste tien minuten na de rust zou het spelbeeld niet veranderen ten opzichte van de eerste helft. In de 51eminuut kwam de thuisploeg weer in de buurt van het doel van Quick Boys, waar Van der Helm er wederom niet sterk uit zag. De doelman had de bal wederom niet klem, met als gevolg dat Van der Leij het balbezit kon overnemen. Van der Helm wilde zijn fout goedmaken en slaagde erin de spits van de bal te zetten, maar had hierbij wel het geluk dat de scheidsrechter voor zijn actie geen penalty wilde geven.

Grip op de wedstrijd

Na ruim zestig minuten komt Quick Boys uit het niets voor de goal van Borgman. Youssef El Kachati werkte de bal binnen, maar zag tijdens het juichen dat de grensrechter zijn vlag in de lucht had gestoken. Langzaam leken de Blauw-Witten wat meer grip te krijgen op de wedstrijd, maar er moest wel nog een kans geïncasseerd worden. Een mooie aanval van Hardenberg via Etten en Drost werd niet succesvol afgesloten, door toedoen van Van der Helm. Even daarvoor had Levi van Duijn achternaamgenoot Sem van Duijn vervangen, een wissel die een positieve impuls gaf aan de equipe van Edwin Grünholz. Van Duijn stond ook aan de basis van de gelijkmaker, met een balovername op het middenveld. Van Kippersluis kon de bal meenemen en gaf de bal in het strafschopgebied aan Tommy Bekooij. Bekooij omspeelde vervolgens Borgman en zette na 69 minuten de gelijkmaker op het scorebord: 1-1.

Even leek het erop dat de wedstrijd volledig zou kantelen, omdat Quick Boys vier minuten na de gelijkmaker de voorsprong leek te pakken. Op aangeven van Levi van Duijn schoot El Kachati de 1-2 binnen, maar volgens de grensrechter was de aanvaller iets te enthousiast in zijn loopactie. Het was de tweede goal van de Katwijkers die werd afgekeurd wegens buitenspel. Terwijl de Katwijkers nog aan het bijkomen waren, nam HHC Hardenberg in de kluts de voorsprong. In de 81e minuut komt de thuisploeg weer op voorsprong dankzij Danny Bouws. Al snel ging het van kwaad tot erger voor de bezoekende ploeg; linksback Nwankwo pakte zes minuten voor tijd een rode kaart op de rand van het strafschopgebied. De vrije trap leverde HHC Hardenberg uiteindelijk niets op.

Terechte overwinning

Drie minuten voor tijd kopte Van der Leij de wedstrijd definitief in het slot op aangeven van Mannes. De 3-1 overwinning van HHC Hardenberg is gezien de wedstrijd terecht, ondanks dat Quick Boys twee goals afgekeurd zag worden. HHC Hardenberg stond erg stabiel en ook de wisselmomenten van de thuisploeg zorgde niet voor een verandering van het spelbeeld. Grünholz startte wederom met jeugdspelers en is van plan dat de rest van het seizoen te blijven doen, ook als dat betekent dat er vaker puntverlies op zal treden. De ruimte om dit te doen lijkt er ook wel te zijn voor de Hagenees, omdat Quick Boys zich zo goed als veilig heeft gespeeld.

Bert van Hunenstijn zet de goede reeks van HHC Hardenberg voort en heeft met deze overwinning de tweede plek overgenomen van Koninklijke HFC. Quick Boys mist scorend vermogen en hoopt dat met twee aanwinsten voor het volgende seizoen te veranderen. Ravelino Junte komt over van Spakenburg en Jim Beers, deze speelronde trefzeker bij Jong Volendam, verhuist komend seizoen ook naar Nieuw-Zuid. HHC Hardenberg kan zorgeloos beginnen aan de eindsprint in de Tweede Divisie, terwijl Quick Boys wel weer toe is aan een overwinning.

HHC Hardenberg – Quick Boys 3-1 (1-0): ’17 Drost 1-0, ’69 Bekooij 1-1, ’81 Bouws 2-1, ’87 Van der Leij 3-1. ’84 Rode kaart Nwankwo.

HHC Hardenberg: Borgman, Görtz, Church, Manuhutu, Van der Leij, Etten (’72 Mannes), Jones (’72 Kobussen), Bouws (’88 Hardijk), Klok, Reinders (’81 Kaptein), Drost

Quick Boys: Van der Helm, Zwanenburg (’42 Van Kippersluis), Mahmoed (’87 Vroegindeweij), Bekooij, Knijnenburg (’45 Koster), Ket, Nwankwo, Van Kleef, Sem van Duijn (’60 Levi van Duijn), El Kachati (’87 Dirk van Duijn), Bosman