Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Jong Sparta laat uitgeblust Excelsior Maassluis kansloos na rust

Excelsior Maassluis heeft zaterdagmiddag op het Kasteel in Rotterdam een zeer verdiende nederlaag geleden. In een wedstrijd, waarin het er geen moment op leek dat de Maasluizers er met de drie punten zouden wegkomen, sloeg Jong Sparta na rust genadeloos toe en stuurde het de club waarmee het een samenwerkingsverband heeft met een 3-0 nederlaag naar huis. Vooral het duo Patrick Brouwer & Pepijn Doesburg kende een goede middag en had een groot aandeel in de Spartaanse zege. Waar Brouwer zorgde voor de creativiteit, benutte Doesburg de aangeboden kansen maar al te graag en hadden de Tricolores het nakijken.

De wedstrijd tussen Jong Sparta en Excelsior Maassluis had in alle opzichten wat weg van een pupillenwedstrijd. Vooral het vroege aanvangstijdstip van 12:00 uur en de lege tribunes op Het Kasteel waren ingrediënten voor een aparte atmosfeer. Een uitwedstrijd tegen een Jong-team lijkt in veel aspecten nog op een museumervaring waarin de coronaperiode zonder publiek nog eens kan worden herbeleefd. Ook zaterdagmiddag was dit dus niet anders. Ondanks de fraaie weersomstandigheden waren de toeschouwers tijdens de regio Rijnmond-derby op een paar handen te tellen. Op zich ook niet heel vreemd, natuurlijk. Beide ploegen zijn eigenlijk al uit gevoetbald dit seizoen en tellen de weken af tot de welverdiende zomerstop eindelijk aanbreekt. Bij Excelsior Maassluis werd toegegeven dat de mannen van trainer Dogan Corneille wel een beetje op hun laatste benen lopen en dat de einddatum van de Tweede Divisie (4 juni) al rood omcirkeld in de agenda staat. Het potje tegen de frisse talenten van Sparta leek dus bij voorbaat al een zeer lastig te nemen horde te gaan worden.

Bij de Tricolores koos Dogan Corneille voor twee andere namen ten opzichte van de knappe overwinning van vorige week op Noordwijk. Redouan Omar Ouali & Calvin Tureaij waren er niet bij en werden vervangen door Luivienna Statia en Omar el Baad. Voor de rest startten de bekende namen. Veel selectiespelers van de Maassluizers zijn sowieso bekend in Rotterdam-West, want zo maakten Kevin Ringeling, Darwin Heuvelman, Remo de Vroege, Kaylan Muis, Jean-Paul van Leeuwen en Vincent van den Berg allemaal ooit deel uit van de jeugdopleiding van de Kasteelheren. Bij Jong Sparta kan trainer Geert Arend Roorda terugkijken op een paar prima laatste weken in de Tweede Divisie. De Rotterdamse talenten wonnen vier van hun vijf laatste wedstrijden en bezetten de vierde plaats achter koploper Katwijk, HHC Hardenberg & Koninklijke HFC. Weinig redenen tot echte grote ingrepen voor Roorda, die echter wel weer plaats had voor keeper Ishan Kort en rechtsback Joshua Adney. Beiden ontbraken vorige week in Katwijk in de basis toen er op Nieuw Zuid met 0-1 bij Quick Boys werd gewonnen. Doelpuntenmaker in die wedstrijd was de 21-jarige rechtsbuiten Patrick Brouwer, die in deze wedstrijd tegen Excelsior Maassluis weer zijn goede vorm kon etaleren.

In een zeer matige eerste helft was het voornamelijk Sparta wat het initiatief probeerde te nemen. De eerste grote kans kwam op naam van de Rotterdammers nadat de van een schorsing teruggekeerde rechtsback Joshua Adney een imposante rush in huis had en via een goede voorzet teamgenoot Marcus Scholten bereikte. De aanvallende middenvelder deed eigenlijk alles goed en werkte de bal vanaf dichtbij op goal. Waar keeper Jean-Paul van Leeuwen geen antwoord had, had de lat dit wél en zodoende voorkwam het aluminium een vroege achterstand voor Excelsior Maassluis. De Tricolores hadden moeite om aan het voetballen te komen en moesten het vooral doen van spaarzame counters. In één van deze omschakelingen leken de Maassluizers recht te hebben op een strafschop nadat aanvoerder Vincent van den Berg in de zestien gevloerd werd, maar de 31-jarige uit Groningen afkomstige scheidsrechter Christian Mulder wilde er niet aan en liet de actie van verdediger Dylan van Wageningen onbestraft.

Foto Harry Noordhof (Excelsior Maassluis Media)

Jong Sparta bleef de dominante partij en had na een half uur op voorsprong moeten komen toen verdediger Augustin Drakpe zich in een compleet vrijstaande positie, zo’n 5 meter vanaf het goal, bevond. Waar Excelsior Maassluis er niet in slaagde om een corner weg te werken, vond Patrick Brouwer Drakpe met een aangemeten voorzet. De verdediger leek echter te schrikken van de vrijheid die hem gegund werd door de Maassluizer defensie en kon daardoor niet richting goal koppen. Hier kwam Excelsior Maassluis goed weg en werd het defensieve geklungel niet afgestraft. Het leek een tijdelijke wake up call, want zo tegen het eind van de eerste helft kwamen de gasten nog twee keer gevaarlijk voor het goal van keeper Kort. Eerst was het Dave van Delft die zijn poging te weinig kracht kon geven, waardoor Kort kon redden en daarna deed Kaylan Muis eigenlijk hetzelfde. Vooral de kans van Muis was enorm en had eigenlijk moeten zitten. Na goed voorbereidend werk van Kevin Dercks belandde de bal bij de tweede paal waar een compleet vrijstaande Muis de bal voor het inkoppen had. Het bleek een helft te worden waarin deze kopkansen niet benut zouden worden, want waar eerder al Sparta-verdediger Drakpe faalde, deed Muis exact hetzelfde en gingen beide ploegen met 0-0 de rust in.

Foto Harry Noordhof (Excelsior Maassluis Media)

Je hebt slecht de kleedkamer uitkomen en je hebt bedroevend de kleedkamer uitkomen en voor Excelsior Maassluis gold vooral het laatste. Binnen zes minuten in de tweede helft hadden de Spartanen er al twee inliggen en was het game over voor de Tricolores. Bij beide goals waren er hoofdrollen weggelegd voor Patrick Brouwer & Pepijn Doesburg. Waar eerstgenoemde twee keer de assist verzorgde, was Doesburg in beide gevallen het eindstation. Bij de eerste goal (al na 30 seconden in de tweede helft) zorgde Mohammed Tahiri met een goede individuele actie vanaf links voor een strakke voorzet die Brouwer in een keer klaarlegde voor Doesburg. De spits pakte dit presentje maar wat graag uit en drukte koelbloedig af. Ook de tweede goal kreeg Doesburg weer op een presenteerblaadje van Brouwer. Na een lange bal vanaf achteruit timede Nino van den Beemt mis en kon Brouwer alleen op Van Leeuwen af. De rechtsbuiten was alles behalve zelfzuchtig en speelde de bal, nadat hij Van Leeuwen had gepasseerd, naar de meegelopen spits die zijn negende seizoenstreffer maakte.

In de 66e minuut tekenden de Spartanen via een fraaie soloactie van aanvoerder Delano Vianello ook nog voor de 3-0 en was de overwinning definitief binnen voor Roorda en zijn mannen. Het was meteen hét signaal om het grote wisselen te starten en zoende bracht Roorda in een keer vier verse krachten in. Met name invaller Rosario Rayvien had Excelsior Maassluis nog meer pijn kunnen doen, maar de middenvelder kon een goede actie van andermaal Mohammed Tahiri niet afronden en eindigde de wedstrijd in een dik verdiende 3-0 zege voor de Rotterdammers.