REPORTAGE | FC Lisse neemt voorschot op titel na zege op Sportlust

Na een opmerkelijk duel in Woerden heeft FC Lisse zich nadrukkelijk gemeld als de grote favoriet voor de titel in de Derde Divisie Zaterdag. De equipe van Raymond Bronkhorst won van concurrent Sportlust ’46 met 0-2 en heeft met nog vier wedstrijdronden een voorsprong van 7 punten op de nieuwe runner up, Sparta Nijkerk.

Breekpunt in de wedstrijd was een verdedigende situatie van de thuisclub die er niet goed uit zag en de gevolgen daarvan. De Woerdense centrale verdedigers waren nergens te vinden toen Lisse razendsnel in de omschakeling ging en Enzo Stroo aan het werk dacht te zetten. Kelsey Den Haag kwam handen en voeten tekort om Stroo af te stoppen. Nadat de twee tegen elkaar aan waren gelopen en voelde zich genoodzaakt hands te maken. Scheidsrechter Roeleveld was gedecideerd en trok rood uit zijn broekzak. Het was de inleiding tot een kaartenfestival dat zijn weerga niet kende. Zo mocht binnen de minuut ook een van de assistent-trainers van Patrick Loenen vertrekken omdat hij zijn emotie toonde. Gaande de wedstrijd toonde Roeleveld zich een fervent liefhebber van wapperen met kaarten. Geen vermaningen, geen gebruik maken van zijn persoonlijkheid, alles beantwoorden met kaarten.

Voor zich deze situatie voordeed was er sprake van een open duel waarin de thuisclub soepeler spel vertoonde. De combinaties liepen beter, de lange bal kwam meer aan en in de duels was Sportlust’46 ook de fellere en dus vaker winnaar. In het eerste kwartier leidde dat niet tot kansen, maar vervolgens werd het ineens leuk voor beide doelen. David Verwey opende met een kopbal over het kansenbal. Van der Weijden (kopbal) en Den Haag (schot over) antwoordden namens Sportlust ’46.

En toen was er dus die 27e minuut waarin scheidsrechter Roeleveld resoluut begon te wapperen met zijn kaarten. Den Haag kon inrukken en het stroef voetballende Lisse kwam daarmee in overtal. Het noopte Patrick Loenen tot de tactische wissel: Sieders eraf en Jansen erbij. Op dat moment was de thuisclub al aan de 0-1 ontsnapt nadat Jeffrey Klijbroek een vrije trap via Antonioli en de paal terug het veld in had zien ketsen. Voor de pauze kregen ook Jaap Zwetsloot (kopbal) en Tom Noordhoff (vrije trap) nog kansjes, maar Sportlust nog twee mooie kansen. Nick Verhagen schoot snoeihard voorlangs en v.d. Weijden deed net een stap te veel richting Cummins en werd ter elfder ure te veel dwarsgezeten door Stoof Perez.

Ook na de thee deed Sportlust aanvankelijk niet onder voor FC Lisse. Zo kwam Van Hussen al snel tot een kopkans die echter naast het Lisser doel verdween. Een echte grote kans deed zich na 55 minuten aan de andere kant voor. Enzo Stroo zette Jaap Zwetsloot vrij voor doelman Antonioli maar zijn inzet verdween meters naast het doel. Nadat Stroo nog een poging bij de doelman had zien stranden was het kort voor het uur dan toch raak. Noordhoff verzond een knappe pass door het hart van de Woerdense verdediging, Jaap Zwetsloot stuurde zijn broer Toon op Antonioli af en de 0-1 stond op de borden.

Wie dacht dat de zaak daarmee gedaan was kwam bedrogen uit. Binnen twee minuten moest Eric Cummins gestrekt naar de bovenhoek om de gelijkmaker van Mo Bendadi te voorkomen. Even later moest Cummins nogmaals handelend optreden om de opgekomen back Nick Verhagen af te stoppen. De wedstrijd sleepte zich in de laatste fase vooral voort zonder kansen, maar met een hoop wisselingen in de teams en nog meer gele kaarten. De negentig minuten waren al voorbij toen Belarbi alsnog enkele kansen kreeg, maar over schoot, en uiteindelijk de 0-2 van Jaap Zwetsloot als gevolg van weer een snelle omschakeling viel. Enzo Stroo was nu de man van de splijtende pass. Roeleveld was ondertussen tot de opmerkelijke score van 16 kaarten gekomen. Dat was er in ieder geval eentje te weinig want hij sloeg zichzelf over. Het was bar en boos met de arbitrage.

FC Lisse is op een voorsprong van 7 punten op de eerste achtervolger gekomen en daarmee nagenoeg kampioen. Komende zaterdag kan dat al een feit zijn als Goes op Ter Specke op bezoek komt.