Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | Yin en Yang qua speelstijlen zorgt voor meeslepende derby tussen Katwijk en Rijnsburgse Boys

Je kunt de speelstijlen van Katwijk en Rijnsburgse Boys vergelijken met een scharnier, een BFF-kettinkje met twee halve hartjes, of simpelweg met Yin en Yang, in alle gevallen blijft de conclusie hetzelfde: de kwaliteiten van beide titelkandidaten komen, mede dankzij de speelwijze van de tegenstander, het beste uit de verf. Het gevolg was een meeslepende derby, die werkelijk alles wat voetbal zo mooi maakt in zich had. En een 2-2 gelijkspel als eindconclusie.

Het klaterende applaus wat van de tribunes af rolde na het laatste fluitsignaal was dan ook een welgemeend collectief compliment voor wat de teams het publiek hadden voorgeschoteld. Twee ploegen die in een spannende titelstrijd verwikkeld zijn en hun kwaliteiten konden etaleren, vier geweldige goals, een prima sfeer en een wedstrijd die van begin tot eind boeiend en meeslepend was.

Direct raak

De bezoekers deelden al heel snel de eerste klap uit. Na een rommelig moment in het zestienmetergebied van Katwijk, schoof Jean Paul van Leeuwen de bal in de voeten van Jeroen Spruijt, die het foutje met een even mooie, als meedogenloze boogbal afstrafte. De eerste kans voor Rijnsburgse Boys was direct raak en de ban daarmee al vroeg gebroken.

In de fase erna dreunde die openingstreffer te lang na bij de Krombewoners. Het duurde tot halverwege de eerste helft voordat Katwijk grip kreeg op de wedstrijd. Ondertussen was de schade wel opgelopen tot 0-2. Na een goed kwartier spelen liet Joey Ravensbergen zich op de achterlijn gemakkelijk in de luren leggen door Spruijt. Spruijt legde de bal vervolgens terug op Dani van der Moot die met een magische afronding de voorsprong voor de Uien verdubbelde.

Terwijl het thuispubliek met angst en vrezen terug moest denken aan de editie op Middelmors, waar Katwijk bij rust al met 4-0 achter stond, rechtte de thuisploeg de rug en kantelde het wedstrijdbeeld langzaam maar zeker in het voordeel van Katwijk. Dat resulteerde op slag van rust in de aansluitingstreffer. Nadat pogingen van Des Kunst, Mukhtar Suleiman en Tim Freriks vakkundig onschadelijk werden gemaakt door Wesley Zonneveld, krulde laatstgenoemde vlak voor rust de bal op een geweldige wijze achter de kansloze Rijnsburgse goalie.

Noodrem

De aansluitingstreffer van Freriks zorgde ervoor dat beide ploegen na de thee nog meer in hun kracht kwamen te spelen. Katwijk sloot Rijnsburgse Boys nog meer op, maar moest continu beducht blijven op het gevaar van de Rijnsburgse omschakeling. Vooral omdat de scharnierpunten van die omschakeling, Spruijt en van der Moot, ook onder druk in staat waren om het spel te verleggen.

Na een goed uur spelen legde Spruijt de bal in de ruimte achter de Katwijkse defensie en dwong hij Kay Blokland om aan de noodrem te trekken en de doorgebroken Delano Assante neer te leggen. Katwijk moest verder met tien man na de volkomen terechte rode kaart.

Ook met een man minder bleef Katwijk op jacht naar de gelijkmaker en werd de thuisploeg ook een aantal keren dreigend. Aan de andere kant was er echter ook meer ruimte, waardoor ook Rijnsburgse Boys mogelijkheden kreeg. Een schot van Dani van der Moot, dat via een verdediger net naast het doel caramboleerde, zorgde ervoor dat iedereen op De Krom de adem even inhield.

Slecht schakelen

Even later viel het doelpunt aan de andere kant, dankzij een geweldige streep van Robbert Susan. De gelijkmaker was mooi, maar dat het doelpunt mede werd ingeleid door slecht schakelen van Rijnsburgse zijde was minstens zo bijzonder.

Van Leeuwen verplaatste, na een aanval van de bezoekers, het spel snel naar de rechterkant, waar Bart Sinteur een zee van ruimte had om over te steken. Zijn pass op Susan werd in eerste instantie niet goed gecontroleerd, waardoor de bal onder de aanvoerder bleef hangen. Het schot wat erop volgde knalde echter als een granaat achter de kansloze Zonneveld, 2-2.

Evenwicht

In de slotfase maakten de tien van Katwijk het meeste aanspraak op een eventuele winnende treffer, maar bleef de derby in evenwicht. Na negentig minuten en een beetje zakten de meeste spelers van beide ploegen helemaal leeg gespeeld door de benen. Al het aanwezige publiek stond echter op en beloonden de acteurs met een oprechte, staande ovatie na een meeslepende derby, die het beste in beide ploegen naar boven had gebracht.