Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Richard Plug: ”Het mooiste aan het trainerschap is het vormen van een team”

Trainer in tijdelijke rust Richard Plug weet het zeker. De mooiste taak die een trainer heeft is het vormen van het team waar hij verantwoording over krijgt. ,,Ik denk dat de invloed van trainers op directe resultaten best wel eens wat wordt overdreven. Maar in het voortraject op een seizoen is het heel belangrijk dat trainers en hun technische collega’s, TC leden heel goed moeten opletten wie ze wel en niet naar hun selectie halen. Eén stoorzender kan al veel uitmaken. Daarnaast zoek ik bij het samenstellen van een selectie altijd naar kwaliteiten die complementair aan elkaar zijn. Dat gehele proces aansturen is een fantastische job !”

TEKST: Theo Uphus

Plug heeft een prachtige achtergrond voor een trainer die later zomaar zou kunnen doorstromen naar de functie van Technisch Manager. Vooralsnog heeft hij een jaar sabbatical. Enigszins noodgedwongen, dat wel. “Afgelopen seizoen loodste ik ODIN ’59 terug naar de Derde Divisie. We wilden doorpakken en hadden al de nodige verversing aangetrokken voor dit seizoen. Helaas bleek de club een groot financieel probleem te hebben en het hele idee moest op de helling. Er kon nog maar weinig en dus werden de afspraken geannuleerd. Het lukte mij niet meer om alsnog elders bij een club aan de slag te gaan en zodoende zit ik nu in een seizoen waarbij ik naar veel wedstrijden ga kijken. Dat kan op allerlei niveaus zijn. Maar om enkele voorbeelden te geven: ik was al bij Katwijk – Noordwijk en IJsselmeervogels – Sparta Nijkerk. Maar ook bij JOS Watergraafsmeer. Gewoon leuk voetbal kijken, zien of bepaalde spelers mij opvallen. Ik geef een voorbeeld. Een speler als Roy Bakkenes was by far de uitblinker bij IJsselmeervogels – Sparta Nijkerk. Steeds goed gepositioneerd, geweldige passing, oog voor ruimtes, uitstekende  balaannames. Hoe kan het dat hij, met alle respect, in de Derde Divisie speelt ? Zijn Speelziek en ik nou de enigen die dat zien ?”

Bakkenes is niet de enige naam die tijdens het gesprek valt. ,,Ik heb Hulleman bij mij gehad, Jeffrey Klijbroek, noem maar op. Nu weer spelen Sven Deen bij Eemdijk, Kick Groot bij Noordwijk en Mounir Mounji bij VVSB. Ik denk vooral dat die spelers dat zelf hebben bereikt, maar het wordt ook door die spelers erkend dat ze zich in mijn team bij ODIN ’59 geweldig hebben kunnen ontwikkelen. En denk niet dat ik alleen maar makkelijk en lief voor die gasten ben geweest. Als er een botsing aankomt ga ik die niet uit de weg. “

Welke ziet de trainer Plug als zijn primaire taken ?
,,Ik vind dat je als trainer echt je uiterste best moet doen. Concentratie, goed aanvoelen wat er in de groep leeft. Daarnaast moet je het maximale uit je groep halen. Daar komt dus ook een bepaalde hardheid bij kijken. Ook je beste speler moet maximaal presteren. Natuurlijk wil je je beste spelers in de as van je team hebben. Juist die moeten zich tonen. Ten derde moet je als trainer de potentie van je team zien te verhogen. Dan krijg je waar ik het net over heb. Spelers die door groeien naar de absolute top van het amateurvoetbal. Dat gebeurt trouwens ook lang niet bij iedereen. Ik had bijvoorbeeld Toon Willemse bij mij als linksback. Functioneerde prima. Had nu zomaar in de derde of tweede divisie kunnen spelen, maar is nu actief bij Stormvogels in de vierde Klasse. Zou ik nu  trainer zijn dan had ik hem blind meegenomen naar mijn nieuwe club.”

Zit een rentree er in zodra de bekende ontslagronde voor trainers er aan gaat komen ?
,,Dat is niet direct wat ik ambieer. Kijk, is het een mooie club en vooral zie je perspectief in het team dan zou het kunnen. Maar ik gaf net al aan dat ik juist de periode van boetseren aan een team zo leuk vind. En dat doe je in de periode juli – september. Ik wil dus heel graag dan weer aan de gang. Maar ik moet toegeven, af en toe kriebelt het ook wel weer een beetje. Dat beheers ik dan weer door regelmatig naar wedstrijden te gaan.”

Zie je jezelf nog doorschuiven naar de functie Technisch Manager ?
,,Niet op korte termijn. Ik wil graag nog wel een poosje op het veld staan. Ik ben nu net 56. Maar toegegeven, ik denk wel dat ik een goede achtergrond heb om een keer Technisch Manager te worden. Ik heb daar dan een aantal argumenten voor. Ik heb zelf natuurlijk jarenlang in het betaalde voetbal gespeeld, o.m. bij FC Zwolle, Dordrecht ’90 en Telstar. Daarna ben ik trainer geweest bij de Kennemers, VSV en daarna in de divisies bij ODIN’59, DVS ’33 en VVSB. Ik ben dus een ervaren trainer nu en ben twee keer gepromoveerd.  Ik weet dus hoe een voetballer of een trainer zich kan voelen. Waar ik minder goed mee om ga is mensen met een dubbele agenda of mensen die zich ten koste van een ander willen profileren. Dat komt helaas nogal eens voor in de voetbalwereld. En tenslotte ben ik assurantie- en hypotheekadviseur met een eigen kantoor. Ik begrijp dus het nodige aangaande geldstromen. Een pré voor iemand in de positie van Technisch Manager bij een voetbalclub omdat de inrichting van een selectie ook over financiën gaat. Optimaal gebruik maken van een budget is in feite een prachtige uitdaging. Zien dat je een zo compleet mogelijk team kunt realiseren binnen het budget. Ik zou het graag binnen enkele jaren een keer ergens willen gaan doen.”

Toevallig recent nog ergens voetbal gekeken langs de lijn ?
,Ja ik woon tien minuten van het strand en daar was het prima weer voor natuurlijk. Maar ik kon het toch niet laten, ben even bij ODIN ’59 – DEM gaan kijken.”