Rick van der Meer: ,,Ondanks een tam begin hebben we negentig minuten gedomineerd”

Het duurde lang voordat de Moeder Aller Derby’s een interessante wedstrijd werd, maar nadat invaller Mukhtar Suleiman Katwijk twintig minuten voor tijd op voorsprong schoot, werd het publiek getrakteerd op een slotfase met twee rode kaarten, gelijkmatig verdeeld, en twee doelpunten, beiden voor de thuisploeg. Middenvelder Rick van de Meer vond dat zijn ploeg tam begon aan de thuiswedstrijd tegen Quick Boys. ,,Maar we hebben wel negentig minuten gedomineerd.”

Dat het zo lang duurde voor de wedstrijd ontbrandde had vooral te maken met de defensieve organisatie van Quick Boys. De bezoekers trokken zich terug op eigen helft en hadden het middenveld ingericht met tegenhouden als voornaamste doel. Ivailo Staal, meestal verdediger, kreeg de opdracht om Rick van der Meer te schaduwen. ,,Als ik zulke dekking krijg, ontstaan er op andere plekken ruimtes voor de andere middenvelders,” zegt hij daarover. ,,En Robin Schulte is ook een hele goede middenvelder.”

Desondanks wist Katwijk tot halverwege de tweede helft niet heel veel mogelijkheden te creëren. ,,We begonnen wel wat tam, maar hebben wel negentig minuten gedomineerd.” Om die dominantie om te zetten in klinkende munt moet je op een gegeven moment wel de ruimtes vinden bij een tegenstander die de linies zo kort houdt. ,,Dat houdt in dat je geduldig moet blijven, geen domme dingen moet doen en langzaam de druk steeds meer opvoeren. Dan zie je dat ze uiteindelijk kraken.”

Het klinkt bijna als een toverformule, maar wel eentje die even eerder in praktijk was gebracht. Na zeventig minuten spelen brak Mukhtar Suleiman, op aangeven van Kilian van Mil, de ban, even later zorgde Robin Schulte voor de 2-0. Het slotakkoord kwam in de laatste seconden van de voet van Suleiman, die de eindstand op 3-0 bepaalde.

,,De eerste missie is volbracht,” klonk van der Meer tevreden en keek hij tevens vooruit naar wat nog komen gaat: de 1/8e finalewedstrijd tegen Spakenburg op woensdag. ,,Daar droom ik al wel een beetje van hoor,” zegt van der Meer. ,,De kwartfinale van de KNVB Beker halen. Dat zou wat zijn zeg!”