REPORTAGE | Spakenburg pakt op de valreep een dik verdiend punt tegen Rijnsburgse Boys

Op voorhand een interessant affiche: SV Spakenburg tegen Rijnsburgse Boys. De Blauwen hebben na de vroegtijdige en gewenste trainerswissel nieuw elan gevonden en de Uien zitten op rozen in een ongeslagen serie door een ander spelconcept. De conclusie na de wedstrijd was duidelijk: het nieuwe elan van de thuisploeg had het gewonnen van het nieuwe spelconcept bij de tegenstander uit Rijnsburg. Eindstand: 1-1.

In een slordige wedstrijd, die desondanks wel boeiend was, bleef Spakenburg op de been. In de eerste twintig minuten speelde Spakenburg de Rijnsburgers van het kastje naar de muur, maar kwam het niet tot scoren. Het loeren op de counter bij de bezoekers bleef vooral beperkt tot loeren. Na een domme rode kaart van Vincent Volkert kwam Spakenburg na een kwart wedstrijd met tien man te staan. Hierdoor kwam de wedstrijd meer in evenwicht, terwijl de man-meer-situatie eigenlijk een voordeel voor de Rijnsburgers had moeten zijn.

Pas in het laatste kwart van de wedstrijd profiteerde Rijnsburgse Boys. De goal van Zeldenrust, wie anders, leek een gestolen overwinning op te leveren voor de ploeg van Henk Wisman. Spakenburg bleef, zonder echt tot enorme kansen te komen, wel geloven in een resultaat. Pas diep in blessuretijd werd dit geloof beloond. Invaller Eindhoven was de gevierde man met de 1-1. Gezien alle kansen over negentig minuten een terechte eindstand. Door de late gelijkmaker en het feit dat Spakenburg lange tijd met een man minder speelde, werd de puntendeling door de thuisploeg als overwinning gevierd en stonden de Rijnsburgse gezichten op onweer na afloop.

Geen bloedverziekende hitte en geen Jongeneelen ditmaal

Het was koud op de Westmaat. In niets deed deze wedstrijd denken aan de wedstrijd van een aantal jaren geleden toen Spakenburg en Rijnsburg in een tweeluik streden om een ticket voor de Tweede Divisie. Toen was het bloedverziekend heet en speelde Jeffrey Jongeneelen de pannen van het dak. Diezelfde Jongeneelen zat nu op de bank en gaf eerder deze week aan zijn voetbalschoenen na dit seizoen aan de wilgen te hangen. Henk Wisman was genoodzaakt tot twee wissels ten opzichte van voorgaande duels. Nino Klaver was geschorst door zijn rode kaart tegen FC Lisse en Rob Zandbergen was door ziekte niet inzetbaar. Dit betekende een basisplaats voor Jordy Strooker. De verdediger, die ooit ook in het shirt van Spakenburg te bewonderen was, kreeg na heel lang blessureleed eindelijk weer eens een basisplaats. Chris de Graaf beschikte over een redelijk fitte selectie, behalve dan dat Maurice de Ruiter niet inzetbaar was. Verder gewoon de gewenste 4-3-3 formatie met voorin Dekker, Van der Linden en Admiraal.

Net als voorgaande wedstrijden bleef Rijnsburg op eigen helft staan om de tegenstander het spel te laten maken. Daar maakte Spakenburg gebruik van, maar niet zo naïef als bijvoorbeeld FC Lisse een week eerder. Dit leidde tot een surplus aan balbezit voor Spakenburg en een handvol kansen. Spakenburg testte met name de linkerkant van de Uien waar Dekker het Strooker niet makkelijk maakte. Een kopbal van Floris van der Linden ging na negen minuten net over en een schot van Wimilio Vink net voorlangs. Een schotkans van Koen Wesdorp noopte doelman Zonneveld tot een redding.

De laagstaande zon was in de eerste fase, ondanks de kou dus, een bijkomende factor op het veld. De bezoekers hadden de toss gewonnen, dus alleen de Blauwen hadden hier nadeel van. Toch was de thuisploeg als enige gevaarlijk in de eerste 25 minuten. Rijnsburg gokte op de uitbraak, maar die kwam er niet of nauwelijks. Een matige voorzet van Van der Moot werd door doelman Damen geplukt en een kopbal van Overvliet uit een vrije trap ging over de goal. De eerste keer dat Rijnsburg echt door de blauwe defensie sneed, leverde wel direct spektakel op. Een heerlijke steekbal van Spruijt bediende Delano Asante die daarmee op weg leek te gaan naar het doel van Damen. Verdediger Vincent Volkert trok iets te enthousiast aan de handrem en scheidsrechter toonde de rode kaart wegens het neerhalen van een doorgebroken speler.

Numerieke overtal geen voordeel voor Rijnsburg

Na de rode kaart kwam de wedstijd wat meer in evenwicht, terwijl je eigenlijk zou verwachten dat de Rijnsburgers konden profiteren van een speler meer op het veld. Maar zoals tegen Lisse de man minder geen probleem leek voor de Uien, leek de man meer nu geen voordeel op te leveren. Zelden en Asante waren voor rust nog een keer dichtbij een grote mogelijkheid, maar na een wissel van Chris de Graaf bleef zijn ploeg gedisciplineerd de strijd aangaan.

Kort na rust leek Spakenburg op voorsprong te komen. Terwijl het merendeel van de bezoekers nog bezig was een zitplaats te bemachtigen klonk de muziek al door de speakers. Aanvoerder Van der Linden schoof een rebound achter doelman Zonneveld en de voorsprong werd gevierd. Helaas stond er een man met een vlag ophoog en dus ging het hele feest niet door. Beelden na afloop konden moeilijk uitsluitsel geven over de juistheid van deze beslissing. Spakenburg bleef strijden en dit leidde tot kansen voor Admiraal en Van Lopik. Rijnsburgse Boys was ook twee keer dicht bij een openingsgoal door Jeroen Spruijt, die veel te veel tijd nodig had om een bal te controleren en even later weer Spruijt die een doorgekopte bal van Van der Moot uit een hoekschop net naast kopte.

Op het moment dat de wedstrijd, ondanks de inzet van beide teams, in een 0-0 lijkt uit te monden, komt Rijnsburgse Boys op voorsprong. Furhgill Zeldenrust is aanzienlijk minder dominant aanwezig dan in voorgaande duels maar staat op een bepaald moment toch vogeltjevrij om een voorzet van de goed spelende Walraven achter doelman Damen te schieten en dus toch de voorsprong voor ploeg met een speler meer. In de laatste fase kunnen de bezoekers de wedstrijd beslissen, maar de trekker wordt niet overgehaald. Een poging van Zeldenrust vlak voor de goal kan de boeken in als misser van de middag. Spakenburg, onder toeziend oog van Chris de Graaf en de steun van het publiek, weigert de handdoek te gooien en blijft strijden. Drie minuten blessuretijd moeten de Rijnsburgers zien te overleven om een gestolen overwinning mee te nemen vanaf de Westmaat. Zelfs wanneer de meest fanatieke blauwe supporters zich neerleggen bij een onterecht verlies kan er in minuut 92 toch worden gejuicht. Invaller Robin Eindhoven wordt met het hoofd bediend door de lange aanvoerder en kan van dichtbij de dik-verdiende gelijkmaker binnen tikken: 1-1.