Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

REPORTAGE | AFC schudt concurrent Quick Boys van zich af en blijft koploper

AFC is ook na dit weekend nog koploper in de Tweede Divisie. De Amsterdammers hielden directe concurrent Quick Boys, in een direct duel, van zich af en vergrootten zelfs de voorsprong op de Katwijkers van twee- naar vijf punten. In een wedstrijd die vaak meer spannend was, dan kwalitatief goed, boog AFC een 1-0 achterstand, via doelpunten van Splinter de Mooij, Melvin Platje en invaller Matthijs Jesse, om naar een 1-3-zege

Bloedvorm
Het affiche tussen AFC en Quick Boys mocht met recht een echte topper worden genoemd. In de onderlinge strijd tussen de nummer vier en koploper van de Tweede Divisie (met een verschil van slechts twee punten, voorafgaand aan de wedstrijd), waren de belangen duidelijk en was het voor beide ploegen een wedstrijd op het scherpst van de snede. Voor beide ploegen was winst eigenlijk het enige wat telde, want met de moordende concurrentie bovenin het hoogste niveau van het Nederlandse topamateurvoetbal, is elk puntverlies meteen schadelijk. Schade waardoor Quick Boys in de laatste paar weken niet meer de lijst aanvoert en meteen AFC, De Treffers en HHC Hardenberg over zich heen zag vliegen. De Katwijkers verloren voor en meteen na het vrije weekend in oktober allebei haar wedstrijden (van Noordwijk en Scheveningen) en leek de klad er in te hebben. Tegen Excelsior Maassluis werd echter enorm uitgehaald (7-2), waardoor het vertrouwen weer terug leek in de ploeg en ook de wedstrijd van vorige week, tegen OFC Oostzaan, in de slotseconde nog kon worden omgezet in een overwinning. Met AFC kregen de blauw/witten dus een topploeg op bezoek. Benno Nihom startte moeizaam met zijn Amsterdamse sterrenselectie, maar lijkt de kikkers nu allemaal stevig in de kruiwagen te hebben. De Amsterdammers zijn in een bloedvorm en zetten de laatste vijf wedstrijden allemaal om in een (comfortabele) winst. Buiten het feit dat AFC naar Katwijk kwam als koploper, is het ook nog de winnaar van de eerste periodetitel en heeft het zich verzekerd van een plaatsje in de KNVB-beker van volgend seizoen. Een bijkomstig voordeel, want dit seizoen werd AFC daar al in de kwalificatieronde uitgeknikkerd door Derde Divisionist VV Staphorst.

Plaaggeest Ignacio
Qua namen en postuur van beide clubs, zou je denken dat er al een roemruchtig verleden tussen beide ploegen bestaat en dat de ontmoeting van zaterdagmiddag de volgende in een lijst wedstrijden was. Niets is minder waar, want deze ontmoeting was pas de vijfde keer dat beide ploegen elkaar direct in de ogen konden kijken. Voor Quick Boys betekende dit dat er nog nooit een overwinning op de Amsterdammers was behaald. Een overwinning in deze wedstrijd was sowieso al een schaars iets, want van de vier ontmoetingen, eindigden er drie in een gelijkspel. De enige overwinning in deze reeks werd op 12 september 2020 genoteerd, toen er op Sportpark Goed Genoeg door de thuisclub met 5-1 gewonnen werd. Grote man in die wedstijd was ook vandaag de dag weer op het wedstrijdformulier stond; Raily Ignacio. In die wedstrijd in 2020, scoorde de  35-jarige spits maar liefst vier keer en was hij de grote plaaggeest van de Katwijkers. Ignacio weet ook dit seizoen de goal weer te vinden en werd door Quick Boys-coach Edwin Grunholz in de meest recente Broodje Bal-podcast ook weer uitgebreid belicht.

5-3-2
De man die tijdens de enige zege in deze wedstrijdreeks het andere doelpunt op zijn naam nam, stond zaterdagmiddag óók weer aan de aftrap; Milan Hoek. De aanvoerder van AFC zag dat trainer Nihom één wijziging moest doorvoeren in zijn succesformatie. Verdediger Gevero Markiet was geblesseerd en zag vanaf de tribune hoe Tim Linthorst zijn plaats opvulde in het hart van de Amsterdamse verdediging. Ook bij Quick Boys een wijziging. Middenvelder Bram Franken, die in de wandelgangen steeds meer wordt gelinkt aan profclubs, zoals FC Twente, werd door tactische redenen buiten de basiself gehouden en door verdedigiger Aleksandar Bjelica vervangen. Net als Nihom traden ook de Katwijkers aan in een 5-3-2-systeem, waarbij bij Quick Boys normaalgesproken back Tyrone Owusu een plekje naast Mohamed Mahmoed op het middenveld.

Gezapige opening
Waar je bij een topper met deze belangen vol vuurwerk en spektakel verwacht, viel de openingsfase van de wedstrijd, qua entertainment, tegen. Beide ploegen stelde zich afwachtend op een loerde op foutjes van de andere. Het kabbelde een beetje voort en na een minuut of tien had Quick Boys-spits Danny van den Meiracker door dat er iets moet gebeuren. Of de actie van de spits nou de juiste oplossing was, is een tweede, maar met een harde tackle op Joël Tillema brak de ervaren rot de kalmte van het eerste kwartier en kwam er weer wat leven in de brouwerij. Van den Meiracker zag overigens wel meer dan terecht dat scheidsrechter Sander de Brito Roque deze charge met geel bestrafte, maar leek dit voor lief te nemen. De wedstrijd kwam wat losser en ook lukte het beide ploegen om zich voor het vijandige doel te melden. Zo schreeuwde de fans van de thuisploeg om een strafschop, nadat Ravalino Junte tegen het gras ging in het strafschopgebied, maar ondanks de massale claim leverde dit géén penalty op en ging het spel verder. Ook AFC meldde zich wat vaker rondom de goal van Paul van der Helm. De Amsterdammers kozen hun momentjes uit, maar vrijwel iedere keer dat de koploper zich voorin meldde, was er een dreiging. Met spitsen zoals Ignacio en Melvin Platje kan het kleinste moment van onachtzaamheid je al fataal worden en daar leek Quick Boys zich dan ook meer dan van bewust. Het waren echter de andere spelers die hierdoor wat meer aanvallende impulsen konden inbrengen en dan met name de verdedigers drongen gevaar af. Zo kreeg ex-VV Katwijk-speler Guus van Weerdenburg een goede mogelijkheid en had linksback Cody Claver even later zijn ploeg op 0-1 moeten zetten. In beide gevallen kwam Quick Boys met de schrik vrij, want Van Weerdenburg zag zijn poging net naast gaan en Claver miste een kans voor open doel op onverklaarbare wijze. Quick Boys wankelde, maar stond nog altijd overeind.

Ongeschreven regel
Het is een ongeschreven wet in de voetballerij; “Als je zelf niet scoort, dan gaat hij aan de andere kant er in.” Ook deze wedstrijd was hierop geen uitzondering, want nog geen minuut na de reuzekans van Claver, lag de bal achter Gijs van Zetten in het net en was het Quick Boys wat als eerst mocht vieren. Van den Meiracker kon vanaf een meter of twintig, ongehinderd, uithalen en liet de AFC-doelman zonder antwoord. Het was misschien lichtelijk tegen de verhouding in, maar AFC had dit aan zichzelf te danken. Een moment van defensieve onachtzaamheid en het was hangen. Met deze stand zou Quick Boys de Amsterdammers passeren op de ranglijst en, afhankelijk van het resultaat bij Scheveningen – De Treffers en FC Lisse – HHC Hardenberg, zelfs de koppositie in de Tweede Divisie kunnen heroveren.

De Mooij
Zo ver was het natuurlijk nog, want er was nog een hele tweede helft te spelen en AFC was gebrand om terug in de wedstrijd te komen. Je zou verwachten dat AFC alles op alles zou stellen, maar die échte Amsterdamse storm bleef uit. Quick Boys had de organisatie goed op orde en was zelf zeer selectief in de momenten waarin het zelf tot aanvallen overging. Sterker nog, Quick Boys was de meest gevaarlijke ploeg in de tweede helft en had zelf de beste kansen om de voorspong uit te bereiden. Op miraculeuze bleven Van Zetten en AFC echter zonder tweede tegendoelpunt, al was dat soms meer gelijk dan wijsheid. De doelman zag er niet altijd even overtuigend uit en had zelfs de paal nodig om erger te voorkomen. AFC bleef hierdoor in de wedstrijd en zag hoe het scenario uit de eerste helft zich herhaalde. Quick Boys kreeg hem er niet in en AFC sloeg toe. Na 65 minuten braken de Amsterdammers door via de rechterkant en kon Kevin Visser de bal bij Splinter de Mooij bereiken in de zestienmeter. De Mooij bleef rustig en verschalkte Van der Helm in de lange hoek. AFC was terug en leek vast bestemd om de wedstrijd weer in haar voordeel te draaien.

AFC ruikt bloed
AFC wilde meer en kreeg een kwartier voor tijd wat het wilde hebben; de voorspong. Via een afgeslagen schot van Tillema kreeg Platje de bal voor zijn voeten en was het direct raak. Platje speelde een vrij anonieme wedstrijd, maar stond nu precies op de goede plek om de 1-2 langs Van der Helm te werken en zodoende de voorsprong te pakken. Een domper voor Quick Boys, want ondanks de druk van AFC leek de Katwijkse defensie zich overeind te houden. De thuisploeg begon te drukken en dit zorgde voor grotere ruimtes op het veld. Een minuut voor tijd profiteerde invaller Matthijs Jesse hiervan en was de zege in de tas voor de Amsterdammers. Een doelpunt wat door vrijwel alle veld- en bankspelers werd gevierd, want deze overwinning zorgt ervoor dat AFC op die felbegeerde eerste plaats blijft staan en dat het gat op directe concurrent Quick Boys zelfs vergroot wordt tot vijf punten. Ook HHC Hardenberg liet punten liggen, op bezoek bij FC Lisse, en dus was het een zeer aangename middag voor de equipe van Benno Nihom.