REPORTAGE | Kozakken Boys zorgt voor daverende verrassing tegen Katwijk

Er mochten voorafgaand aan het duel op Sportpark de Zwaaier een tweetal conclusies getrokken worden. De eerste: Katwijk is dit seizoen in wedstrijden op vreemde bodem niet bijster gelukkig getuige de slechts acht punten die men wist te verzamelen in de zeven uitwedstrijden. De tweede: Kozakken Boys-uit is altijd een lastige opgave voor de oranjehemden. De wedstrijden tussen de twee grootmachten uit het zaterdagvoetbal zijn over het algemeen spannend, nooit saai en doelpuntrijk. Zo ook gisteren: Kozakken Boys kwam winnend uit de strijd: 3-1.

Het duel was er een die het aanzien meer dan waard was. Vooraf had Scott Calderwood er al een goed gevoel over: “Het kan toch niet zo zijn dat we elke week de pechvogel met ons meedragen”, aldus de trainer, die aan zijn eerste seizoen bij Kozakken Boys bezig is.

Kozakken Boys countert naar 2-0

Katwijk zette Kozakken Boys in de beginfase aardig onder druk, maar toen men na een achttal minuten te veel ruimte gaf aan de thuisclub wist Gwaeron Stout daar handig gebruik van te maken: 1-0. Echt onder de indruk was Katwijk er niet van. De ploeg van Anthony Correia bleef verzorgd voetbal spelen met de snelle Killian van Mil aan de linkerzijde die voor het grootste gevaar zorgde. Nadat Robbert Susan zijn kopbal net naast had zien gaan, werd het in 24e minuut toch verrassend 2-0. Wederom uit een counter met ditmaal Kevin Vermeulen als doelpuntenmaker. Kozakken Boys leek op rozen te zitten. Dat was slechts voor een kleine tien minuten, want toen slalomde Tim Freriks door de verdediging heen, liet Mike van de Meulenhof kansloos en maakte er weer een wedstrijd van die alle kanten op kon: 2-1.

Alle hens aan dek voor Kozakken Boys

Na de thee moest Katwijk komen, terwijl de thuisclub alle zeilen moest bijzetten om de gelijkmaker te voorkomen. Van de Meulenhof bracht redding bij een schot van Van Mil uit een corner van Freriks, terwijl Ahmed El Azzouti een treffer zag afgekeurd door de goed leidende Martin Perez. Katwijk was duidelijk op jacht naar de gelijkmaker.

Rode kaart plus een strafschop niet veel later

Een duidelijke tegenvaller was de tweede gele kaart voor Kay Blokland in de 54e minuut, waardoor Katwijk geconfronteerd werd met een ondertalsituatie. Toen de thuisclub ook nog eens een strafschop kreeg te nemen wegens hands in het zestienmetergebied leek de strijd beslist. Doelman Jean Paul van Leeuwen hield Katwijk echter overeind door de penalty te keren en daardoor de 3-1 te voorkomen. Vanaf dat moment sloop de angst er weer in bij Kozakken Boys. Je hoorde en zag ze denken: “Het zal toch weer niet misgaan?”.

In deze periode verdedigden de Boys heldhaftig met man en macht terwijl Katwijk het geloof zeker nog niet had opgegeven en de aanval bleef zoeken. In het bijzonder Freriks werd er wanhopig van, want uitgerekend hij zag telkens Van den Meulenhof voor hem opdoemen. De goalie hield de thuisploeg met enkele fraaie reddingen op de been. En terwijl de bezoekers volop in de aanval waren viel het doelpunt, dat de definitieve beslissing zou betekenen, aan de andere kant. Lowie van Zundert was de maker van de derde treffer en loodste zijn ploeg naar een verdiende overwinning: 3-1.

Van Zundert gaf daarmee Kozakken Boys wat meer ademruimte op de ranglijst en bracht Katwijk op zes punten achterstand van koploper AFC.