Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Tom Noordhoff: ,,Spakenburg wordt mooi, maar eerst nog knallen met FC Lisse”

Enige weken geleden maakte SV Spakenburg bekend dat het voor het komende seizoen de beschikking heeft over FC Lisse-middenvelder Tom Noordhoff. De 27-jarige draaischijf van de Bollenstreekbewoners heeft er dan vier jaren bij geelblauw op zitten. Op 4 februari spelen beide clubs op Ter Specke tegen elkaar, maar dat doet Noordhof niet veel. ,,Natuurlijk kijk ik uit naar de komende periode bij Spakenburg, maar eerst wil ik nog knallen voor FC Lisse.” Wie haalt Spakenburg komende zomer binnen, wie is Tom Noordhoff ?

,,Ik ben als 4-jarig jochie begonnen met voetballen bij v.v. Schoten in Haarlem Noord, waar ik ben geboren. Ik ben daar als aanvallertje begonnen. Al snel werd ik ook gevraagd door Piet van der Kuil, die op zondag trainingen gaf. Kennelijk herkende men talent bij mij, want ik kwam bij Stormvogels/Telstar terecht. Ik kwam er uit in de E en later D1. Ondertussen wel als verdediger.”

Dan speelde je neem ik aan ook wel tegen grotere clubs uit de regio ?

,,Jawel, en dat leverde dan ook weer stages op. Eerst bij AZ, waar ik aanvankelijk werd afgewezen. Maar later kwam ook Ajax, waar ik twee trainingen en een wedstrijd afwerkte bij Frank de Boer. Bij Ajax werd ik vervolgens ook aangenomen. AZ kwam ook alsnog weer langs, maar toen was mijn keuze al gemaakt. Ik heb in de periode 2007 – 2015 bij Ajax gespeeld.”

Dan zul je ongetwijfeld een fraai rijtje trainers hebben gehad.

,,Jazeker. Frank de Boer noemde ik al, maar ik heb ook getraind onder Orlando Trustfull, Arnold Muhren, Alfons Groenendijk, Jaap Stam en Gery Vink, de huidige trainer van GVVV. Komend seizoen kom ik trouwens met zijn zoon Wimilio bij Spakenburg samen te spelen.”

Tom Noordhoff en de auteur van dit stuk, Theo Uphus, vorig seizoen met elkaar in gesprek.

Met wie speelde je zoal samen?

,,De bekendste waren Davy Klaassen, André Onana, Anwar El Ghazi, Sheraldo Becker, Appie Nouri, Donny van de Beek en Kenny Tete. Aanvankelijk speelde ik veel als libero, een naar het middenveld doorschuivende centrale verdediger. Vanaf de B junioren speelde ik als controleur op het middenveld.”

Je hebt ook in de O17 en O18 van Oranje gespeeld.

,,Klopt, interlands tegen Italië, Duitsland, Engeland en Israël. Mooie ervaringen!”

Je besloot als 20-jarige naar Telstar te gaan. Waarom die stap?

,,Ik speelde nog steeds bij Jong Ajax, maar kon de laatste stap naar boven niet maken. Ik speelde met veel plezier bij Jong Ajax, maar werd ook wel wat ongeduldig. Zo vond ik het wel wat lastig als er soms een geblesseerde selectiespeler terugkwam die dan op mijn plaats in Jong Ajax ritme op ging doen. Bovendien had ik meerdere malen blessures, ook niet bevorderlijk voor mijn ambities. De  overstap naar Telstar maakte ik om via die club weer een stap omhoog te maken.”

Maar dat pakte niet helemaal zo uit.

,,Nee. Aanvankelijk liepen de zaken zoals ik verwachtte, maar na zo’n zes wedstrijden gooide de trainer de opstelling op meerdere plaatsen om. Ik kwam niet meer in de basis terug en verkaste daarom naar Almere City. Daar heb ik ook een seizoen mee gedraaid om daarna terug te keren naar de top van het amateurvoetbal. Een seizoen bij OFC meegespeeld, nog bijna kampioen geworden, en daarna vier seizoenen FC Lisse.

Vier seizoenen bij Lisse, dan moet je het goed naar je zin hebben gehad.

,,Dat is ook zo. Lisse is in alles een warme club. Dan heb ik over de manier waarop het bestuur werkt, de vrijwilligers, de supporters, de technische mensen en de selectiespelers. FC Lisse is een heel hechte club. Ik heb veel meegemaakt in die vier seizoenen. Met als hoogtepunt het kampioenschap afgelopen seizoen. En ondanks dat er vorig seizoen ook al belangstelling voor mij was wilde ik er graag nog een seizoen door. Zorgen dat het Tweede Divisieschap behouden zou blijven. Met vrijwel dezelfde groep als waarmee we de promotie hebben bereikt. We zijn prima onderweg en gaan uit van een minimaal benodigd aantal van veertig punten. Maar we zullen nog even goed door moeten knallen.”

Je bent zes wedstrijden geleden weer terug gezakt naar het centrum van de verdediging. Hoe is dat tot stand gekomen ?

,,We kregen kort na elkaar te maken met blessures van drie verdedigers; Van der Zwet, Koene en Verweij. Trainer Raymond Bronkhorst heeft toen zitten puzzelen en vroeg mij vervolgens of ik het zag zitten om samen met Jeffrey Perez Stoof centraal achterin te gaan spelen. Ik ken Jeffrey goed, hij is een vriend van mij, ik durfde het best aan. Het heeft geleid tot één nederlaag, één puntendeling en vier zeges. Daarmee trokken we ons op naar de middenmoot.”

Je bent nou niet het prototype van een Argentijnse verdediger. Hoe houd jij je staande?

,,Ik ben natuurlijk niet al te groot. Maar ik ben in de loop der jaren wel steeds sterker in de duels geworden. Soms helpt een klein duwtje op het juiste moment al, of iets eerder opspringen dan de tegenstander. Je krijgt daar steeds wat meer gogme in.”

Naast voetballen voor FC Lisse, en straks SV Spakenburg, heb je een voetbalacademie: TOM Training & Coaching. Dat blijft ook straks naast elkaar bestaan?

,,Jawel. Het heeft bij FC Lisse nooit tot een probleem geleid en ik heb er ook in de gesprekken met de TC van SV Spakenburg uiteraard overleg over gehad.”

Je brengt nadrukkelijk je eigen ervaring in. Hoe werkt je academie?

,,Het heet T.O.M. Training & Coaching. Inderdaad mijn naam, maar de drie letters staan in feite voor Talent-Ontwikkeling-Mindset. Talent is een voorwaarde. Dat we dat moeten ontwikkelen is ook duidelijk. Maar wat er vooral bij nodig is, is een goede mindset. Uiteraard betekent talent ontwikkelen aandacht geven aan technische zaken. Dat doen we op het veld, in groepjes en individueel, en ook met bijvoorbeeld videoanalyses.”

,,Met mindset kan ik mijzelf als voorbeeld aanduiden. Men riep vroeger tegen mij dat ik meer schijt aan alles moest krijgen. Dat is mooi, maar niemand legde uit hoe je dat doet. Ik herken dat bij talenten. En dus moet ik bij een speler zien te achterhalen waarom hij geen schijt aan dingen heeft. Daar kom ik middels gesprekken dan achter. Ik kan daarbij mijn eigen ervaringen delen. Ik heb mijn tegenslagen heus wel gehad, maar ik ben er alleen maar sterker door geworden. Heel mooi om via zo’n academie spelers te zien groeien!”

Ben je daar de gehele week mee in de weer ?

,,Ik ben doordeweeks dagelijks met de academie op de velden van Olympia Haarlem. Op zondag sta ik op de velden van SV DRC in Amsterdam. Mooie combi hoor, zelf voetballen en tegelijk al trainer zijn!”