Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

Verbunt: ,,Ik wil een uitdaging zien”

Na zes jaren Groene Ster staat trainer Maurice Verbunt open voor een nieuwe uitdaging. De trainer van de zondag derdedivisionist Groene Ster uit Heerlerheide heeft er bijna zes prachtige seizoenen bij de groen-witten opzitten en vindt het tijd worden om elders aan de slag te gaan.

Dat begrijpt de voorzitter van Groene Ster, Jos op ’t Eijnde ook, maar tegelijkertijd is er ook best wat teleurstelling. Op de website van de club legde hij uit dat het wat hem betreft best nog had mogen doorgaan. ,,Maurice Verbunt heeft optimaal gepresteerd met ons eerste elftal”, zo is hij duidelijk. Groene Ster stelde vlak voor oudjaar de 39-jarige Jordy Reneerkens (v.v. Walram) als trainer voor komend seizoen aan, terwijl Verbunt zijn ogen richt op mogelijk nieuwe uitdagingen.

De spoeling is redelijk dun in Limburg. Als de 47 jarige oefenmeester zijn jachtterrein echter afbakent, komen we niet alleen in Limburg uit, maar ook in België, Duitsland en ons eigen Brabant.

Voetballoopbaan.

Maar eerst gaan we terug naar de voetballer Maurice Verbunt. Een spelertje van Chevremont die zoals zovele talenten in de regio wordt opgepikt door Roda JC. Hij zal er van zijn twaalfde tot 24e jaar verblijven. In die periode is hij drie jaar contractspeler en maakt hij een absoluut hoogtepunt van de club mee. Roda JC slaagt er in Champions League-winnaar Ajax, met onder meer de gebroeders De Boer, Kluivert, Blind, Overmars, Litmanen en Van der Sar, met 2-0 pootje te lichten.

Helaas wordt het perspectief van Verbunt door een kruisbandblessure ineens troebel. Het herstel kost negen maanden en hij kiest om te verkassen naar SVN, dat staat voor Sport Vereniging Nieuwenhagen. Hij blijft in de gemeente Landgraaf vier seizoenen spelen om vervolgens op 28-jarige leeftijd te verkassen naar SV Meerssen. Hij speelt er één seizoen, maar maakt in dat ene jaar wel de aldaar nog altijd legendarische bekerclash met Willem II mee. Een periode van vier jaar bij Groene Ster volgt. Hij besluit zijn actieve voetballoopbaan met een kampioenschap in de Tweede Klasse KNVB met SVN.

Trainersloopbaan

Al in zijn spelersperiode bij Roda JC begint Verbunt zijn loopbaan als trainer. Hij wordt daartoe aangezet door zijn hoofdtrainer bij Roda JC, Huub Stevens, en wordt mede geïnitieerd door het CIOS in Sittard waar hij een opleiding volgt met als specialisme uiteraard voetbal. Hij behaalt daar de UEFA C en B diploma’s. Na vier jaren in de Roda-jeugd ervaring te hebben opgedaan, haalt ex-Roda speler-Eric van der Luer hem naar Alemannia Aachen, waar hij ook vier jaren jeugd traint en coördinator is.

Dat Verbunt een loyale werknemer is, mag blijken uit het feit dat hij bijna overal langdurig actief is. Als Chevremont hem als trainer binnen haalt is hij opnieuw succesvol. De club promoveert in de vier jaar dat Verbunt er trainer is twee keer en wint de Districtsbeker. Bijna zes jaar geleden haalt Groene Ster hem dan binnen in de hoop dat het toverstokje van Verbunt nog niet is uitgewerkt. Dat blijkt niet het geval. Hij neemt het team op sleeptouw naar de top van de Hoofdklasse en promoveert eerder dan in het beleidsplan van de club is voorzien naar de Derde Divisie Zondag.

Daarnaast maakt de club prachtige bekerwedstrijden mee tegen onder meer AZ, SC Heerenveen en vooral VVV-Venlo, dat zelfs wordt uitgeschakeld. Corona verziekt aansluitend twee seizoenen en pas de vorige voetbaljaargang kan Verbunt in die Derde Divisie laten zien wat hij op dat niveau waard is. Groene Ster eindigt op een eervolle zesde positie.

Wat ondertussen een beetje ondergesneeuwd raakt, is dat Verbunt mogelijk een persoonlijke triomf lijkt te gaan vieren. Hij is in 2020 genomineerd voor de Rinus Michels Award. Helaas wordt die prijs vanwege corona dat seizoen niet uitgereikt.

Maurice Verbunt over hoe hij over voetbal denkt:

,,Je kunt heel lang blijven praten over 4-3-3 , 5-3-2 en allerlei varianten. Ik ben het naarmate ik verder in mijn loopbaan kwam steeds vaker gaan hebben over spelprincipes. Dat wil zeggen: wat doen we bij balverlies? Wat doen we als wij plotseling een interceptie hebben? Waar vangen we de tegenstander op? Het heeft allemaal te maken met de kwaliteiten die je in je selectie hebt. Of juist een gebrek aan een kwaliteit. Wat voor groep je ook hebt, je moet je team in haar kracht proberen te krijgen en je eventuele zwakheden camoufleren.”

Hoe je het ook doet; een winnend team gelooft in waar het mee bezig is. Dat is ook hoe Chevremont en Groene Ster omhoog geklommen zijn. In de laatste wedstrijd voor de winterstop verslaat Groene Ster het tot dan ongeslagen ADO ’20 op eigen veld met 2-0. Je hoeft Verbunt niet meer uit te leggen hoe de hazen lopen.

Je neemt een ruim (afbakenings)gebied als het gaat om je volgende club.

,,Ja dat heeft ook te maken met de positie van mijn zoon Finn. Hij speelt bij PSV en omdat ik hem daar naartoe breng, ben ik toch al bijna dagelijks in Brabant. Dan is het ook niet moeilijk meer om een ambitieuze club in Brabant als nieuw werkterrein te accepteren. Maar ook België of Duitsland bieden mogelijkheden.

Ambitie, geld, status: waar moet de club aan voldoen?

,,Voornamelijk het eerste. Een club zonder ambitie gaat aan mij niets hebben. Ik wil een uitdaging zien. Daarbij is het niveau van dit moment dus niet alleszeggend. Maar het moet geen ingeslapen clubje zijn waarbij de stand op de ranglijst niet belangrijk is.”

En als het eerste team presteert ben je happy?

,,Dat misschien wel, maar ik ben daarmee niet klaar. Ik wil altijd weten wat er in de club leeft, hoe het gaat met de jeugd, kijken bij het tweede team, contact onderhouden met bestuur en vrijwilligers. Je doet het met zijn allen, een club levend houden. Dat houdt niet op bij de A selectie.”

Is voetbalhumor aan jou besteed, Maurice?

,,Ik zal je even helpen. Iedereen kent Nathan Rutjes toch? Bij Roda JC hadden we indertijd een paar spelers die na afloop van elke training of wedstrijd ongelofelijk lang onder de douche bleven staan. Daar was al wel eens iets over gezegd, maar op een bepaald moment had Nathan daar een heel effectief middel op gevonden. Hij had een bus visolie meegebracht en die bij al die gasten met hun douchegel vermengd. Die stonden nog steeds totaal niets begrijpend in hun vet en stank te douchen toen de beheerder de clubtent afsloot…”

Verbunt: ,,Een foto van het kampioenschap 2018 – 2019 bij Alphense Boys. Nathan Rutjes moest naar TV-opnames van ‘Wie is de Mol?’ en was er niet bij. Nou ja, een speler van het team haalde een kartonnen pop bij de Hornbach op en plakte zijn hoofd er op. Nathan is ‘op papier’ steeds bij ons geweest….”