Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VERSLAG | Enerverende Spakenburgse-derby eindigt andermaal in gelijkspel; uitvallen Kai Heerings smet op de wedstrijd

De derby van Spakenburg is voor de vijfde keer op rij in een gelijkspel geëindigd. In een enerverende pot voetbal, met de welbekende derbysfeer in overvloed aanwezig, vermaakten zowel rood als blauw het massaal toegestroomde publiek aan de rode kant van de Westmaat. In een boeiende- en gelijk opgaande wedstrijd bleef het lang 1-1 tot dat Spakenburg, tien minuten voor tijd, de wedstrijd naar haar hand leek te zetten. Echter rechtte IJsselmeervogels binnen de minuut weer de rug, maakte het via invaller Steven Sanchez Angulo gelijk en zette het daarmee de 2-2 eindstand op het bord. Enige smet op de mooie derby avond was de vervelende blessure voor IJsselmeervogels-verdediger Kai Heerings, die zelfs met de ambulance moest worden afgevoerd. Dit zorgde ervoor dat de wedstrijd tussentijd ruim 20 minuten stil lag.

Vaak onbeslist

Na twee jaar stond hij dan eindelijk weer op het programma. Voetballiefhebbers uit heel Nederland keken al weken uit naar die avond van 8 maart 2022. Het was weer tijd voor een van de mooiste derby’s van het Nederlands amateurvoetbal: de derby van Spakenburg! Rood tegen blauw; het blijft een bijzondere wedstrijd, wat de stand op de ranglijst nou ook is. Deze wedstrijd wil niemand verliezen en dat blijkt ook wel uit de resultaten van de voorgaande ontmoetingen tussen de buurmannen uit het vissersdorp. Uit de 47 voorgaande ontmoetingen kwam Spakenburg er het meest; 16 stuks. IJsselmeervogels won er 14 en het grootste gedeelte van de derby’s eindigden onbeslist; 17 stuks. Sinds de invoering van de Tweede Divisie in het Nederlands amateurvoetbal is er nog nooit een winnaar uit de bus gekomen. 4 ontmoetingen eindigden dus onbeslist en bovendien gooide het coronavirus roet in het eten waardoor de drie voorgaande ontmoetingen geen doorgang konden vinden. De laatste derby die niet onbeslist eindigde, eindigde in een 3-1 overwinning voor de rooien door goals van Frenk Schaap, Bryan Burgerhout en Fred Benson.

Volgend seizoen nog een derby van Spakenburg?

Als we terug naar de actualiteit gaan, zien we dat IJsselmeervogels – qua positie op de ranglijst – dinsdagavond zeker geen favoriet was. Trainer Gert Peter De Gunst staat sinds half oktober aan het roer bij de Vogels, maar van een zeer succesvolle overname kan er zeker niet gesproken worden. Van de 8 wedstrijden onder de 52-jarige oefenmeester werden er slechts 2 wedstrijden gewonnen, maar viel het muntje in de andere wedstrijden steeds naar de verkeerde kant. De rooien vinden zich dan ook momenteel terug op plaats 17 in de Tweede Divisie en dit zou betekenen dat de derby’s van dit seizoen voorlopig even de laatste derby’s van Spakenburg worden, aangezien IJsselmeervogels dan volgend jaar actief zal zijn in de Derde Divisie. Zo ver is het echter nog lang niet. IJsselmeervogels heeft nog 22 wedstrijden om zich te behoeden van degradatie en had hier graag tegen buurman Spakenburg mee begonnen.

Hete adem in de nek

Ondanks de betere classificering van de Blauwen (10e op de ranglijst) kunnen ook de mannen van interim-trainer Chris de Graaf zich zeker geen gekke misstappen veroorloven. Ondanks de 7 plekken tussen blauw en rood, bedraagt het puntenverschil slechts 5 punten en kriebelt de hete adem van de concurrentie ongetwijfeld in de spakenburger nekken. De Graaf en Co lijken het na de extra lange coronawinterstop wel weer wat beter op de rit te hebben. Waar de eerste wedstijd nog nipt werd verloren op bezoek bij De Treffers werd in de wedstrijd daarna Jong Sparta al dik aan de kant gezet (0-6) en boekte het afgelopen zaterdag een zege tegen TEC (2-0).

Wijzigingen qua namen en systeem

Laten we het dan maar over het voetballen gaan hebben. Ondanks alle commotie stond Vince Gino Dekker dinsdagavond ‘gewoon’ in de basis. Chris de Graaf voerde geen wijzigingen door t.o.v. de overwinning op TEC en hield vast aan het 4-3-3-systeem; never change a winning team. Bij IJsselmeervogels maar liefst vier wijzigingen na het verlies tegen Kozakken Boys van afgelopen zaterdag. Keeper en aanvoerder Jaimy Schaap was fit genoeg en keerde weer terug onder de laat. Dit betekende dat keeper Julian Prinsen het weer moest doen met een plaatsje op de bank. Ook voor Khalid Tadmine en Steven Sanchez gold ditzelfde lot. Bovendien was Philip van Arhhem er niet bij. Dit bood Jerrel Hak, Darren Rosheuvel en Bradley Martis de kans om als basisspeler hun eerste derby mee te maken. Ook het systeem waar De Gunst gisterenavond voor koos was anders. Waar er tegen Kozakken Boys nog werd aangetreden in een 4-4-2, was er tegen Spakenburg voor het eerst onder de nieuwe trainer plaats voor een 5-3-2-systeem, waarin Martis en Van Son de beide flanken moesten bestrijden.

Koude kermis voor blauw

Onder de woorden ‘We Rise. We Fight. We Conquer” betraden de spelers het toneel voor de 48e derby van Spakenburg. De sfeer was zeer goed en incidenten waren eigenlijk niet waar te nemen. Er hing vooral een gezonde rivaliteit en dat is wat zo’n derby nou zo mooi maakt. Als je de derby van Spakenburg noemt, kun je eigenlijk niet om spits Danny van den Meiracker heen. De 32-jarige aanvalsleider van de rooien werd groot bij de blauwen en is bezig met zijn laatste seizoen op Tweede Divisie-niveau. Ook dit was weer een memorabele wedstrijd voor hem, want na 7 minuten spelen was het uiteraard hij die de ban al vroeg brak en de thuisploeg op 1-0 zette. Het had echter niet veel gescheeld of Spakenburg had al voor de goal van Van den Meiracker op voorsprong gestaan. Binnen 2 minuten was het Wimilio Vink die oog-in-oog verscheen met keeper Schaap. Het blauwe gedeelte fans veerde op en dacht dat hun ploeg op voorspong was gekomen. Echter was dit slechts een illusie en verdween de bal, via de vingertoppen van Schaap, in het zijnet en ging dit feestje niet door. Een koude kermis voor blauw, zeker aangezien de eerst volgende kans van rood dus wél een treffer opleverde. Van den Meiracker kegelde de bal, vanuit een voorzet van Van Son, hard en hoog langs de kansloze Leon Ter Wielen en zette daarmee het rode gedeelte in vuur en vlam.

Gemoedelijke derby

Na deze vroege achterstand moest Spakenburg gelijk op jacht naar de gelijkmaker. De wedstrijd ging echter gelijk op en het lukte niet om echt grote kansen te creëren. Het waren vooral kansjes die voortkwamen uit het Spakenburgse aanvalsplan, maar hier hoefde Schaap zich niet druk over te maken. Ondanks dat de wedstijd zeer sportief verliep, moest scheidsrechter Cairo toch een paar keer de haantjes uit elkaar houden. De 37-jarige leidsman uit Den Bosch floot vanavond zijn aller laatste wedstrijd in dienst van de KNVB en leek niet van plan om te gaan strooien met kaarten onder het mom van “afscheidscadeautjes”. Cairo suste veel opschuddingen met de mantel der liefde en dit voldeed ook wel aan het algemene wedstrijdbeeld. Waar we in voorgaande edities nog wel eens ernstig onsportief gedrag konden waarnemen, was hier gisteravond eigenlijk totaal geen spraken van en verliep het zowel op het veld als op de tribune allemaal gemoedelijk.

Dekker staat op

Vlak voor rust kwam Spakenburg toch nog op gelijke hoogte en wie anders dan Vince Gino Dekker had een hoofdrol in hoe de goal tot stand kwam. De rechtsbuiten was een plaag voor de defensie van IJsselmeervogels en liet zien waarom de Vogels hem graag aan de selectie toevoegen. Ook vandaag liet hij in diverse acties zien hoe creatief hij is en wat voor gevaar dit kan opleveren. Bij de gelijkmaker had Dekker een fabuleuze actie over rechts in zijn mars en stuurde daarmee zowel Jeffrey Buitenhuis als Christos Ibrahim het spreekwoordelijke bos in. Zijn voorzet was daarna panklaar en werd door Ravelino Junte met een fraaie voetbeweging door de benen van Schaap gewerkt; 1-1. De stand was weer in evenwicht en Spakenburg leek de smaak te pakken te hebben. Uit een volgende aanval, met andermaal een actie van Dekker, scoorde Floris van der Linden de 1-2 voor de blauwen, maar Cairo en consorten hadden hands geconstateerd van de topscorer van Spakenburg en staken een stokje voor de 1-2. De 1-1 bleef daarmee op het bord en was de ruststand.

Smet op de wedstrijd

Na de rust keerden beide teams slordig terug op het veld. Veel acties gingen mis en het ritme van de eerste helft moest weer worden hervonden. Helaas gebeurde er in minuut 55 iets naars en zorgde dit voor een smet op een mooie derbyavond. IJsselmeervogels verdediger Kai Heerings kwam op de zijlijn, ten hoogte van de middenlijn, hard in aanraking met Floris van der Linden en kreeg de knie van de spits vol in zijn ribben gepland. De verdediger verging van de pijn en had moeite met ademen. Hierdoor mochten de aanwezige verzorgers van beide clubs hem niet van het veld worden halen en moest er gewacht worden tot een ambulance ter plekke was om hem te helpen. Doordat de ziekenwagen uit een andere gemeente moest komen, duurde dit een hele tijd en lag Heerings voor een goede 20 minuten aan de zijlijn. Scheidsrechter Cairo had de manschappen maar richting de kleedkamer gedirigeerd en zodoende lag de wedstrijd een geruime tijd stil. Nadat Heerings werd afgevoerd door het ambulancepersoneel, kon de wedstrijd hervat worden. Uit een update van IJsselmeervogels blijkt dat de verdediger het redelijk maakt en waarschijnlijk een rib heeft gebroken. Sterkte Kai!

Gelijk opgaande strijd

Toen de wedstrijd weer werd hervat leek IJsselmeervogels niet meer de focus te hebben, want het was opnieuw Spakenburg wat toesloeg en scoorde via Wimilio Vink. Echter mocht de thuisploeg andermaal van geluk spreken, aangezien er buitenspel was geconstateerd en er dus voor de tweede keer een streep werd gezet door de Spakenburgse voorsprong. Daarna was het wedstrijdbeeld weer hersteld. Beide ploegen waren erg gewaagd aan elkaar en van een echte favoriet was geen sprake. Beide teams creëerden wel kansjes, maar niks om nou heel bang van te worden als tegenstander. Alleen de poging Christos Ibrahim had veel doelpuntpotentie, maar een ultieme reflex van Ter Wiele was net genoeg om het kunstzinnige idee van Ibrahim te pareren.

Knotsgekke eindfase

De wedstrijd liep tegen het einde en nog steeds stond die 1-1 op het bord. Spakenburg was qua dreiging wel het gevaarlijkst, maar kon dit maar steeds niet uitdrukken in concrete doelkansen. Dit leek zo door te gaan, tot de 80e minuut aanbrak. Na een goede actie van Van der Linden bood de spits een goede kans aan Wimilio Vink. De aanvallende middenvelder controleerde de bal goed, legde hem voor het rechterbeen en verschalkte Schaap opnieuw met een hard schot. Dit keer bleef de vlag wél omlaag en was het doelpunt geldig. Het uitvak explodeerde van vreugde en een Spakenburgse zege leek ineens heel dichtbij. Leek, inderdaad. De voorspong voor de blauwen duurde nog geen minuut, want direct vanaf de aftrap was het IJsselmeervogels wat scoorde. Een lange bal van achteruit via Mitch Willems werd door Van den Meiracker doorgekopt en in één keer achter Ter Wielen geschoten door invaller Steven Sanchez Angulo. Nu was het rode deel weer uitzinnig, terwijl de laatste vlokjes blauwe confetti nog in de lucht zweefden. Een hele snelle comeback van rood en echt onverdiend kon je het ook niet noemen. Beide partijen boden elkaar goed tegenstand en een winnaar was, zoals zo vaak in deze wedstrijd, eigenlijk niet verdiend geweest. Die winnaar kwam er bijna nog wel toen invaller Tim Brinkman bijna de schrik van zijn leven kreeg en de bal bijna achter zijn eigen doelman deponeerde, maar gelukkig voor hem stond Ter Wiele op zijn post en werd Brinkman deze nachtmerrie bespaard.

Beter een goede buur…”

Zo eindigde deze enerverende pot voetbal voor de 18e maal in de historie in een gelijkspel. Beide teams zullen hier waarschijnlijk wel vrede mee kunnen hebben, aangezien de eer van het dorp niet te grabbel is gegooid en iedereen vandaag nog met een normaal gevoel naar het werk kan in de gemeente Bunschoten-Spakenburg. Qua ranglijst schieten beide teams hier echter weinig mee op. Spakenburg blijft aanvoerder van het rechterrijtje, terwijl IJsselmeervogels nog steeds niet verlost is van het degradatiespook. Aanstaande zaterdag staat er voor beide ploegen weer een nieuwe kans op het programma. IJsselmeervogels ontvangt thuis De Treffers, terwijl Spakenburg het herboren GVVV treft. Voor IJsselmeervogels zou het goed uitkomen als de blauwe buurman de punten uit Veenendaal meeneemt en zodoende het gat met IJsselmeervogels en GVVV minimaal 7 punten blijft. Onder het motto: “beter een goede buur, dan een verre vriend”. Zeker als je volgend jaar opnieuw een derby wil spelen…