VERSLAG | FC Rijnvogels wint cruciaal duel in Capelle

In de Hoofdklasse A heeft het Katwijkse FC Rijnvogels in een onderling duel om de bovenste plaats de winst gepakt in en tegen Capelle. In een enerverend duel bleek de enige goal van middenvelder Dennis Bakker halverwege de tweede helft voldoende voor de overwinning. Hiermee voert de ploeg van Thomas Duivenvoorden de ranglijst weer alleen aan en mag men op De Kooltuin, met nog drie wedstrijden voor de boeg, stiekem gaan denken aan promotie naar de Derde Divisie.

Op een zonovergoten sportpark ’t Slot ontvouwde zich een duel dat boeiend was vanaf het begin. De energieke formatie uit Katwijk tegen de fysiek sterke en grote spelers van Capelle. De bezoekende ploeg was de enige ploeg die recht had op de overwinning, want er werden voldoende kansen gecreëerd. Iets wat niet gezegd kan worden van de thuisploeg. Toch kwamen de Rijnvogels maar één keer tot een scoren in dit duel. Een afgeslagen hoekschop werd door Dennis Bakker in minuut 73 tot doelpunt gepromoveerd. Niet de beste kans van de middenvelder, want hij had betere kansen gehad deze middag, maar het bleek wel voldoende. Na een korte onderbreking wegens ongeregeldheden langs de kant, duurde de blessuretijd tergend lang voor de in grote getalen meegereisde Katwijkse aanhang. Pas in deze blessuretijd werd Capelle voor het eerst, tot twee keer toe, gevaarlijk en had het zeker nog langszij kunnen komen. FC Rijnvogels hield echter stand en boekte derhalve een cruciale overwinning.

In tegenstelling tot FC Rijnvogels, dat bezig is aan een uitstekende serie, kampt VV Capelle al langer met een mindere fase. Door supporters van de thuisploeg werd op de tribune al hardop afgevraagd wie er in hemelsnaam zou moeten gaan scoren namens hun team. Voor de winterstop waren de verhoudingen overigens nog anders, want in een duel om de eerste periode op De Kooltuin bezorgde de ploeg van Ralph Kalkman de derde Katwijkse ploeg nog een enorme zeperd door in de slotfase de voor het grijpen periodetitel aan flarden te schieten. Enige revanchegevoelens leefden er dan ook wel bij FCR.

CAPELLE AAN DEN IJSSEL, NETHERLANDS – MAY 14: Dennis Bakker celebrate after the Hoofdklasse A match between vv Capelle and Rijnvogels at Sportpark ‘t Slot on May 14, 2022 in Capelle aan den IJssel, Netherlands (Photo by Martin Hulsman/Orange Pictures)

De wedstrijd begon direct in een hoog tempo en ging redelijk over en weer naar beide kanten. In de eerste twintig minuten bleven grote kansen uit. In de tweede helft van de eerste helft kwamen deze kansen er wel, zij het alleen voor de bezoekers. Dennis Bakker kwam één-op-één met doelman Marc van Splunter, maar faalde. De doelman van de Capellenaren zou later tot man van de wedstrijd worden uitgeroepen, iets wat ook wel wat zegt over de wedstrijd. In deze fase trok FC Rijnvogels de wedstrijd naar zich toe en wist het ook steeds meer kansen te creëren. Na een schot van Virgil Tjin-Asjoe was het wederom Marc van Splunter die tot twee keer toe redding bracht op pogingen van Roy van Leeuwen. De allergrootste kans viel te noteren in minuut 38 toen Dennis Bakker wederom een levensgrote kans had maar op de keeper stuitte en de rebound van Van Leeuwen via de paal in de handschoenen van Van Splunter eindigde.

Na rust bleef het beeld grotendeels ongewijzigd, al bleven de grote kansen van voor rust wat langer uit. Capelle leek te kunnen gaan leven met een puntendeling, maar dit zou wel tegen de verhoudingen zijn geweest. Even leek het erop dat de wedstrijd in een boeiende 0-0 zou kunnen eindigen. Tot minuut 73. De zoveelste hoekschop leek wederom niet gevaarlijk te worden, echter de afgeslagen bal werd weer in de zestien van Capelle gebracht en Dennis Bakker kreeg de voet tegen de bal en liet Marc van Splunter in een overvol doelgebied voor het eerst kansloos: 0-1.

Na de goal werd het duel, niet voor het eerst dit seizoen in het amateurvoetbal, ontsierd door supportersrellen. Naar het schijnt kwamen een aantal Feyenoord supporters (en dus niet van Capelle) stennis schoppen in het Katwijkse uit-vak dat ook grotendeels werd bevolkt door jeugdige aanhangers. Na niet al te lange tijd was de rust wedergekeerd en kon het duel worden hervat. Door het oponthoud duurde de blessuretijd natuurlijk langer en gooide Capelle er een slotoffensief tegenaan. Dit leidde in de slotfase zeker nog tot twee grote kansen die er zomaar in hadden kunnen gaan. De ploeg van Thomas Duivenvoorden toonde echter karakter en doelman Arie van der Niet bleef attent en scherp.

Met nog drie speelrondes te gaan is de voorsprong van koploper FC Rijnvogels drie punten op Capelle en ARC. Capelle lijkt de handdoek te hebben geworpen, maar dat geldt nog niet voor ARC. Zij wonnen zaterdag met 0-12 (!) bij het allang gedegradeerde Rijsoord. Op het menu staat nog wel de topper ARC tegen FC Rijnvogels op 28 mei. Wederom een duel met waarschijnlijk grote belangen.