VERSLAG | Gouden wissel Hugo Botermans voorkomt nederlaag Katwijk tegen TEC

TEC – Katwijk was van de eerste tot de 94e minuut een kopie van de afgelopen twee edities. De thuisploeg had de boel defensief prima op orde en Katwijk worstelde met de tegenstander, het veld en zichzelf. Toen Kevin Sterling halverwege de tweede helft ook nog eens de openingstreffer scoorde, leek Katwijk voor de derde keer op rij een nederlaag te gaan lijden in Tiel. Totdat Hugo Botermans diep in blessuretijd zijn debuut voor de Krombewoners opluisterde met een hele late gelijkmaker, 1-1.

De goal van Botermans was één van de spaarzame keren dat de bal goed viel voor Katwijk in het strafschopgebied. Aanvallend gezien was Katwijk lange tijd onmachtig. Ahmed el Azzouti lag aan banden bij het duo Tom van der Neut/Basil Camara en Mukhtar Suleiman, die de voorkeur kreeg boven Kylian van Mil, en Marciano Mengerink kwamen niet los van hun directe tegenstanders. Tot de rust kwamen de Krombewoners niet verder dan een schot van Robbert Susan dat ongevaarlijk over en naast het doel van Mathijs Swaneveld ging. Ook TEC kon nauwelijks iets creëren, al was verdediger Van der Neut wel dicht bij de 1-0, nadat aanvoerder Mike Vreekamp de bal vanaf links voor het doel slingerde. De verdediger wist de bal vanaf de doellijn nog over te krijgen.

Na rust zochten de bezoekers steeds nadrukkelijker de aanval. Dat leverde iets meer gevaar op voor de neus van Swaneveld, maar hield ook in dat er achterin meer risico werd genomen. Daan Blij werd op het middenveld steeds vaker het scharnierpunt van de tegenstoot, maar het was Guido van Rijn die een bal moest wegwerken van eigen helft en daarmee, onbedoeld maar zeker niet ongewenst, Bo van Essen in staat stelde om op te rukken tot in het zestienmetergebied. Van Essen bediende vervolgens Sterling met een lage voorzet, 1-0.

Met nog zo’n 25 minuten op de klok aarzelde Katwijk-trainer Anthony Correia niet en bracht hij, nadat Kylian van Mil en Tim Freriks al in het veld waren gebracht voor el Azzouti en Suleiman, een kwartier voor tijd ook nog Hugo Botermans. TEC kwam meer en meer onder druk te staan en trof in scheidsrechter Hardeman bovendien een leidsman die alle vertragende acties van de ploeg keurig bijtelde, nadat de 90 minuten voorbij waren. Het werden er zes in totaal.

In de vierde van die zes minuten slingerde Rick van der Meer de bal nog maar eens in het zestienmetergebied. De bal eindigde iets voorbij de tweede paal voor de voeten van Botermans, die niet aarzelde en van zijn debuut een droomdebuut maakte. Kort daarna moest Swaneveld nog redden op een inzet van Freriks, anders was ook nog 1-2 geworden, maar Katwijk en TEC moesten uiteindelijk beiden genoegen nemen met een punt. Een punt dat door de meegereisde aanhang van de koploper werd gevierd als een gewonnen punt.