VERSLAG | Noordwijkse Duinwetering ook onneembare vesting voor aanvallend onmachtig ASWH

Home is where the heart is. Als dat Engelse spreekwoord voor één club geldt dit seizoen, dan is dat wel Noordwijk. Sinds de verliespartij tegen Koninklijke HFC vroeg in het seizoen wist Noordwijk zes thuiswedstrijden op rij te winnen. Omdat ASWH slechts een half uurtje mee kon komen met Noordwijk werd de ongeslagen status van de thuisploeg dit seizoen met nog een wedstrijd verlengd. De score had nog verder op kunnen lopen als Noordwijk iets zorgvuldiger met de geboden ruimte om was gegaan, maar de 2-0 eindstand was wel een juiste afspiegeling van de veldverhoudingen.

Dat de ploeg van Kees Zethof de winst uiteindelijk zo eenvoudig bij elkaar wist te voetballen was nog niet direct te zien. Sterker nog, in het eerste half uur speelde Noordwijk ASWH juist in de kaart. Gesteund door de laatste zuchten van storm Eunice hanteerde de thuisploeg veelvuldig de lange bal in de richting van Emiel Wendt, maar de lange spits werd zelden bereikt. Aan de andere kant lukte het ASWH wel om gevaarlijk te worden door middel van de lange bal. Al na vijf minuten leverde één van die passes de grootste kans voor de bezoekers op. Sam van de Kreeke werd op rechts weggestuurd, hij legde de bal panklaar op het hoofd van Diego Snepvangers, die de bal tegen de paal kopte.

Niet scherp genoeg

In het kleine half uur dat volgde, bleven beide ploegen snel de diepte zoeken en liepen de middenvelders van beide ploegen alleen maar in het veld om ervoor te zorgen dat er elf man opgesteld waren. ASWH had de meeste baat bij het spelbeeld, maar miste voorin simpelweg de kwaliteit om klinkende munt te slaan uit de mogelijkheden. Slecht uitgespeelde overtalsituaties, matige voorzetten, zwak afronden: juist op de momenten dat je scherp moest zijn, waren de aanvallers van ASWH dat niet. Aan de andere kant kreeg Noordwijk steeds meer grip op het spel. Dat had vooral te maken met het feit dat de Noordwijkers in balbezit steeds rustiger werden en ASWH langzaam maar zeker steeds verder terug werd gedrongen.

Eindelijk raak

Na een waarschuwingsschot van Raies Roshanali en een kopbal van Wendt net over het doel, was het kort voor rust eindelijk raak. Roshanali kon vanaf rechts de bal voorgeven, Wendt schampte de bal nog met zijn kruin en de vrijstaande Sander Bosma liet met een slimme intikker bij de tweede paal Bryan Janssen kansloos (foto boven). Achteraf gezien was de 1-0 direct de genadeklap voor ASWH, want ook na rust bleef Noordwijk de combinatie zoeken.

Genadeklap

De eerste van die combinaties leverde twee minuten na de thee al een grote kopkans voor Bosma op. Een klein kwartiertje later was het helemaal prijsschieten voor Noordwijk. Roshanali en Bosma vonden Janssen nog op hun weg, maar bij de derde poging, dit keer van Marc de Kruijs, was de doelman kansloos. In de tien minuten die volgden, waren diezelfde de Kruijs (een vlammend schot voorlangs) en Youri de Winter (faalde opzichtig oog in oog met Janssen) het dichtst bij een definitieve genadeklap, maar de schade bleef beperkt tot twee.

Die 2-0 voorsprong kwam ook niet meer in gevaar. Rogier Veenstra probeerde nog wel een ander aanvalsplan (Yarick Dorst en Jesper van den Bosch kwamen voor Skender Loshi en Diego Snepvangers), maar wat de bezoekers ook probeerden, tot kansen leidde het allemaal niet. Niet eenmaal wisten de bezoekers de oplossing te vinden en hoe langer de wedstrijd duurde hoe wanhopiger de pogingen van de Ambachters waren. Noordwijk heerste de laatste twintig minuten op eigen bodem, maar toonde zich een barmhartig gastheer door zelf nauwelijks meer te profiteren van de geboden ruimtes. Het was ook niet echt meer nodig, want de marge van twee was ruim voldoende om voor de zevende keer op rij de punten op Duinwetering te houden.