Ga naar de inhoud Ga naar de voettekst

VERSLAG | Tiental Kozakken Boys knokt zich naar verdiend punt tegen Rijnsburgse Boys

Bij de officiële hervatting van de Tweede Divisie, zijn Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys niet verder gekomen dan een doelpuntloos gelijkspel. In een slordige wedstrijd met veel foutieve passen, konden beiden teams niet de juiste code vinden om de defensie van de ander te kraken. Kozakken Boys moest dit nog een kleine 20 minuten met 10-man doen nadat invaller Nizar Mekkaoui vroegtijdig naar de kleedkamer werd gestuurd wegens natrappen. Eindstand: 0-0.


De eerste reddingsboei werd gepakt

De komende maanden zullen spannende maanden worden voor iedereen die Kozakken Boys een warm hart toedraagt. “The Boys” zijn bezig aan een teleurstellend seizoen en bevinden zich in de degradatiezone. Waar voorafgaand aan het seizoen Kozakken Boys nog wel eens als gevaarlijke outsider genoemd werd, hebben de Werkendammers hier niets van terechtgebracht en is het langzamerhand een echte overlevingsstrijd geworden. Deze strijd is verder gegaan zonder Rick Adjei. De trainer, die bezig was aan zijn derde seizoen in Werkendam, werd eind vorige maand de laan uitgestuurd en zodoende was oudgediende Michel Langerak weer bereid gevonden om de strijd voor handhaving door te zetten. Langerak kende vorige week, in de inhaalwedstrijd tegen De Treffers, een uitstekend begin van deze missie, want door goals van spitsen Johnny Lommers & Tarik Fagrach kon er meteen een broodnodige driepunter worden genoteerd. Bovendien stond Kozakken Boys nu eindelijk eens aan de goede kant van een late goal in de wedstrijd. Eén van de pijnpunten onder Adjei in de laatste maanden was dat de Werkendammers steeds in de eindfase van de wedstrijd een zeer dure tegentreffer incasseerden. Vorige week was het dus eindelijk de beurt aan de ploeg van Langerak om in extremis te juichen.

Keeper Bekkers

Tegenstander van gistermiddag, Rijnsburgse Boys, kent een redelijk seizoen en vindt zich terug in de subtop van de Tweede Divisie. Voor de ploeg van trainer Henk Wisman was het treffen met Kozakken Boys pas weer het eerste officiele duel sinds 27 november van het vorige jaar (4-1 winst op De Treffers). Wisman kende maar weinig personele problemen in de selectie van “De Uien” en kon vrijwel zijn sterkste formatie op papier zetten. Alleen normaalgesproken eerste keeper Wesley Zonneveld kampt nog steeds met zijn blessure die hem al een geruime tijd aan de kant houdt en ook daardoor was vandaag de plek tussen de palen voor de Michael Bekkers. De 32-jarige doelman was deze week nog in het nieuws door dat bekend werd gemaakt dat hij volgend jaar op De Bongerd actief zal zijn, als keeper van BVV Barendrecht.

Opstellingen

Zowel bij Kozakken Boys als bij Rijnsburgse Boys dus weinig verassingen in de opstelling. Rijnsburgs speelde op papier met haar sterkste elf, terwijl Kozakken Boys t.o.v. de overwinning op De Treffers nog drie wijzigingen had doorgevoerd. Doelpuntenmaker Lommers moest het toch weer doen met een plaatsje op de bank ten faveure van die andere doelpuntenmaker, Fagrach. Ook oudgedienden Leon Bot en Rochdi Achenteh begonnen. Bot verving de niet beschikbare Kaj Ramsteijn en Achenteh nam zijn plaats link achterin weer over van Mekkaoui, die daardoor naar de bank verdween.

Goed begin van “the Boys”

Op papier waren dus alle ingrediënten aanwezig voor een lekkere pot voetbal. Ook de terugkeer van het publiek op Sportpark de Zwaaier was iets wat weer die broodnodige extra dimensie terugbracht aan amateurvoetbalwedstrijden zoals deze. Het enige minpuntje was het weer. Hoewel storm Eunice achter de rug was, was het bij vlagen nog onstuimig in Werkendam en speelde de wind een rol in het spelbeeld. Dit spelbeeld wat in de beginfase van de wedstrijd gedomineerd werd door Kozakken Boys. De thuisploeg startte uitstekend aan de wedstrijd en blufte de gasten uit Rijnsburg af met fel en energiek spel. Het was dan ook geen verassing dat het eerste gevaar van Werkendamse makelarij was. Na fanatiek druk zetten van aanvoerder Gwaeron Stout verspeelden “de Uien” de bal op het middenveld en zagen ze dat de bal via Thomas Marijnissen en Mark Veenhoven terecht kwam bij spits Fagrach. De spits kreeg geen bedenktijd en schoot vanaf een meter of 8 hard en laag in, maar zag dat doelman Bekkers een uitstekende reflex in huis had en zodoende de vroege voorspong voor de thuisploeg voorkwam. Rijnsburgse Boys had het lastig met het felle begin van Kozakken Boys en zag ook al snel dat linksback Rob Zandbergen aan de rem moest trekken toen rechtsbuiten Elvio van Overbeek dreigde door te breken. Scheidrechter Teuben zag hier terecht geen doorgebroken man in en bestrafte het slechts met geel. The Boys klopten aardig op de Rijnsburgse poort, maar die bleef vooralsnog gesloten.

Slordig

Na storm Eurnice, was ook de Kozakse storm halverwege de eerste helft wel gaan liggen. De thuisploeg had nog wel kleine kansjes bij elkaar weten te schrapen via Marijnissen en een door-de-wind-gedragen-bal van Achenteh, maar kon de goede beginfase niet doorzetten, waardoor Rijnsburg de controle in de wedstrijd weer kon terugpakken. Voor het vermaakniveau van de wedstrijd was dit zeker geen positief iets, want de kansen werden steeds schaarser. De wedstrijd was vooral heel slordig en beide teams hadden moeite met het bereiken van teamgenoten en grosseerden in foutieve passen. Rijnsburg was nog maar zelden voor keeper Mike van de Meulenhof verschenen en kon aanvallend niet brengen wat je wel zou verwachten van een team met een aanval van dat kaliber. Van de Meulenhof moest vlak voor rust pas écht een keer in actie komen toen Dani van der Moot, vanaf een meter of 18, zijn geluk beproefde en de doelman testte. Van de Meulenhof kende hier echter geen enkel probleem mee en kon de bal gemakkelijk klemmen. Zo bleef het doel schoon en gingen beide teams met een 0-0 stand de rust in.

Mekkaoui

Na rust veranderde het spelbeeld maar weinig. Rijnsburgse Boys leek wel steeds meer grip te hebben op de wedstrijd en daarmee was het ook de dominantere partij in deze wedstrijd. Ook in dit tweede deel van de wedstrijd waren de kansen schaars en werd het publiek niet echt vermaakt. De wedstrijd leek een beetje in een impasse te zitten en dus was er behoefte aan vers bloed. Bij Kozakken Boys waren Yasin Ouja en Nizar Mekkaoui de eerste invallers en zij moesten er voor zorgen dat Kozakken Boys weer wat meer naar voren zou kunnen drukken. Ouja kreeg meteen een kans, maar produceerde een zeer matig schot, waardoor het predicaat van een gouden wissel nog niet van toepassing was. Ook de invalbeurt van Mekkaoui zou zeker niet beloond worden met deze titel, want de middenvelder beperkte zijn invalbeurt tot slechts 12 minuten. Mekkaoui verloor het duel met directe tegenstander Bert Koomen, maar was van mening dat Koomen dit met de hand deed. Scheidsrechter Teuben liet doorspelen, waarop de middenvelder voor eigen rechter speelde en Koomen –zonder intentie om te bal te spelen — van achter neertrapte. Teuben kon niets anders doen dan Mekkaoui naar de kleedkamer sturen en zodoende moest de ploeg van Langerak nog een geruime tijd met tien man door.

Reflex

Doordat Kozakken Boys met tien man door moest, was ook het laatste beetje voetbal uit de ploeg van Langerak verdwenen. Het was nu echt overleven en dat resulteerde vooral in het wegrossen van de bal. Het moest alle zeilen bijzetten om het punt wat in handen lag over de streep te trekken en het balbezit werd vrijwel volledig aan Rijnsburg gelaten. Rijnsburg kwam via Van der Moot nog bijna tot de winnende goal, maar keeper Van de Meulenhof verrichte de beste redding van de wedstrijd en ranselde bal onder de lat vandaan. Later was er ook nog een afstandspoging van verdediger Massies Artien, maar de mandekker, die volgend seizoen aan de blauwe kant van de Westmaat actief zal zijn, zag zijn poging over het Werkendamse doel zijlen en daarmee waren de Rijnsburgse kansen verkeken en eindigde de wedstrijd in een verdiend gelijkspel. Beide teams waren niet in staat om de vijandige verdediging te kraken en zo bleef de brilstand ook na 90 minuten voetbal op het bord.

Het vervolg

Door het punt, en de ontwikkelingen op de andere velden, stijgt Kozakken Boys één plaatsje en gaat het over die andere slecht presterende grootmacht, IJsselmeervogels, heen. Op dit moment staat de ploeg van Langerak nog steeds op een degradatie play-off plaats, maar met 4 punten uit de eerste officiële wedstrijden van 2022 lijkt de weg omhoog te zijn ingezet. Volgende week wacht er in het treffen met Jong FC Volendam dan ook weer een zeer belangrijke wedstrijd voor de ploeg uit Werkendam. Bij winst zullen de rood-witten de degradatiezone verlaten en kan er weer omhoog worden gekeken. Voor Rijnsburgse Boys lijkt het vooral belangrijk dat het seizoen niet een lange nachtkaars gaat worden. De titel lijkt al mijlenver uit zicht en ook het plaatsje in de subtop lijkt wel een zekerheidje. Volgende week wacht de regioderby met Scheveningen.