VERSLAG | Quick Boys en Katwijk delen de punten op een kolkend Nieuw Zuid

Nadat de rookwolken, zowel letterlijk als figuurlijk, waren opgetrokken stond er een 2-2 eindstand op het bord. De derby tussen Quick Boys en Katwijk had alles wat voetbal mooi en lelijk maakt in zich. Spanning, onderlinge animositeit, opstootjes binnen en buiten de lijnen, slecht spel, veel strijd, wisselend spelbeeld, emotie en heel veel vuurwerk. Deze editie kreeg nog een prachtig hoofdstuk in een jongensboek cadeau: de 1-1 werd, onder toeziend oog van zijn vader op de bank van Katwijk, gemaakt door Quick Boys-invaller Levi van Duijn.

Na een klein uur spelen komen Lorenzo van Kleef en Levi van Duijn binnen de lijnen voor Chima Bosman en Borg Knijnenburg. Een minuut later krijgt Quick Boys een vrije trap aan de linkerkant van het veld, op een meter of tien van het zestienmetergebied. Nick Runderkamp laat de bal bij de tweede paal het vijfmetergebied in draaien en daar is Levi van Duijn het meest alert. Zijn eerste balcontact in zijn eerste derby, tegen zijn eerste voetballiefde wordt direct gepromoveerd tot doelpunt. Op de bank van Katwijk ziet zijn vader, keeperstrainer Hugo van Duijn, hoe zijn zoon juichend richting de aanhang van Quick Boys sprint en hij krijgt het even te kwaad. De gelijkmaker van Levi van Duijn is niet alleen een geweldig hoofdstuk in een jongensboek, maar kantelt bovendien de wedstrijd in het voordeel van de thuisploeg.

Katwijk had tot dan toe de zaken redelijk onder controle. Kort na de inleidende beschietingen, waarbij Andre Krul eenmaal reddend moest optreden na een afstandsschot, kwamen de Krombewoners op een 0-1 voorsprong. Robbert Susan stak spits Ahmed el Azzouti slim weg in de “zestien” van Quick Boys, de spits verschalkte Paul van der Helm met de punt van de schoen. In het vervolg van de eerste helft waren het ook de bezoekers die het meeste aanspraak maakten op meer. Met name Susan (vrije kopbal uit een corner) had de kans op een verdubbeling van de score. Bovendien had Katwijk halverwege de eerste helft een penalty moeten krijgen na een overtreding van Mo Mahmoed op Tim Freriks. Scheidsrechter Winkel, die de gehele wedstrijd in een heel genadige bui was voor beide ploegen, wuifde alle protesten echter weg.

Quick Boys kwam niet verder dan met het mes tussen de tanden Katwijk van het lijf te houden en het voetbal onmogelijk te maken. Daar slaagde de thuisploeg behoorlijk in. Ondanks de controle, die Katwijk over de wedstrijd had, kwam de ploeg van Anthony Correia nooit echt aan voetballen toe. Toch leek er tot de gelijkmaker van Levi van Duijn weinig aan de hand voor de koploper. De combinatie van de elektrische sfeer en de minimale voorsprong geeft alleen de wetenschap dat bij een eventuele tegengoal de vlam in de duinpan slaat. En dat is exact wat er na een klein uur spelen gebeurde.

Gesteund door het thuispubliek gooide Quick Boys de schroom van zich af en dwong het Katwijk om mee te gaan in de emotie van het duel. De Blauw-Witten stroopten de mouwen nog eens op en zochten steeds nadrukkelijker en directer de aanval. Katwijk was de controle over het duel kwijt en moest mee in de strijd die vanaf dat moment alle kanten op kon. Een goede tien minuten voor tijd leek die strijd in het voordeel van de thuisploeg uit te gaan vallen.

Nick Runderkamp legde de bal een meter of 25 van het doel van Krul klaar voor een vrije trap en produceerde een harde, lage schuiver langs de tweemansmuur van Katwijk. De, op het oog, houdbare bal stuiterde over de handen van de mistastende Krul in het doel, 2-1 voor Quick Boys. Drie minuten later werd de voorsprong teniet gedaan door Kay Blokland, die een lage corner slim bij de eerste paal binnen tikte. De slotfase van het duel tekende zich vooral door twee strijdende ploegen, veel opstootjes en een nare blessure voor Ivailo Staal, die bij een kopduel onzacht in aanraking kwam met de elleboog van Robbert Susan.

Waar iedereen van Quick Boys rood wilde voor Susan en Staal met wat achteraf een kaakbreuk bleek, het veld per brancard moest verlaten, toonde scheidsrechter Winkel zich ook hier op zijn genadigst. In de tien minuten blessuretijd zochten beide ploegen nog wel naar de winst, maar werd deze niet meer gevonden. De 2-2 eindstand was een terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen klonk de algehele conclusie, terwijl de laatste rookwolken boven Nieuw Zuid verdwenen.